Viitorul pare mai nesigur ca oricând. Într-un context global și așa complicat, după doi ani de pandemie, pe 24 februarie a început și războiul din Ucraina. Tinerii și adolescenții și-au început procesul maturizării așa cum nu s-au așteptat vreodată - cu griji, panică, neliniște și instabilitate.
Media de toate felurile a avut un rol crucial în bombardarea cu informații referitoare la evenimentele tragice din Ucraina, iar filtrarea și gestionarea acestora a depins de fiecare individ în parte.
În acest context, jurnaliștii de la Hotnews au vrut să afle cum se documentează Generația Z (n.r.-tineri născuți după 1995), care s-a născut „cu internetul în brațe”, despre ce se întâmplă în acest moment aproape de granița României. Au vorbit cu mai mulți dintre acești tineri despre sursele pe care le accesează, persoanele pe care le urmăresc, modul în care se feresc de fake news, dar și despre cum au fost afectați de războiul din Ucraina.
Printre tinerii chestionați se află și Natalia, din Botoșani. Are 19 ani și este studentă.
„Pentru mine ideea că a început un război m-a șocat extraordinar. Sunt din Botoșani și mulți oameni cunoscuți se aflau la graniță ca să ajute. Eu puteam doar să văd pe social media și să mă panichez uneori când citeam articole despre cât de aproape de România a existat un bombardament. Mă mai uitam la filmulețe și plângeam. N-am crezut că va izbucni vreun război. Era prea barbar gândul că cineva ar putea apela astăzi la violență. Mulți spun că există motive întemeiate pentru conflict, dar, personal, cred că absolut nimic nu justifică războiul”, povestește Natalia.
Ea se documentează de pe BBC, deoarece îi consideră profesioniști și are încredere în realitatea prezentată acolo, mai ales în „rubrica No Comment, unde arată strict imagini și fără comentariu”. Îi mai place și pagina de Instagram Gen, Știri, ”deoarece publică toate update-urile la minut, sunt transparenți și precizează dacă o informație nu poate fi verificată îndeajuns”.
Studenta se gândește întotdeauna la fake news și caută sursele la finalul materialelor, dar pune în balanță și posibilitățile și motivele ambelor părți implicate.
Despre internet, Natalia consideră că „tânăra generație nu știe să pună în balanță toate părerile găsite pe internet. O spun eu, care fac parte din tânăra generație. Există mulți tineri așa ziși „leftiști” care țin cu Rusia pentru că își doresc un viitor anti-capitalist, iar asta datorită unor influenceri care promovează ideile astea. Însă ei sunt adepți ai unui vis mai mult, fără să își dea seama că într-un astfel de regim nu ar avea șansa să își exprime liber ideologiile pe internet. De aceea cred că internetul nu oferă adevărul despre război tinerilor, pentru că majoritatea aleg să creadă în ce crede influencerul lor preferat”.
Un primar confirmă, apometre lăsate necitite cu anii de către Nova Apaserv: Fraților, eu nu am furat
Gabriela Erdic
Oct 31, 2024
Pregătiri pentru iarnă: De la utilaje și tone de sare la locuri de cazare - MESAJUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Dezvoltare personală pentru copii: descoperire de sine și progrese în socializare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Accident feroviar: Femeie lovită de trenul Dorohoi – Iași
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024