Puțini știu că în Botoșani, din luna mai a anului acesta sunt fabricate pijamale.
„Decide ceea ce vrei și comportă-te ca și cum ar fi imposibil să eșuezi“, spune Brian Tracy, autorul multor cărți de dezvoltare personală.
Așa au făcut Florin și Mihaela Cucu, proprietarii Sofiaman, producătorul și retailerul de pijamale din Târgu Neamț, chiar dacă socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.
Mult timp au stat să cântărească oportunitățile din piață. Știau că, la un moment dat, va veni și cea potrivită pentru ei, mai ales că afacerea Sofiaman a crescut, iar fabrica din Târgu Neamț ar fi avut nevoie de o „extensie“ pentru a putea produce mai multe pijamale.
Antreprenorii se gândeau să crească capacitatea de producție achiziționând o fabrică, dar aveau în plan și să ia o „afacere la cheie“ – adică o fabrică cu tot cu angajați – care a fost îngenuncheată de criză.
Au optat în cele din urmă pentru a doua variantă și au făcut un contract cu o unitate de producție din județul Botoșani, cu 35 de angajați, care să producă în lohn pentru Sofiaman.
„Am semnat o înțelegere cu o făbricuță care își căuta un partener cu care să lucreze exclusiv. Și cum și noi căutam un partener cu care să creștem capacitatea de producție, ni s-a potrivit de minune“,
a povestit, pentru NewMoney, Florin Cucu.
I-au ajutat cu know-how, au schimbat liniile de producție (căci produceau tot confecții din tricot, doar că făceau exclusiv lohn pentru firmele din străinătate), au adus materie primă, astfel încât rezultatul final să fie în conformitate cu standardele Sofiaman.
Din luna mai, unitatea din Botoșani a început să producă primele pijamale. Rezultatul acestui parteneriat înseamnă o creștere a capacității de producție pentru Sofiaman cu peste 25% (echivalentul a 16.000 de articole). Fabrica de la Târgu Neamț este mai mare, acolo lucrează 170 de persoane, care produc lunar circa 45.000-50.000 de articole de vestimentație (pijamale, compleuri, lenjerie, articole pentru bebeluși).
Și cum între cele două fabrici este o distanță de 160 de kilometri, aceasta a fost varianta cea mai potrivită pentru a putea asigura fluxul de producție. Marea problemă în zona Târgu Neamț este lipsa forței de muncă calificate, care însă nu este la fel de greu de găsit în județul Botoșani. De aceea, este posibil ca, în viitor, chiar să mai angajeze oameni în noua unitate.
Întoarcerea la lohn. De fapt, în urmă cu mai bine de 20 de ani, afacerea a pornit tot cu un lohn. În 1993, părinții Mihaelei Cucu, învățătoarea Teodora Mihăiliasa și soțul ei, Mihai, înființau în Bacău o companie al cărei obiect de activitate era confecționarea de pulovere.
O oportunitate a fost, de fapt, cea care a îndreptat-o spre industria textilă: o cooperativă unde lucrau câțiva oameni care confecționau pulovere a rămas fără comenzi. Teodora Mihăiliasa le-a propus atunci să producă în lohn pentru Sofiaman –
„Probabil primul lohn pentru o companie românească, câteva zeci de bucăți“,
explica în urmă cu ceva timp Florin Cucu.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Noul Duster - Mașina potrivită pentru orice aventură
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Fermier din Botoșani condamnat la închisoare: Bătea agricultorii care nu îi cedau terenurile
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Jucător de la FC Botoșani convocat în lotul lărgit al Echipei Naționale a Angolei
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
USR Botoșani: Pe Doina Federovici o știam, acum am văzut și cine este Valeriu Iftime
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024