Autoritățile de la Botoșani sunt în alertă din noi după apariția unui alt focar de pestă porcină africană.
Comuna Vlăsineşti se confruntă cu un nou focar de pestă porcină africană. Întruniţi azi în cadrul unei şedinţe a Comitetului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), membrilor li s-a adus la cunoştinţă de către conducerea Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), că la nivelul comunei a mai fost identificat un focar, pe lângă celelalte două, fiind luate în acest sens toate măsurile care se impun.
Noul focar a fost identificat pe raza localităţii Miron Costin, la o exploataţie de 38 de porcine domestice, unde au fost găsiţi doi porci decedaţi. Au fost prelevate probe iar buletinele de analize au confirmat prezenţa virsului de pestă porcină africană.
Potrivit directorului adjunct al DSVSA, Ovidiu Airimiţoaie, toţi ceilalţi 36 de porci din exploataţie au fost sacrificaţi. În preajmă fiind şi o altă exploataţie cu doar trei porci, s-a luat decizia ca şi aceste animale să fie eutanasiate.
„Această zonă se află în aria de protecţie”, a precizat subprefectul Daniela Lozneanu.
Se presupune că virusul ar fi ajuns în exploataţie prin administrarea de hrană adusă de pe câmp, din zona afectată de PPA dar reprezentanţii DSVSA iau în calcul şi posibilitatea ca virului să fi fost propagat de factorul uman, prin traficul creat, ţinând cont că în zonă funcţionează şi o fabrică de produse lactate, de la care locuitorii achiziţionează zer pentru hrana animalelor.
„Prin acest aflux de crescători care vin cu tot felul de mijloace de transport, cu tot felul de ambalaje, intră în contact direct cu zona afectată şi apoi virusul ajunge în gospodării. Ne gândim să propunem printr-o adresă, fabricii de produse lactate, să sisteze furnizarea acestui subprodus”,
a fost de părere directorul Ovidiu Airimiţoaie.
În condiţiile în care membrii CLCB nu au căzut de acord pe acest aspect, subprefectul Daniela Lozneanu a propus ca o echipă de lucru să se deplaseze la faţa locului şi să se ajungă astfel la o concluzie comună, după o discuţie şi cu conducerea fabricii de produse lactate.
Prezent la şedinţa CLCB a fost şi primarul comunei Vlăsineşti, Andrei Boariu.
„Pentru noi este un motiv de îngrijorare această confirmare a celui de-al treilea focar. Suntem în apogeul recoltei iar oamenii sunt în câmp. Nu le putem interzice acest lucru. Noi, ca administraţie, ne facem datoria dar suntem înconjuraţi de factori de risc. Şi mai avem şi problema resursei umane, fiindu-ne foarte greu să asigurăm permanenţă pe cele două filtre de dezinfecţie, în şase oameni iar în ce priveşte zerul, trebuie să ne gândim că acesta este o sursă de hrană şi pentru animalele neafectate”,
a precizat primarul comunei Vlăsineşti, Andrei Boariu.
În concluzie, pe raza comunei Vlăsineşti vor rămâne cele două filtre de dezinfecţie amplasate de la început iar reprezentanţii DSVSA adresează un apel în rândul proprietarilor de animale să se îngrijească de acele măsuri minime de biosecuritate la intrarea în adăpostul animalelor.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Multă durere după moartea preotului de 37 de ani: CÂND are loc înmormântarea
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Liviu Ciobotariu, după înfrângerea cu Rapid: Mă așteptam la mai multe de la elevii mei
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Jocurile video vor deveni materie opțională în licee: Decizia a fost luată de Ministerul Educației
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Artizanul (ne)cunoscut al României care s-a stins la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
O parohie din Protopopiatul Dorohoi face pregătiri pentru colinde
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024