Valul de contestații privitoare la rezultatul înregistrat la Botoșani la alegerile locale din 27 septembrie 2020 a fost doar începutul unei lungi perioade de frământări politico-administratice care se extinde la nivel național, prin prisma componenței politice a noului Parlament. Revenind la Botoșani, lucrurile sunt departe de a fi în „ape liniștite”.
Exemplificând, printr-o adresă în care este formulată o plângere prealabilă a Prefecturii Botoșani, vizată este activitatea noului Consiliu Local, practic forul legislativ care adoptă hotărâri aplicabile în municipiul Botoșani. Sau, dacă vreți, niște legi mai mici care se aplică pe plan local.
Iar începutul acestui nou blocaj administrativ cauzat de politică, a pornit din ședința extraordinară a noului Legislativ local în care s-au stabilit comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Local. Comisii fără de care nu pot fi adoptate hotărârile menționate anterior.
Nominalizarea membrilor acestor comisii se face din rândul consilierilor locali. Avizele date de comisii sunt facultative, însă necesare în context legal.
Social democrații, având în vedere rezultatul alegerilor și majoritatea politică din plen, obținută prin alianța cu Partidul Pro România, au pretins control în comisii.
De cealaltă parte, consilierii locali PNL au intervenit pentru a avea majoritate politică măcar în două dintre aceste comisii și într-un final au refuzat să facă nominalizări.
Prezent în ședință la acel moment, secretarul general al Primăriei Botoșani, Ioan Apostu a recunoscut că se află în fața unei situații unicat în administrația locală.
“Vă rog să mă credeți că, chestii dintr-astea nu se învață la nici o școală, la nici o facultate de Drept din România. Cred că nici un jurist nu poate rezolva această problemă. Dacă rămânem în blocajul acesta înseamnă că nu mai funcționăm niciodată”,
Ioan Apostu, secretarul municipiului Botoșani.
Comisiile s-au constituit doar cu USR-PLUS și Pro România, dar fără liberali. Iar efectul se resimte la mai mult de o lună distanță.
Prefectura a transmis către Consiliul Local Botoșani o plângere prealabilă prin care arată că la desemnarea comisiilor nu s-a respectat configurația politică în urma rezultatului alegerilor locale din septembrie.
„Operațiunile desfășurate în cadrul procedurii de constituire a comisiilor de specialitate, domeniile de activitate în care se pot organiza comisii de specialitate, numărul și denumirea acestora, numărul membrilor fiecărei comisii și modul de stabilire a locurilor ce revin fiecărui grup de consilieri sau consilieri independenți, precum și componența nominală a acestora se stabilesc prin hotărâre de Consiliu Local, cu respectarea configurației politice de la ultimele alegeri locale. Numărul membrilor unei comisii este întotdeauna impar”,
Se arată în plângerea prealabilă
PSD – 11 consilieri locali
PNL – 9 consilieri locali
Alianța USR – PLUS – 2 consilieri locali
Partidul Pro România – 1 consilier local
În plen funcționează cinci comisii de specialitate, a căror componență, în accepțiunea Prefecturii ar fi trebuit să fie următoarea:
PSD – 14 locuri
PNL – 9 locuri
USR PLUS- 2 locuri
Pro România – 0 locuri
„Față de cele expuse mai sus, vă adresăm rugămintea ca în cel mai scurt termen posibil, în prima ședință a Consiliului Local de la primirea prezentei adrese, să procedați la reanalizarea hotărârii vizate și, pe cale de consecință, să o modificați. Solicităm ca, în termen de maximum 30 de zile de la primirea prezentei, să ne informați cu privire la măsura adoptată. În cazul în care în termenul precizat nu ați procedat la modificarea hotărârii, ne rezervăm dreptul de a formula acțiune la instanța de contencions administrativ”,
Este mesajul Prefecturii Botoșani
Legea prevede că toți consilierii locali trebuie să facă parte dintr-o comisie, dar nu și ce se întâmplă dacă refuză acest lucru, nemulțumiți fiind de anumite aspecte.
Culmea este însă că Prefectura a dat aviz de legalitate hotărârii Consiliului Local prin care s-au desemnat viceprimarii, adoptată cu comisiile constituite fără PNL, deci ilegal în opinia reprezentantului Guvernului în Botoșani.
Și așijderea s-a întâmplat cu o mulțime de alte hotărâri adoptate din 6 noiembrie și până astăzi de CL.
Iar întrebarea care intervine este: cum este posibil ca aceste comisii să fie constituite nelegal, dar hotărârile adoptate de planul CL cu avizul acestor comisii să fie legale?
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Noul Duster - Mașina potrivită pentru orice aventură
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Fermier din Botoșani condamnat la închisoare: Bătea agricultorii care nu îi cedau terenurile
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Jucător de la FC Botoșani convocat în lotul lărgit al Echipei Naționale a Angolei
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
USR Botoșani: Pe Doina Federovici o știam, acum am văzut și cine este Valeriu Iftime
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024