Autentificare | Înregistrare
botosaneanul.ro
Lacto Solomonescu
  • ŞTIRI
  • INTERVIURI
  • REPORTAJ
  • MONDEN
  • BLOG
  • TOP NEWS
  • ANCHETA SĂPTĂMÂNII
  • ŞTIREA ZILEI
  • BREAKING NEWS
Lacto Solomonescu
botosaneanul.ro
  • ŞTIRI
  • INTERVIURI
  • REPORTAJ
  • MONDEN
  • BLOG
  • TOP NEWS
  • ANCHETA SĂPTĂMÂNII
  • ŞTIREA ZILEI
  • BREAKING NEWS

Zilele Nordului: 2000 de participanți, evenimente și concerte deosebite – GALERIE FOTO de la Festival

Ultimul festival al verii și unul dintre puținele care s-au ținut și în acest an, a adunat 2.000 de participanți la activitățile găzduite la Darabani, Ipotești, Pomârla și Botoșani, în perioada 28-30 august 2020. Ediția a șaptea a Zilelor Nordului, desfășurată sub genericul #Cei7AniDeAcasă, a propus 25 de evenimente și concerte.

 

„Pentru că finanțările județene pentru cultură au fost anulate în mod aberant în acest an, din punct de vedere financiar a fost foarte greu să organizăm festivalul, pe care l-am putut face doar datorită sprijinului autorităților locale și al unor sponsori privați, precum și recurgând la propriile noastre economii. Chiar și așa, invitații, participanții și voluntarii Zilelor Nordului au readus și în 2020 în regiune atmosfera obișnuită de festival, cu turiști curioși să descopere regiunea, cu cetățeni dornici să învețe și să lucreze împreună, cu invitați de seamă plimbându-se pe străzile din Darabani și cu pensiunile pline în regiune. Suntem bucuroși că am reușit să fim împreună și în acest an greu”,

a declarat Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

 

 

Invitați din țară și din străinătate

 

Mai bine de 50 de invitați din Iași, București, Cluj-Napoca și Belfast au fost prezenți la dezbaterile și atelierele desfășurate în Darabani, cel mai nordic oraș al României: oameni de cultură, arhitecți și urbaniști, istorici, specialiști în dezvoltare urbană, activiști civici, muzicieni, actori, jurnaliști, universitari.

 

De la București au venit, între alții, istoricul Adrian Cioflâncă, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” și membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Cosmin Pojoranu, fondator al Funky Citizens, și Irina Leca, co-fondatoare a Asociației Arche. Mai mulți ieșeni, între care Alexandrina Dinga, președintă a Asociației Civica, istoricul Dorin Dobrincu, universitarii Diana Mărgărit și Mihai Bulai, precum și Mircea Meriacri, coordonatorul programului Iași Capitala Tineretului din România, au luat parte la activități. Din Cluj s-au alăturat arhitectul și urbanistul Eugen Pănescu, împreună Oana Giurgiu și Cristian Hordilă, reprezentanți ai Festivalului Internațional de Film Transilvania. Marius Cristea, expert al Băncii Mondiale în România, Anamaria Vrabie, specialistă în inovare urbană, și urbanistul englez Ralf Alwani au fost, de asemenea, printre invitații ediției.

 

 

Muzică, arte și călătorii

 

Nicu Alifantis a deschis seria concertelor la #ZN7 vineri, 28 august, din balconul Conacului Balș. Sâmbătă și duminică au concertat pe Stadionul Orășenesc The Mono Jacks, byron, The Kryptonite Sparks, om la lună, Mădălina Pavăl Live Act Acustic și Adam’s Nest.

 

Ediția din acest an a adus în fața spectatorilor și două reprezentații de teatru: spectacolul „Port” al Atelierului de Teatru și Botoșani și premiera „Gewalt la Darabani”, dramatizare a unui eveniment important din istoria locală, cu reverberații internaționale. După Zilele Nordului, spectacolul „Gewalt la Darabani” va fi jucat în marile orașe ale țării, anunță organizatorii.

