Din cauza pandemiei care a înghețat viața socială și profesională în decursul anului trecut, mai ales în lunile în care România s-a aflat în starea de urgență, unele efecte se resimt în prezent.
Iar unul dintre ele se referă la o invazie a vulpilor care au ajuns până la marginea orașului. Multe astfel de animale pot fi observate la lăsarea serii în incinta Parcului Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa.
Una dintre vulpi a atacat câinele unui botoșănean care se afla cu patrupedul său la plimbare.
Explicația ar fi că vulpile s-au înmulțit simțitor ca un efect al pandemiei.
Bogdan Dăscălescu, vicepreședintele Consiliului Județean s-a specializat la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași și în trecut a fost vicepreședinte al Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
A explicat acest fenomen:
„S-au înmulțit foarte mult și este vorba și despre vreme care este atipică. Ele în mod normal trebuiau să fie băgate la viziuni și să iasă doar noaptea. Ies foarte mult și s-au înmulțit din cauză că nu s-au făcut combaterile, fiind închisă vânătoarea în primăvara anului trecut, când vânătorii fac combatere. A fost închisă vânătoarea toate lunile alea”,
Bogdan Dăscălescu
Mai mult, înmulțirea vulpilor prezintă și o serie de riscuri.
Bogdan Dăscălescu: „Vulpea poate să transmită turbarea, este unul din vectorii pentru turbare. Și este transmițătoare de boli, este necrofagă, mănâncă cadavre, adică dacă găsește cumva un porc cu pestă porcină, vulpea mănâncă din el și apoi o mută în alt teritoriu, de fapt acesta este pericolul cel mai mare”.
De cealaltă parte, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) susțin că nu au atribuții să intervină pentru eliminarea vulpilor.
„Din păcate instituția pe care o coordonez nu are atribuții în acest sens, ci doar fondurile de vânătoare, în speță cei mai avizați fiind Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi și binînțeles Poliția Locală sau autoritățile de pe raza unde este fenomenul, adică Primăria municipiului Botoșani. Numai vânătorii pot interveni, ei atribuții în acest sens”,
Mihai Țurcanu, director DSVSA
În schimb, șeful DSVSA dă asigurări că vulpile nu prezintă un risc.
„Vulpile sunt vaccinate din punctul nostru de vedere pentru că au fost operațiuni de distribuire a momelilor vaccinale pe cale aeriană. Toate probele care s-au luat de-a lungul timpului pentru a demonstra că vaccinul și-a avut efectul scontat au fost unele îmbucurătoare pentru noi că s-au identificat anticorpi vaccinali. Suspiciunea că ar putea fi turbate este una puțin probabilă”,
Mihai Țurcanu, director DSVSA
Înmulțirea masivă a vulpilor ar urma să fie combătută în această lună când vânătorii vor relua activitățile de rărire a lor.
În caz contrar, aceste animale își vor extinde teritoriul mai aproape de municipiu, fiind deja în număr mult prea mare și fiind în continuă migrare.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
A murit un actor care a jucat și pe scena teatrului botoșănean
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Transportatori verificați cu un aparat special de către polițiștii botoșăneni - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Jucătorul de la FC Botoșani eliminat în meciul cu „U” Cluj și-a aflat pedeapsa: CÂT va sta pe bancă
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024