A vizitat în total 85 de țări de pe cinci continente, iar șirul orașelor prin care a trecut aproape că este interminabil. Este pasionată de călătorii încă din perioada liceului când, deși era comunism, reușea să treacă granițele țării, o dată la doi ani, cum erau permis pe atunci.
Angie Straticiuc a fost mai întâi profesor de limbi moderne, însă a părăsit sistemul de învățământ după un deceniu de activitate. A cochetat cu mass-media și mai apoi s-a regăsit în activitatea de prevenție medicală din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP), unde a avut o carieră de aproape 30 de ani.
La 61 de ani, pentru că așa era pe atunci legislația, a ieșit la pensie, deși ar mai fi rămas în câmpul muncii, având în vedere că mereu a fost o persoană activă. Însă a descoperit că astfel are mai mult timp la dispoziție pentru a-și trăi visul, acela de a vizita noi locuri, de a-și face prieteni noi și de a-și adăuga la bogatul album de amintiri noi și noi experiențe. Din toate locurile pe unde a fost a luat câte ceva și și-a lăsat o bucată din suflet. Iar acum își amintește cu acuratețe uimitoare detalii peste care au trecut ani la rând.
Și-a amintit cum a fost inclusiv în Egipt în urmă cu aproape două decenii, exact în locul în care turista din Suceava și-a pierdut viața anul acesta.
„Vreau să vă spun că și eu am făcut baie fix acolo. Deci eu am fost în Egipt în anul 2004, în primăvară. Și tot așa, am făcut și scuba și snorkeling, de toate. Marea Roșie oferă un peisaj absolut unic în zona aceea. Și vreau să spun că în vară, la fel, au murit turiști, deci nu este o noutate. A fost o noutate pentru noi pentru că a murit un turist român, dar în fiecare an se întâmplă accidente de genul acesta”.
Femeia din Suceava ar fi fost atacată de rechini după ce în zonă s-ar fi scufundat un vas plin cu oi. Pentru că în general rechinii preferă adâncimile.
„Nu există rechini acolo, dar sunt diverse cauze pentru care acei rechini migrează, deci practic ei nu trăiesc acolo, ei trăiesc la adâncimi foarte mari. Nu știu care sunt cauzele, acum au spus că au fost oile acelea moarte și din cauza asta. Nu știu exact, dar lucrurile astea se întâmplă, din păcate, nu numai acolo, se întâmplă în foarte multe locuri”,
Angie Straticiuc
Plecată în atât de multe locuri, inevitabil au existat și situații de expunere a integrității fizice, iar una dintre acestea s-a petrecut în Cuba.
„Da, m-am expus. De exemplu când am fost în Cuba, am prins un uragan, uraganul Ike, în 2008, am fost în septembrie, nu am știut, dar am prins o ofertă și de asta trebuie să fii foarte atent și să te informezi foarte bine. Eu am fost încântată că era o ofertă mai ieftină, dar era mai ieftină pentru că septembrie este luna uraganelor în Cuba și în general în Caraibe”.
Uraganele sunt pe grade, de la 1 la 5, iar Angie Straticiuc l-a experimentat pe cel mai ușor. Însă care a durat în jur de 24 de ore, răstimp în care intensitatea a tot scăzut până a fost eliminat pericolul cu totul.
„A fost o experiență unică, practic două zile am stat în camera de hotel, nu am avut voie să ieșim. În noaptea în care a început uraganul, începuse un vânt pe holuri, și pentru că eram foarte curioasă și ni s-a spus să nu ieșim din camere, să nu umblăm desculț, să nu consumăm băuturi alcoolice ș.a.m.d., totuși curiozitatea... eu fiind cu țigara în mână, am deschis ușa și am spus: vreau să știu și eu ce se întâmplă pe hol, unde zburau toate pe acolo”.
Pentru ca o călătorie să fie sigură, să nu ridice riscuri și mai ales să devină o frumoasă amintire, turiștii trebuie să consulte neapărat condițiile de călătorie pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
„E bine să te informezi asupra a orice, temperaturi, când e bine să mergi, pentru că, de exemplu, în emisfera sudică anotimpurile sunt inverse decât în emisfera nordică. Când la noi este iarnă, acolo e numai bine de mers. În schimb, când este vară la noi acolo este anotimpul ploios, plouă tot timpul și atunci nu e OK să mergi. Depinde de țară. Eu de obicei, poate chiar și cu două săptămâni înainte de a pleca, mă informez, îmi iau notițe, îmi scot hărți. Îmi place să fiu informată, să știu exact unde merg”.
Bagajele trebuie să conțină neapărat o trusă de prim-ajutor, mai ales la vizite în țările sărace, unde nu există acces la farmacie și comunicarea cu localnicii este greoaie.
Angie Straticiuc și-a amintit de un episod din Zanzibar, unde se afla cu mai mulți prieteni, la scufundări. Pentru două cunoscute din grupul său a fost nevoie de intervenția medicilor.
„Le-am spus să fie foarte atente și în general cine călătorește în aceste țări exotice, e bine să aveți papuci de apă (water shoes) și să fiți foarte atenți la aricii de mare, sunt foarte veninoși, see confundă foarte ușor cu pietrele sau cu toată vegetația de pe fundul oceanului. Deși le-am spus să fie foarte atente, făceam scuba și la un moment s-au oprit cu picioarele să se odihnească pe stâncile respective și au călcat pe aricii de mare și aveau tălpile pline de țepi și atunci am fost cu ele la medic. Bineînțeles că și costurile sunt, de asta este bine să aveți și asigurare medicală”.
În general, călătoriile pe care le face sunt prin intermediul agențiilor sau prin circuite organizate. Deși a vizitat deja 85 de țări străine, Angie Straticiuc susține că încă își dorește să călătorească și să vadă locuri noi.
Emisiunea integrală poate fi urmărită în linkul de mai jos, discuția despre Egipt fiind de la minutul 56.
Însă, pe lângă acest subiect, Angie Straticiuc a povestit cum și-a găsit liniștea printre indieni, dar și cum a rămas impresionată de Japonia, de elevii japonezi și cultura lor, de restaurantele în care ești obligat să te descalți și să-și gătești singur sau despre ritualul de purificare fizică și sufletească.
ASTĂZI: Se oprește apa pe mai multe străzi din Botoșani din cauza unei avarii
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
Fără „amendă automată” pentru lipsa rovinietei: Legea a fost promulgată de președintele Iohannis
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
Dani Oțil, mesaj pentru soacră: Eu atât vă întreb. Este normal?
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
RAR, apel lansat către toți șoferii care vin cu mașina la verificarea tehnică
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024