 

„Babyteeth: prima iubire”, „colectiv” și „Opinci” au fost filmele proiectate în aer liber la ediția din acest an a festivalului. Primul dintre ele a câștigat recent Trofeul Transilvania și Premiul Publicului la TIFF în Cluj-Napoca. Artistul stradal Harcea Pacea a fost și el prezent la Zilele Nordului, unde a realizat un nou mural cu tema #RădăcinileCresc pe pereții unui șantier abandonat din centrul Darabaniului.

 

În acest an Tururile Nordului nu au putut fi organizate. În schimb, organizatorii au propus festivalierelor șapte trasee recomandate pentru călătorii de o zi în regiune: Nordul extrem, Țara de Sus, Eminescu să ne judece, Bucovină plai cu flori, Vechile Capitale, Orașul Domnițelor și Darabani City.

 

 

Competiții sportive

 

Maratonul NorduluI MTB Pomârla, aflat la a zecea ediție, a adunat la start 200 de concurenți, în timp ce 100 de participanți au evoluat în probele Maratonului Nordului Teioasa Trail, aflat la a treia ediție.. Între aceștia din urmă s-au numărat campioana balcanică Paraschiva Borș și Ion Candrea, campion național la alergare montană. Concurenții înscriși au venit din toate județele Moldovei, dar și din Bistrița-Năsăud, Cluj, Sibiu, Târgu Mureș, București și chiar și din alte țări: Republica Moldova și Cipru.

 

În acest an, tradiționala competiție Nordul Joacă Tenis a adunat 20 de competitori în proba sa de dublu, câștigată de frații Teo și Vlad Lefter din localitatea Hudești.

 

 

Inițiative de dezvoltare comunitară

 

În timpul festivalului a fost lansată în Botoșani inițiativa comunitară Noul Centru Vechi, de revitalizare a centrului istoric al orașului. În prima fază au fost colectate donații pentru achiziționarea a 50 de jardiniere cu flori care au fost oferite locuitorilor din Centrul Vechi pentru a înfrumuseța fațadele caselor lor. Prin deschiderea în acest fel a dialogului între riverani și alți botoșăneni, inițiatorii campaniei speră să contribuie la creșterea încrederii botoșănenilor de a dezvolta orașul împreună.

 

Prima ediție a Școlii pentru Dezvoltarea Moldovei, organizată de Asociația Nord și Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, a avut loc timp de două zile la Ipotești, cu participarea a 25 de specialiști și pasionați de dezvoltare locală din regiune. O altă școală de vară a fost organizată cu scopul întăririi sectorului ONG din Nord, iar la aceasta au luat parte reprezentanți ai 10 organizații și grupuri informale. Voluntar în Nord, tradiționala școală de vară pentru voluntarii ZN, a oferit și în acest an scurte cursuri de formare pentru 70 de participanți.

 

Campania „Ai cumva o păturică?”, desfășurată pentru prima oară la Zilele Nordului, a adunat în acest an 500 de mâncare și materiale pentru animalele fără stăpân din Darabani. Jumătate dintre ele au fost colectate de la dărăbănenii și festivalierii dispuși să se implice, iar restul au fost contribuția partenerului Agroland.

 

La Darabani a avut loc primul atelier de planificare din proiectul #PrimaȘcoală, de reconstrucție, folosind exclusiv tehnici și materiale tradiționale din Moldova, a celei mai vechi școli rurale de stat din Moldova. Peste doi ani, prin intermediul mai multor clăci la care vor participa arhitecți din toată țara, meșteri locali și tineri din regiune, #PrimaȘcoală va deveni o secție a Muzeului Nordului dedicată istoriei învățământului rural din Moldova.

 

 

O echipă de voluntari

 

#ZN7 a fost organizat de o echipă de 15 oameni în birourile festivalului, cu implicarea a 140 de voluntari din Darabani și din întreaga regiune. Membrii echipei de bază locuiesc sau au rădăcini în Darabani, Dorohoi, Botoșani, Siret, Păltiniș, Pomârla, iar voluntarii din acest an au venit din Darabani, Botoșani, Suceava, Dorohoi și Iași.

