Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Au făcut-o la sediul UAR de pe – se putea altfel? – strada Armeană a orașului, străjuit de cele două biserici ale etniei, una în conservare pentru că a început să se dezintegreze, Sfânta Treime, cealaltă în care se oficiază slujbe, Sfânta Maria.
Și nu au fost doar membri ai comunității din Botoșani, ci și din Suceava și Neamț și chiar din Constanța, de unde s-a deplasat Jean Hacic Garabet, secretarul general al UAR.
”Vă mulțumesc că ați răspuns invitației noastre de a participa la masa tradițională de Crăciun. Mulțumesc colegilor din filialele care s-au deplasat la Botoșani. Și așa cum ne stă bine nouă, începem toată activitatea cu binecuvântarea părintelui nostru”,
Cristian Lazarovici, președinte UAR Botoșani.
Ca atare, înainte de a lua masa, într-un decor din care nu a lipsit tradiționalul brad de Crăciun, au rostit ”Tatăl Nostru” în limba română și apoi în cea armeană, alături de un preot venit de la Suceava.
După care s-au delectat cu preparate specifice acestui popor, de la pasturma, o pastramă de vită foarte condimentată, la aganciabur, o supă cu urechiușe și hurut.
Iar de la desert nu au lipsit baclavaua armenească și sugiucul.
Cum armenii sunt tot mai puțini la Botoșani, sub 100, UAR Botoșani a trebuit să apeleze la etnici din Gherla și Cluj pentru a prepara masa tradițională, miezul nopții dinaintea Crăciunului găsindu-l plecat după ingrediente pe președintele Cristian Lazarovici.
Delegatul conducerii centrale a UAR s-a arătat emoționat de evenimentele de la Botoșani, mai ales că au avut loc într-o zonă a orașului în care a remarcat că, ”se simte amprenta armenească” și ”pot să spun că sunt armean pentru că, chiar s-au făcut lucruri deosebite aici”.
”Vin destul de des datorită prieteniei care mă leagă de dl Cristian Lazarovici. E mai tânăr, dar este unul dintre președinții de sucursale care este foarte-foarte activ. Are foarte multe inițiative. Nu exista până la venirea dumnealui nici sediu, nici acest muzeu încropit, nici aceste tablouri. Într-un fel se vede spirirul armenesc, că a știut să profite de ocazie”,
Jean Hacic Garabet, secretar general UAR.
Cunoscut mai ales în lumea fotbalulului, unde a condus din postura de președinte două cluburi de tradiție, Farul Constanța și Ceahlăul Piatra Neamț, a arătat că îi face plăcere să se deplaseze din Dobrogea, unde locuiește, în Moldova, pentru că este primit alături de ai săi ca într-o mare familie.
”Aici cunosc oameni, într-adevăr cum se spune că în partea Moldovei și Bucovinei lumea este foarte ospitalieră. Am venit cu 100 de kilograme, cred că am 125. Mă bucur că plec mâine dimineață și sper să trec la un regim”,
Jean Hacic Garabet, secretar general UAR.
La final, armenii s-au strâns în camera muzeu amenajată la sediul UAR Botoșani, acolo unde pe pereți pot fi descoperiți membri ai comunității care și-au pus amprenta pe istoria orașului. Printre ei se regăsesc Ioan Missir, fost primar al orașului în trei rânduri (1919, 1932 și 1941 – 1944) și Christian Ciomac, fost primar la rândul său, care îi aducea la Botoșani pe George Enescu și discipolul său, Yehudi Menuhin să concerteze în casa Garabet Ciomac, care găzduiește de câțiva ani Serviciul de Evaluare Complexă a Copiilor cu Dizabilități și a Persoanelor Adulte cu Handicap.
Și pentru că veni vorba de imobile, trebuie spus că armenii au lăsat posterității câteva clădiri reprezentative, de la casa Jean Goilav din strada Mihail Kogălniceanu, care va fi integrată într-un ansamblu rezidențial, la Casa Ferhat, actual sediu al Oficiului Registrului Comerțului. Imobilul a aparținut lui Anton Ferhat, unul dintre cei mai bogați armeni din Botoșani, director al Băncii românești din județ, proprietar a 300 de hectare de pământ, mort în închisorile comuniste.
Pentru el și pentru alții asemenea lui, Cristian Lazarovici, președintele UAR Botoșani din 2016, ține în continuare să adune armenii la un loc măcar de câteva ori pe an. Mai ales că are de dus mai departe moștenirea tatălui său, Gheorghe Lazarovici, fost președinte al uniunii până în 1990, administratorul Parohiei Bisericii Armene din Botoșani, care și la Crăciunul armenesc din 2023 s-a implicat în organizare.
Iar mândria lor, că armenii sărbătoresc Crăciunul în aceeași zi cu Boboteaza, ”ca primii creștini”, este fără de egal.
Șoferi AMENDAȚI de polițiștii locali după ce au intrat cu mașinile într-o zonă interzisă
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Bărbat necunoscut găsit în maiou și pantaloni scurți pe stradă: Era în comă și lovit la cap
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Botoșănean găsit înghețat în casă transportat în comă la Urgențe
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Valeriu Iftime apelează la onoarea directorilor de la Apă: Oameni buni, dați-vă demisia – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024