În general, oamenii care nu dorm bine noaptea (care se trezesc frecvent din somn) au o stare de spirit rea a doua zi și o senzație persistentă de oboseală. Ei pot fi mai vulnerabili la stres, spun medicii. Există o legătură clară între deficitul de somn și depresie, arată statisticile.
Potrivit specialiștilor în domeniul sănătății, somnul întrerupt este un semn de avertizare a faptului că oamenii sunt depresivi. Pentru a dormi mai bine, ei trebuie să scape de stările de depresie, să urmeze un tratament pentru asta.
Opioidele (chiar dacă sunt folosite în scop terapeutic) pot fragmenta somnul și crea dependență. Analgezicele opioide sunt folosite în mod frecvent de oameni pentru tratamentul durerii severe, care durează de mult timp. Aceste medicamente pot avea efecte adverse, care pot produce și probleme de somn.
Alte cauze ale somnul întrerupt sunt:
• Consumul de alcool, care poate influența ciclul normal al somnului și poate împiedica realizarea somnului profund REM, în care omul visează. Alcoolul poate tulbura somnul, deci trebuie evitat consumul de alcool seara, înainte de culcare.
• Zgomotul, stresul, gândurile negative la diferite probleme ale vieții pot crea stres și insomnie.
• Temperatura neadecvată din dormitor, salteaua de pat inconfortabilă și altele.
Conform unui studiu de pe sciencedaily.com, somnul întrerupt îi face pe oameni să fie mai vulnerabili la stres cronic. Oamenii care au probleme cu somnul ajung să se simtă stresați a doua zi, mai mult decât în mod normal. Asta se datorează lipsei de somn, sau fazei de somn non-REM (care îmbunătățește starea creierului și ajută în ameliorarea anxietății).
Dacă somnul nu este odihnitor și liniștit atunci riscul de stres crește. Oamenii de știință au arătat că nivelul de stres poate crește cu o treime dacă somnul este întrerupt. Ei au analizat această problemă printr-un studiu, la care au participat 330 de persoane, care aveau vârsta cuprinsă între 18-50 de ani. Rezultatele studiului au demonstrat că la oamenii care se trezesc din somn noaptea, cortexul prefrontal mediu nu funcționează ca atunci când somnul este liniștit, iar astfel creierul nu poate ameliora anxietatea. Drept urmare, somnul întrerupt poate crește nivelul de stres.
Potrivit statisticilor, peste 8,5 milioane de americani iau somnifere pentru a putea dormi în timpul nopții. Ei încearcă să poată face față insomniei care le creează stări de oboseală, somnolență în timpul zilei, nivel scăzut de energie, probleme de memorie și de concentrare, risc crescut de a nu fi atenți sau de a provoca accidente.
Studiile cercetătorilor arată că există o soluție bună la insomnie, la tulburările de anxietate și depresie, și anume produsele CBD oil. Acestea reduc disconfortul creat de durere sau inflamație, atacurile de anxietate și depresie, care duc la insomnie.
Alte modalități de a dormi mai bine sunt:
• Reducerea consumului de alcool, de cofeină, tutun
• Aplicarea unor tehnici de relaxare
• Evitarea meselor copioase seara târziu, mai ales a alimentelor grase
• Eliminarea gândurilor negative și a tensiunilor seara
• Adoptarea unei atitudini optimiste
• Calmarea stării interioare prin meditație, lectură, muzică relaxantă
• Evitarea exercițiilor fizice intense cu două ore înainte de culcare
• Respectarea unui program de somn.
Calitatea slabă a somnului are consecințe grave pe termen lung, afectează starea de sănătate. Oamenii care nu dorm 8 ore pe noapte se pot îngrășa mai repede și vor avea în mod frecvent stări de iritabilitate. De regulă, numărul de femei care suferă de insomnie este mai mare decât cel al bărbaților, asta din cauza tulburărilor hormonale ce apar la femei.
Lipsa de somn duce la îmbătrânirea prematură a pielii, la apariția cearcănelor și a ridurilor. De asemenea, deficitul de somn poate afecta capacitatea oamenilor de a lua decizii rezonabile și de a acționa inteligent.
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu privind acordarea unor înlesniri la plata amenzilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
S-a stabilit programul etapei XVII-a din Superliga: Cu CINE joacă FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
Comunicat PNL: Dna Alexandra Huțu a demonstrat din nou că doarme în papuci – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
Tânăr din Botoșani, nominalizat într-o competiție a creatorilor de conținut culinar
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024