 

Munca echipei a fost și în acest an una pro bono, iar activitățile din cadrul festivalului au fost realizate cu sprijinul partenerilor Bergenbier și Radio Guerrilla, al partenerilor instituționali Primăria Darabani, Primăria Pomârla, Primăria Botoșani și DJST Botoșani și ai companiilor Arond, Betty Ice, Cadasplan Solutions, Casa Andrei, Darex Auto, D&D Construct, Exemplar Dent, Piatră Chiș, Pirania, Romraz Consulting, Sagrod, Voronskaya, Aqua Carpatica.

 

Ediția următoare a festivalui va avea loc la finalul lui august 2021

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Canal WhatsApp Botoșăneanul banner articol

Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gogole News

Urmăreşte-ne şi pe

Google News

Articol precedent

Sediul unei instituții din centrul orașului Botoșani a intrat în reparații, clădirea este monument istoric – GALERIE FOTO

Oana Sava

Sep 01, 2020

Articol următor

Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO

Gabriela Erdic

Sep 02, 2020

Monden

0

„Cadou” neașteptat: CE a găsit Cătălin Bordea la ușa camerei în care era cazat în Amsterdam

Redacția Botoșăneanul

Oct 28, 2024

Stiri

0

Iftime pregătește AUDIT la „Apă” în prima lună de mandat: Nu vreau să dau vina pe nimeni - VIDEO

Oana Sava

Oct 28, 2024

Stiri

0

FC Botoșani pierde în 10 oameni cu liderul campionatului după un final dramatic - VIDEO  

Oana Sava

Oct 28, 2024

Stiri

0

Mare chef mare la Rediu cu Ion Paladi și Corneliu Botgros de Sfinții Mihail și Gavriil

Redacția Botoșăneanul

Oct 28, 2024

Stiri

0

Grup de tineri gălăgioși adunați în Centrul Vechi: Polițiștii locali au aflat că „se filma un videoclip”

Redacția Botoșăneanul

Oct 28, 2024

Stiri

0

5 rețete de toamnă, numai bune de fotografiat cu telefonul

Redacția Botoșăneanul

Oct 28, 2024

Ariadna Cîrligeanu (AUR): PSD și PNL își continuă blatul politic care a ținut județul Botoșani în sărăcie! 

Oana Sava

Oct 28, 2024

Vunk, declarație de dragoste alături de 700 de botoșăneni: Pentru noi a fost un vis excepțional – VIDEO 

Sergiu Bălășcău

Oct 28, 2024

Valeriu Iftime se gândește ce treabă îi dă lui Birta la Județ: Nu o să-l pun pe unul să ascută creioane – VIDEO

Oana Sava

Oct 28, 2024

Iftime încă nu are consilieri, salariile la CJ ar fi prea mici: Nu e atât de ușor– VIDEO 

Gabriela Erdic

Oct 28, 2024

Un jandarm în timpul liber, URMĂRIRE în trafic după un șofer care a făcut accident  

Oana Sava

Oct 28, 2024

Stiri

0

Dronă uitată pe o bancă din oraș: Polițiștii locali au prins „vinovatul” pe camerele video

Redacția Botoșăneanul

Oct 28, 2024

Stiri

0

Sute de locuri de muncă disponibile la Botoșani, de la medic la muncitor – LISTA posturilor

Redacția Botoșăneanul

Oct 28, 2024

Stiri

0

Iftime are nevoie de un specialist pentru funcția de administrator: Metoda prin care încearcă să-l găsească – VIDEO 

Gabriela Erdic

Oct 28, 2024

Stiri

0

GALERIE FOTO - 4  

INCENDIU la subsolul unui bloc, arhiva unei firme, calculatoare și calorifere făcute scrum

Redacția Botoșăneanul

Oct 28, 2024

Traserbus Salvează o Inimă SOS Savencu

Stiri

0

Necaz la vamă: Șofer prins de polițiștii de frontieră la volanul unei mașini „fantomă”

Redacția Botoșăneanul

Oct 28, 2024

Stiri

0

Antrenorul „U” Cluj, mesaj pentru echipă înainte de meciul cu FC Botoșani: Vom avea un joc pe care trebuie să-l abordăm puțin diferit

