Pe 24 ianuarie se împlinesc 162 de ani de la momentul în care s-au pus bazele statului unitar român. Mica Unire nu se putea înfăptui fără aportul fundamental al unui botoșănean, Nicolae Pisoski, unul dintre marii revoluționari pașoptiști.
Nicolae Pisoski este cel care l-a propus pe Alexandru Ioan Cuza drept domn al Moldovei în momentul în care discuțiile dintre deputații aleși în Adunarea electivă în urma divanelor ad-hoc s-au blocat asupra numelui noului conducător al Moldovei. Fără a fi propus de Nicolae Pisoski, Cuza nu ar fi fost ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 și nu s-ar fi deschis astfel calea Micii Uniri.
Duminică, 24 ianuarie 2021, la ora 11:00, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, și Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, vor depune câte o jerbă de flori la cavoul familiei Pisoski din Cimitirul Eternitatea, unde, potrivit istoricilor, „își doarme somnul de veci” și marele revoluționar pașoptist botoșănean, Nicolae Pisoski. Cu această ocazie, istoricul col.(r) dr. Sergiu Balanovici va evoca personalitatea celui care a influențat decisiv istoria modernă a României.
„Este obligația noastră morală să ne cinstim înaintașii! De Ziua Micii Uniri, vom aduce un pios omagiu personalității lui Nicolae Pisoski, revoluționarul care a avut viziunea de a-l propune pe Alexandru Ioan Cuza drept domn al Moldovei. El a fost un revoluționar cu adevărat progresist, un unionist convins și de aceea se cuvine să-l cinstim și să-l trecem la loc de cinste în istoria neamului nostru”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
ora 11.00: Cimitirul „Eternitatea” – depunere de jerbe de flori la cavoul familiei Pisoski.
ora 12.00: Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Bulevardul „Mihai Eminescu” – depunere de coroane în acordul Imnului Eroilor
ora 15.00: Sala Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani
- Concertul „Unire-n cuget și-n simțiri” susținut de „Rapsozii Botoșanilor”.
- vor evolua soliștii: Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache, Laura Ștefănescu-Potoroacă, Elena Mândrescu, Petronela Rusu, Alina Huțu, Constantin Petrescu, Loredana Călin
- în deschidere, muzeograful Gheorghe Median va vorbi despre importanța istorică a zilei de 24 ianuarie
- Spectacolul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor”. Accesul publicului în sala de spectacole va fi permis doar în funcție de situația epidemiologică de la nivelul municipiului Botoșani de la acea dată și în limitele prevăzute de normele sanitare.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Jandarmii de la Bacău vin la meciul de pe „Municipal” – Mesaj pentru suporteri
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Mașină proiectată direct în gardul unei case: Șoferul era BĂUT - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
O adolescentă din Botoșani în semifinale la „Norvegienii au talent” - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Expoziție de pictură la Muzeul „Ștefan Luchian” din Ștefănești
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024