Inspectorii ANAF vor merge acolo unde există suspiciuni că TVA este evazionată.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a declarat că și în acest an vor continua controalele pentru depistarea muncii la negru sau la gri, în baza unui protocol între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Inspecţia Muncii.
„Acţiuni pe care le întreprindem cu Antifrauda pe partea de scoatere la suprafaţă a muncii la negru sau la gri vor continua şi anul acesta. Este acel protocol numit Cronos, cu ITM-urile, care este prins şi în PNRR şi în care, împreună, Antifrauda cu Inspecţia Muncii, încearcă să identifice, acolo unde încă se mai foloseşte, munca la negru sau munca la gri. Încercăm să identificăm şi alte mecanisme prin care se ocoleşte plata contribuţiilor, în general – şi se caută alte modalităţi de a fi cumva recompensată prestaţia pe care o face o persoană, la un moment dat. Dar, toate aceste lucruri, să fie foarte bine înţeles, nu le facem decât în baza unei analize de risc. Nu mai mergem decât pe baza analizei de risc. Este unul dintre jaloanele pe care mi le-am impus eu, ca preşedinte, ca tot controlul, să-l numim generic, indiferent cine-l face, orice acţiune pe care o face ANAF în acest sens are în spate o analiză de risc corectă, bine făcută – şi care să ne şi ducă la rezultatele pe care le aşteptăm şi, în acelaşi timp, să nu deranjez niciodată un contribuabil care îşi face bine treaba şi care încearcă să respecte legislaţia din România”, a menţionat Lucian Heiuş, la Conferinţa Anuală de Taxe PwC România.
Şeful ANAF a subliniat că inspectorii vor merge acolo unde există suspiciuni că TVA este evazionată. De asemenea, aceştia vor merge să verifice „acolo unde există tranzacţii intragrup, tranzacţii cu persoane afiliate”.
„Este unul dintre elementele pe care le avem în analiză. Vom încerca să verificăm şi luăm în studiile pe care le facem noi zone unde, în perioada de pandemie, statul a direcţionat sume importante de bani – şi vrem să vedem dacă într-adevăr ele au fost folosite corect şi au şi ajutat la acest lucru. Anul trecut au fost, de exemplu, sectoare ale economiei care pe datele statistice, date de Institutul National de Prognoză, am avut o creştere spectaculoasă, dar noi am constatat că impozitele şi taxele declarate din acele sectoare nu a avut trendul pe care l-a avut dezvoltarea acelor domenii – şi o să încercăm să identificăm şi în aceste sectoare unde trebuie să mergem să facem controale. În mare, cam asta este viziunea noastră pentru anul 2023 şi obiectivele pe care ni le-am stabilit”, a mai spus Lucian Heiuş, conform agerpres.ro.
Jucător de la FC Botoșani convocat în lotul lărgit al Echipei Naționale a Angolei
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
USR Botoșani: Pe Doina Federovici o știam, acum am văzut și cine este Valeriu Iftime
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Sfârșit tragic pentru cinci botoșăneni: AVERTISMENTUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024