Reacţie fulger din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu privire la taxa pe centrala termică.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) susţine că nu are competenţe pentru a introduce o taxă pentru centralele termice individuale de apartament. Reacţia vine după ce un oficial al instituţiei a vorbit despre posibilitatea introducerii unei astfel de taxe.
„Ca urmare a declaraţiilor făcute de domnul director general Viorel Alicuş în cadrul lucrărilor Comisiei pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, facem următoarele precizări: În ANRE, deciziile cu privire la cadrul de reglementare stabilit prin Programul multianual de emitere a reglementărilor sunt de competenţa Comitetului de reglementare, cu respectarea prevederilor privind transparenţa decizională. În conformitate cu legea de organizare şi funcţionare, respectiv Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare, ANRE nu are drept de iniţiativă în privinţa emiterii/modificării legislaţiei primare în domeniu şi nici cu privire la stabilirea politicilor de taxe şi impozite. În acest moment, ANRE nu a făcut şi nu are în vedere o astfel de propunere, care excede competenţelor sale de reglementare”, clarifică instituţia într-un comunicat de presă
Viorel Alicuş, director general în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a readus anterior în discuţie taxarea proprietarilor care şi-au instalat o centrală termică individuală de apartament, spunând că ea ar fi oportună, deoarece centralele poluează prin emisiile de dioxid de carbon.
„Ne vom trezi, şi ar fi bine să facem măsurătorile astea, că, cu toate că am desfiinţat şi am redus capacităţile în instalaţii de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este creşterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au nişte condiţii de mediu impuse clar de legislaţia actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuşi soluţii prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă şi acestor centrale individuale”, a declarat citat de Adevărul, Alicuş în cadrul unor dezbateri.
Încercări repetate de a interzice debranşarea de la sistemul centralizat Declaraţia oficialului a fost făcută în cadrul unor dezbateri din Parlament în care autorităţile au luat din nou la puricat legea prin care vor să interzică debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire, după ce preşedintele Klaus Iohannis a trimis-o la reexaminare.
În luna august, preşedintele a cerut miercuri reexaminarea legii care le dă dreptul autorităţilor să stabilească în ce zone este obligatorie încălzirea locuinţelor în sistem centralizat şi care îi împiedică pe cei care locuiesc în aceste zone să opteze pentru soluţii individuale de încălzire. Iohannis motiva că legea redefineşte conceptul de „condominiu” ca reprezentând un „sistem de încălzire având la bază o singură soluţie tehnică de încălzire”, iar o astfel de formulare restrânge dreptul consumatorilor de a-şi alege produsele şi serviciile în acord cu propria voinţă şi nevoile acestora.
Totodată, preşedintele reclama că textul normativ poate conduce inclusiv la ideea instituirii unei interdicţii indirecte a debranşării de la sistemul centralizat pentru utilizatorii din condominii, nesocotind regulile comerţului liber şi economiei de piaţă, prin instituirea unui monopol al sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Sergiu Bălășcău
Nov 01, 2024
Iulius Mall Suceava a dat startul reducerilor de până la 70%, de Black Friday
Oana Sava
Nov 01, 2024
USR Botoșani a deschis campania pentru parlamentare: Suntem o alternativă / Aveți cu cine – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 01, 2024
ACUM: Liderii PSD încep oficial campania electorală cu „vedetele” scoase în față – LIVE
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024