Un eveniment de înaltă ținută, chiar dacă marcat de pandemia pe care o străbatem, a avut loc vineri, și l-a avut în centru pe geniul neurochirugiei românești, născut la Darabani.
Evenimentul a fost prilejuit de intrarea în patrimoniul Arhivelor Naționale a documentelor donate de către reputatul academician Leon Dănăilă.
Arhivele Naționale au organizat vineri, 30 octombrie 2020, începând cu ora 10.00, la sediul Bibliotecii Academiei Române, ceremonia publică de exprimare a recunoștinței față de distinsul academician Leon Dănăilă, ca urmare a valoroasei donații de documente făcute instituției naționale.
”Datorită acestui generos act, patrimoniul Arhivelor Naționale s-a îmbogățit cu documente prețioase care reflectă viața profesională și personală a reputatului neurochirurg român: corespondență din tinerețe, manuscrise ale operelor științifice, diplome, medalii, invitații, fotografii realizate în timpul activităților intraspitalicești, excursii, de la congrese din țară și străinătate”, este mesajul transmis de reprezentanții instituției.
La eveniment a participat și renumitul academician, născut la Darabani, care a primit din partea Arhivelor Naționale o diplomă de mulțumire pentru importanta contribuție adusă la îmbogățirea Fondului Arhivistic Național.
De asemenea, cu această ocazie a fost organizată și o miniexpoziție cu câteva documente din cele care vor constitui fondul personal „Academician Leon Dănăilă”.
În perioada următoare specialiștii Arhivelor Naționale vor prelucra arhivistic documentele donate de acad. Leon Dănăilă pentru a putea fi puse la dispoziția cercetătorilor prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale.
Evenimentul a fost unul mai puțin obișnuit întrucât, potrivit conducerii instituției, preluarea de documente - donații - nu este însoțită de astfel de întâlniri cu donatorii, însă arhiva neurochirurgului dărăbănean ”merită toată atenția, va fi una dintre arhivele vedetă”.
Academicianul Leon Dănăilă a dat citire unui discurs emoționant, care a adus în atenție importanța științei, a medicinei, dar și a credinței.
”Iubirea de oameni aduce înțelegere, netezirea divergențelor și conflictelor, precum și restabilirea unei societăți echitabile conviețuirii omenești. Prin credință, omul poate deveni mai bun. Cei care sunt stăpâniți de ură nu mai țin seama de manifestarea ei, de nicio lege morală, a onoarei și a omeniei. Omul stăpânit de ură are mintea întunecată, nu mai judecă. Ura nu cunoaște limite și nici nu alege mijloacele pentru atingerea scopului ei.
Am 18 certificate de inventator și 10 de inovator. Am descoperit o nouă celulă cerebrală, adusă la cunoștința comunității mondiale în 2006, și am introdus în neurochirurgia românească laserul și microscopul operator cu ajutorul cărora am scăzut mortalitatea operatorie de la 60 la sută la 4 la sută. Ca absolvent al Facultății de Medicină din Iași și al Facultății de Filozofie și Psihologie din București, ca membru titular al Academiei Române, al celei de Științe Medicale, a altor nou Academii din străinătate și a celei de senator în Parlamentul României, vă asigur că voi căuta în continuare noi resurse pentru a fi de folos oamenilor și științei. Măsura în care, ca un component al școlii de neurochirurgie, am ameliorat-o și am dezvoltat-o, o vor judeca contemporanii, dar cel mai bine o vor judeca cei ce vor urma. Oricum, este mai greu să faci istorie decât să povestești istorie”,
Academician Leon Dănăilă
Pe 1 iulie 1933, la Darabani, județul Botoșani, s-a născut Leon Dănăilă, eminent medic neurochirurg, membru titular al Academiei Române, supranumit „sculptorul de creiere”. Este cel care a folosit primul în România aparatul numit "microscop operator", care a revoluţionat chirurgia vasculară. Secţia de neurochirurgie vasculară cerebrală de la Bagdasar-Arseni, înfiinţată în 1981 de doctorul Dănăilă, este unică în ţară.
La Darabani în județul Botoșani, a făcut și primele patru clase primare. Apoi a mers la Dorohoi, unde a fost elev al a fost elev al Liceului "Grigore Ghica", pe care l-a absolvit în anul 1952. Încă din liceu, Leon Dănăilă era preocupat de studiu, "deşi nu era printre primii la învăţătură, era preocupat mereu să studieze ceea ce îl interesa", spuneu despre academicianul de astăzi foștii colegi de liceu.
A devenit, în anul 1966, medic specialist neurochirurg, în anul 1972, doctor în medicină cu lucrarea "Neurinomul spinal", în 1974, medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981, medic primar neurochirurg gradul II şi şef al Secţiei VII de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi şi Facultatea de Filozofie - Psihologie din Bucureşti.
A studiat neurochirurgia timp de un an la New York, în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981), şi a participat la diferite specializări, cursuri şi schimburi de experienţă la Budapesta (1978 şi 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Düsseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995). În aceste stagii de specializare din Europa şi SUA, precum şi la diferitele congrese internaţionale, a cunoscut direct şi a schimbat opinii profesionale cu cele mai mari personalităţi neurochirurgicale din lume.
(Foto: Arhivele Naționale)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024