Oameni cu flori în mâini, cu copii și bunici, emoționați și luminoși la chip, au aplaudat timp de mai bine de două ore artiștii invitați.
Sute de oameni la concertul „Prin nămeţi şi ger”, organizat de Corul Misionar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei „Sf. Ioan Iacob Hozevitul” din Botoșani, dirijor Gabriel Corolea.
Fără să fie îmbrăcat în fastul obișnuit al concertelor de sezon, evenimentul a fost unul de suflet. Publicul a primit mângâiere și a oferit în schimb dragoste și, din puținul fiecăruia, ajutor pentru o familie cu cinci copii.
Pentru că, dacă ar fi să numim altfel întâmplarea de vineri seara, din sala Casei Tineretului, i-am putea spune Concertul premianților. Al copiilor care, fără să se bucure de bunăstare materială, au ceea ce mulți dintre tineri au pierdut: dorința de a învăța, de a răzbate prin lumea îndărătnică uneori, de a crede că viața înseamnă lumină, iar lumina pentru ei vine din Carte.
Concertul de colinde, datini, obiceiuri și muzică populară i-a avut ca invitați pe Alexandru Brădăţan, Fetele din Botoşani, Mariana Ichim, Loredana Călin, Alina Huțu și ansamblul Stejărelul, de la Colegiul Național ”A.T.Laurian”.
Sufletul a fost, însă, Gabriel Corolea. Cel care de 14 ani organizează concerte caritabile, concerte care se așază temelie în viața multor semeni de ai noștri.
De această dată, fondurile adunate merge către familia Cârmaci, din cătunul Ionășeni, comuna Trușești.
Cei cinci copii ai familiei Cârmaci, trei fete și doi băieți, au rezultate excelente la învățătură.
Sunt nevoiți să-și facă lecțiile cu rândul și, pentru a ajunge la școală trebuie să meargă pe jos kilometri întregi.
Împreună cu părinții lor, ei locuiesc acum într-o casă din chirpici, cu doar două camere. Cu ajutorul lui Dumnezeu, care a lucrat prin oameni cu sufletul mare, se vor putea muta în curând în căsuța nou construită cu ajutorul Asociației Grup Civic, coordonată de Daniel Câșlariu. Dar, în pofida sacrificiilor pe care le fac cei doi părinți, situația lor este una dificilă, așa încât, orice ajutor este binevenit.
”Noi susținem acest concert pentru copiii de la Ionășeni. Toți sunt premianți. Am avut bucuria să merg la ei acasă și să văd un teanc de diplome, de la diplome locale până la diplome internaționale. Părinții sunt foarte muncitori, dar din păcate casa unde locuiesc era aproape părăginită. Ne-am gândit să fim alături de acești copii, și cum altfel decât printr-un concert?”,
Gabiel Corolea, coordonatorul Corului Misionar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei „Sf. Ioan Iacob Hozevitul” din Botoșani.
Gabriel Corolea a fost impresionat de implicarea lui Daniel Câșlariu, care a reușit, cu sprijinul comunității și al oamenilor de bine, să le ridice o casă.
”Domnul Daniel Câșlariu, de la Grup Civic, le-a ridicat casa într-un timp record, de 18 zile, dar noi ne alăturăm pentru a ajuta să mobileze casa pentru ca până la Crăciun copiii să simtă cu adevărat că sunt în casă nouă”,
Gabriel Corolea.
Corul „Sf. Ioan Iacob Hozevitul” din Botoșani este corul misionar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, format din tineri din Botoșani, liceeni, dar și oameni care lucrează, care au familii sau tineri atrași de atmosfera pe care au găsit-o în rândul celor care formează corul.
”În fiecare an noi avem astfel de concerte caritabile, suntem la a 14-a ediție. Până acum 5 ani, când eu eram student, aveam Corul Psaltic "Sfântul Ioan Cucuzel" din Iasi, cor misionar al Mitropoliei. Apoi am terminat studiile, m-am întors în Botoșani și am înființat Corul „Sf. Ioan Iacob Hozevitul”. Și tinerii răspund prin activitățile lor la nevoile celor mai săraci, celor încercați oarecum”,
Gabriel Corolea, Corul Misionar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei „Sf. Ioan Iacob Hozevitul”
Publicul a fost entuziasmat de ceea ce a văzut pe scenă. A aplaudat, a cântat, a lăcrimat. Pentru că, dincolo de colinde, de cântecele de Crăciun, de tradiții și datini care le aminteau de cătunele unde au crescut, oamenii au simțit dăruirea artiștilor.
Însă și pe scenă emoțiile au fost la fel de mari. Tineri sau mai puțin tineri, profesioniști sau la început de drum, publicul a aplaudat calitatea actului artistic, frumusețea costumului popular. Au apreciat melodiile alese, de la colinde la cântece de veselie.
”Tinerii noștri nu au cunoștințe muzicale, sunt toate categoriile de vârstă. Prin aceste activități noi urmărim două lucruri: în primul rând să ajutăm familiile nevoiașe și în al doilea rând să implicăm emoțional tinerii pentru viitor. Pentru că implicarea emoțională îi ajută foarte mult pe viitor să se formeze ca oameni, ca și creștini, buni, ca oameni de suflet, ca buni organizatori și ca familiști poate mai târziu”,
Gabriel Corolea
O seară în care oamenii simpli au dăruit din inima lor și din puținul lor. Artiști și public deopotrivă s-au întâlnit pentru că, undeva, cinci copii premianți merită un viitor mai bun.
”Toate concertele noastre sunt cu intrare liberă. Am încercat să aducem în jurul nostru artiști de renume pentru ca oamenii să se bucure și de acești artiști și de momentele în sine. Cred că botoșănenii așteaptă aceste concerte tradiționale ale Corului „Sf. Ioan Iacob Hozevitul”. Și invitații cu mare drag au răspuns cererii noastre. Ceea ce ne-a ajutat foarte mult a fost că artiștii au venit benevol, fără nicio remunerație, nici măcar pentru transport. Au vrut să se alăture nouă în a ne ajuta”,
Gabriel Corolea, Corul Misionar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei „Sf. Ioan Iacob Hozevitul”
O seară pe care mulți nu o vor uita. Pentru că, dincolo de bucuria unui concert, se află iubirea de semeni. Iubirea de aproapele. Care nu se poate face decât așezând inimă lângă inimă. Asta a făcut Gabriel Corolea. Și se pare că îi iese de fiecare dată. De 14 ani.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Happy Cinema Botoșani vă invită la film: PROGRAMUL săptămânii
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
PLANTA compromisă la Botoșani pentru al doilea an la rând: Înregistrăm un fenomen de...
Oana Sava
Nov 01, 2024
Vrei să te antrenezi ca la carte? Evită aceste 7 greşeli
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024