Redacția Botoșăneanul

Oct 28, 2024

Stiri

0

GALERIE FOTO - 4  

Un liberal și un pesedist „cei mai iubiți” consilieri județeni din plen – REZULTATE vot 

Redacția Botoșăneanul

Oct 28, 2024

Stiri

0

GALERIE FOTO - 4  

Primul protest din plenul județean cauzat de dominația politică care ține județul în sărăcie 

Redacția Botoșăneanul

Oct 28, 2024

Iulius ETA Lateral Florariu

Motociclist ucis de mașina condusă de iubita lui, la Galați. Cei doi se certaseră cu o zi înainte, el a visat-o la înmormântarea lui

Oct 28, 2024

O vedetă OnlyFans a anunțat că se retrage după 3 ani și 67 de milioane de dolari câștigați. Apoi s-a răzgândit

Oct 28, 2024

Adrian Papahagi susține că Halloween-ul ar fi o „sărbătoare creștină” și cine crede altfel este „prostovan”. Patriarhia Română afirmă că Halloween-ul are origini păgâne și îndeamnă la practici oculte

Oct 26, 2024

Activiștii LGBT defilează prin București chiar de marea sărbătoare a Sfântului Dumitru. Motto-ul marșului sfidează tradiționalul pelerinaj din București

Oct 25, 2024

Istoricul Constantin Corneanu: Mareșalul Antonescu obținuse condiții mai bune pentru armistițiu. Decizia luată la 23 August 1944 reprezintă cea mai mare EROARE politico-militară, din istoria României

Oct 17, 2024

Powerline mic Radar Hidroplasto Darex
SONDAJ

Ar trebuie redenumită Sala Polivalentă ”Elisabeta Lipă” din Botoșani?

Intelitech
DECLARAŢIA ZILEI vezi mai mult
POZA ZILEI

Poza zilei 28 octombrie 2024 

Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Capricorn
Vărsător
Pești
EUR
GBP
HUF
USD
CHF
Silegeanu Senat Senat PNL PNL Camera Deputatilor

Abonare Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile

Urban Serv Modern Calor
Art Food Rediu Canal WhatsApp Botoșăneanul Tele M Depositphotos
botosaneanul.ro

Botoșani

0751 298 424
[email protected]

CATEGORII

Ancheta Săptămânii Ştirea Zilei Top News Breaking News Ştiri Reportaj Interviuri Blog Monden

PARTENERI

Asociația B-Right Media YesComment.ro

LEGĂTURI UTILE

Despre noi Publicitate Contact Anunţuri Telefoane şi adrese utile Politici de confidenţialiate Termeni şi condiţii RSS FEED
CasePariuriOnline.ro
PRESADEAZI.RO
Farmacia online Dr.Max
Taxi Gatwick
Bitcoin Romania
Stirile Olteniei

ULTIMELE COMENTARII

Frumoasa mea asa fac toți

Lucaci Florentin

Oct 28, 2024

Succes pentru binele judetului. Speram ca veti aduce o echipa de oameni onesti care pentru 4 ani sa lucreze in interesul public.

botosanean

Oct 28, 2024

Grosolana atitudine, sub orice critica, exact asa cum i-au fost intreaga campanie electorala si perioada ulterioara, pana acum. Halal om cu studii superioare si cu o educatie adeseori clamata, dar niciodata demonstrata! Omul acesta pretuieste, respecta doar o singura fiinta: pe sine, in rest, nu da doi bani pe nimeni. Bolnav de puere!

Ana

Oct 28, 2024

Tinerii care lucreaza la patroni pe salarul minim aia nu au salarii mici ? Daca se maresc salariile sa se mareasca la toti

cetateanul

Oct 28, 2024

Paul. Asta contează la tine ? Câte afaceri are cu statul și câte cu privatul ? Nu contează atât timp cât ele sunt legale, creează locuri de muncă, plătește taxe și impozite la stat / bugetul local.

SACALUL

Oct 28, 2024