Amenințări sau vecini ostili, război la graniță și o avalanșă de informații despre invazia rușilor în Ucraina. Zecile de mii de refugiați care intră în Europa. Bombardamente la câteva sute de kilometri. Sunt motive suficiente pentru ca populația să intre deja în panică, iar autoritățile să fie pregătite. În caz că...
Despre adăposturile de protecție civilă din municipiul sau județul Botoșani se știa de mult. Numai că utilitatea lor era pusă sub semnul întrebării, în vremurile trecute în care cuvântul „război” părea imposibil pentru a descrie un moment prezent.
Și totuși s-a ajuns și la punctul în care statul, prin instituțiile reprezentantive, începe să ia măsuri de siguranță.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a readus în prim-plan situația adăposturilor antiaeriene.
Raed Arafat:
„Din păcate, nimeni nu s-a gândit că vor fi situaţii pentru care e bine să ne pregătim. Nu înseamnă că ne aşteptăm să avem o problemă noi, dar pregătirea este obligatorie. Din păcate, unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri şi aici va trebui să fie refăcute, rearanjate şi redate destinaţiilor. De acest lucru se ocupă colegii de la IGSU şi cu autorităţile locale şi vom intensifica acţiunile noastre şi rugămintea către cei care gestionează aceste adăposturi e să respecte regulile pentru care ele au fost create. Deci aceste adăposturi trebuie să rămână funcţionale ca adăposturi, aşa cum era destinaţia lor iniţială”.
Adăposturile pentru populație pot fi identificate după abrevierea ALA - Apărarea Locală Antiaeriană. Iar rolul lor este de a proteja populația în caz de bombardament terestru sau aerian direct asupra clădirii, sub care se află adăpostul, sau pentru protecția la explozii în proximitatea clădirii aferente adăpostului.
În municipiul Botoșani există peste 50 de adăposturi de apărare civilă. Au devenit neîngrijite odată cu trecerea timpului, tocmai prin prisma imaginii de inutilitate cu care erau privite. Pe lângă aceste buncăre de sub blocuri, în caz de bombardament, există și alte spații care pot proteja.
Sorin Curcă, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din cadrul Primăriei Botoșani, a deschis o serie de astfel de adăposturi din cartierul ANL Cișmea:
„Atât parcările subteran, cât și subsolurile tehnice sau beciurile pot fi folosite și ca adăposturi temporare. Parcarea subterană de la Piața Centrală, spre exemplu, poate fi folosită în caz de atac aerian pentru populația care se află în tranzit. Dar de obicei marii operatori economici, cum erau în Zona Industrială, aveau adăposturi proprii. Fondul de adăposturi din municipiu era format dintr-un punct de comandă, 51 de adăposturi aparținând unității administrativ-teritoriale (Primăriei, n.red.), dar erau și adăposturi ale operatorilor economici privați. Într-o stare foarte bună se află spre exemplu adăpostul antiaerian de la Uvertura Mall care poate găzdui în caz de necesitate populația din zonă, dar și populația care se află în momentul respectiv la cumpături în mall”.
În aceste adăposturi nu trebuie să existe conducte pentru apă și canalizare sau tablouri electrice.
Populația de la case se poate adăposti în beciul propriu.
Cele gestionate de stat sunt prevăzute cu o cale de acces în interior și în mod normal ar trebui să dețină și o ieșire de urgență, în cazul în care intrarea ar fi prăbușită.
*ieșire de urgență din interior
*ieșire de urgență din exterior
„Toate adăposturile care sunt aici pot să adăpostească în caz de necesitate populația din zona respectivă. Niciodată nu vor fi toți 100% acasă, când se întâmplă. Mulți sunt plecați, la cumpărături. Dacă va fi nevoie, vor fi popularizate exact zonele în care se află aceste adăposturi de protecție civilă”,
Sorin Curcă, șeful SVSU
Mărimile adăposturilor de protecție civilă diferă de la un imobil la altul și pot fi de 100 mp, 67 mp sau 70 mp, în funcție de suprafața blocului. În general de aceste adăposturi au grijă locatarii.
„Pe parcursul timpului noi am încheiat o serie de acorduri cu câte un locatar din aceste blocuri, în sensul în care noi l-am lăsat să-l folosească. Legea protecției civile spune că poți să le folosești, nu poți aduce modificări la ele. Noi în caz de necesitate, cu 24 de ore înainte trebuie să fie goale, eliberate. Controale facem periodic, împreună cu colegii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Nicolae Iorga, în care verificăm starea lor”,
Sorin Curcă, șeful SVSU
În ANL Cișmea, spre exemplu, pot fi folosite inclusiv subsolurile blocurilor cu locuințe sociale care se află încă în stadiul de construcție.
În municipiul Botoșani există foarte multe adăposturi de protecție civilă care au fost înființate în anii 70 și care nu au grupuri sanitare sau instalații de filtroventilație. Și probabil că aproape toate spațiile subterane publice au nevoie de intervenție care nu pot fi efectuate de autorități în lipsa unui cadru legal, ele făcând parte din condominii, în blocurile cu locuințe private.
Un adăpost de protecție civilă poate fi considerat adăpost antiatomic DOAR dacă îndeplinește condiții de etanșeitate și anumite dotări, în special cele pentru filtrarea aerului necesar în adăpost.
În România, majoritatea adăposturilor arată practic asemenea unor beciuri.
*model de adăpost antiatomic american. Modul pentru o locuință unifamilială. Poate fi extins la mai multe module interconectate, pentru ansambluri de locuințe semicolective sau locuințe multifamiliale. A=acces. B=cameră generator electric. D=sas cu două rânduri de uși etanșe. E=camera principala. F=camera de dormit. G=grup sanitar. H=ieșire de salvare.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
PLANTA compromisă la Botoșani pentru al doilea an la rând: Înregistrăm un fenomen de...
Oana Sava
Nov 01, 2024
Vrei să te antrenezi ca la carte? Evită aceste 7 greşeli
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Gabriela Erdic
Nov 01, 2024
Valeriu Iftime, dezamăgit după înfrângerea cu Rapid din Cupă: Mi s-a părut un meci urât
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Sucevean oprit în trafic la Botoșani: CE au confiscat polițiștii după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024