Concertul de Crăciun, organizat de Filarmonica Botoşani în seara zilei de Sfântul Nicolae, a adus bucurie în inimile sutelor de spectatori care au umplut, vineri seara, sala Casei de Cultură a Sindicatelor.
Melancolici, purtând în colţul ochiului o lacrimă, cu palmele firave în aer sau fremătând de bucurie, botoşănenii au demonstrat că muzica bună este nemuritoare. Mai ales pentru generaţiile care mai poartă în suflet cântecele anilor 80 – 90 pentru că sunt și astăzi încărcare de emoție, de amintiri, dar și de urmele unor povești frumoase de viață.
Un public sensibil, în foarte mare proporţie constituit din persoane de vârsta a treia, a aplaudat aproape continuu prestaţia artiştilor. Tânăra soprană Nicoleta Maier, de la Opera Română din Iaşi, s-a completat fericit cu cei doi artişti invitaţi în cadrul Concertului de Crăciun al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, și anume Gabriel Dorobanţu şi Gabriel Cotabiţă.
Au răsunat în sala de concerte a Filarmonicii Botoşani pagini de largă popularitate, colinde, muzică din repertoriul naţional şi internaţional, dar mai ales cântecele celor trei invitaţi, atent orchestrate şi interpretate sub bagheta lui Tiberiu Oprea, cel aflat vineri seara la pupitrul dirijoral al orchestrei.
A fost o seară deosebită şi pentru soprana Nicoleta Maier, care şi-a sărbătorit pe scenă ziua numelui, alături de cei doi mari artişti români. După strălucite concerte în ţară, dar şi în Grecia, Germania, Austria, Italia, Republica Moldova, Nicoleta Maier a reuşit, pe scena de la Botoşani, să impresioneze prin interpretări de excepţie, precum colindul ”Sus la poarta Raiului” sau melodia ”Copacul” (din repertoriul lui Aurelian Andreescu, muzica Jolt Kerestely, versuri Ovidiu Dumitru). Nicoleta Maier a evoluat şi alături de Gabriel Cotabiţă, susţinându-i acestuia partitura pentru interpretările feminine.
În special partea a doua a Concertului de Crăciun a fost pe placul spectatorilor, amintind de spectacolele anilor 80-90, cu aplauze prelungi, zâmbete melancolice, suspine după iubiri pierdute sau neîmplinite, mâini uitate în colţul gurii, lacrimi de bucurie. Și glumițe care le-au făcut pe doamnele din sală să hohotească roșu în obraz.
Gabriel Dorobanţu, la 66 de ani, a oferit publicului melodiile nemuritoare înscrise de multă vreme în repertoriul de aur al muzicii românești. Cu o carieră de multe decenii, cu o voce inegalabilă şi un zâmbet cuceritor, Gabriel Dorobanţu pare şi astăzi acelaşi june prim care umplea săli întregi la începutul carierei sale. Puţină lume mai ştie astăzi că, în anul 1981, artistul participa la Festivalul de interpretare „Mărțișor dorohoian”, unde obţinea Trofeul concursului. În acelaşi an, 1981, cântăreţul debuta la Radio România cu cântecul “Spune-mi, draga mea”, de Viorel Gavrilă, iar doi ani mai târziu urca pe scenă la la Festivalul de muzică ușoară Mamaia, secțiunea interpretare, cu cântecul “Ochii tăi”, de Vasile Veselovski, text Mihai Maximilian.
Însă una dintre cele mai îndrăgite piese, care s-a auzit vineri seara şi pe scena de la Botoşani, este “Hai, vino iar în gara noastră mică”, scrisă de Dumitru Lupu în 1986, pe versurile lui Florin Pretorian.
Considerat a fi cartea de vizită a lui Gabriel Dorobanţu, cântecul "Hai, vino iar în gara noastră mică" a fost interpretat de-a lungul vremii în numeroase limbi şi, spun specialiştii, poate fi interpretat şi ca romanţă, ca muzică populară, dar şi ca operetă.
Un cântec devenit şlagăr pentru multe generaţii, aplaudat şi cântat deopotrivă de publicul din Botoşani, alături de îndrăgitul artist.
”Un cântec care nu a fost în niciun top până acum, doar într-un top de suflet al spectatorilor. Vă invit să cântăm împreună, nu vă sfiiţi, chiar dacă suntem împreună cu Filarmonica, aşa cum nu m-am sfiit nici eu. Trebuie să avem curaj, iar cântecul ne dă putere şi ne învaţă să fim fericiţi, aşa că eu vă poftesc în Gara mică”,
Gabriel Dorobanţu
Au răsunat apoi multe dintre cântecele lui Gabriel Dorobanţu, de la ”Nu ştiu cine eşti” (muzica Dumitru Lupu, versuri Mala Barbulescu) la ”Serenada” (muzica Zdenka Runjića, text Radmila Popovici), dar şi alte şlagăre de neuitat.
Instrumentiştii Filarmonicii ”George Enescu” din Botoşani au fost la înălţimea artiştilor invitaţi, fiind deopotrivă aplaudaţi la scenă deschisă şi apreciaţi atât de spectatori, cât şi de dirijorul Tiberiu Oprea.
”Aceşti oameni din orchestră sunt oameni deosebiţi, faţă de care dirijorii au câteodată nişte pretenţii absurde. Sunt nişte mici dictatori dirijorii... Sper că nu este cazul aici. Pentru că aici, la Botoşani, este unul dintre locurile - dacă nu singurul, şi cu inimă largă spun asta - unde mă simt realmente ca acasă. Poate stilul acesta moldovean, cald, m-a cucerit cu totul. Nu am avut nicio problemă în a relaţiona cu aceşti oameni de calitate. Se datorează lor, dar sigur şi managerul Mihai Sârbu are un plan de a ţine strâns această echipă şi de a promova valori şi de a ţine concerte minunate”,
Tiberiu Oprea, dirijor
Înainte de a intra pe scenă cel de-al treilea invitat special al serii, soprana Nicoleta Maier a mai oferit o surpriză, interpretând strălucit cântecul lui Aurelian Andreescu, fredonat de mii de ori şi în sute de interpretări în ultimele decenii de muzică românească - melodia ”Copacul”. Momentul a fost unul menit să accentueze profesionalismul interpretei, dar și al orchestrei.
Apoi pe scenă şi-a făcut apariţia Gabriel Cotabiţă. La 64 de ani, după o cumpănă a vieţii care l-a dus în urmă cu câțiva ani până aproape de buza morţii, artistul ne arată că misiunea lui nu s-a încheiat. Cu o voce puternică, impunătoare, cu acelaşi zâmbet luminos, Gabriel Cotabiţă are nevoie de scenă, de public şi de aplauze. Iar muzica pe care o oferă merită din plin toate acestea.
Publicul din Botoşani a aplaudat frenetic melodiile pe care le aştepta, cântând fiecare vers alături de artist.
Recitalul a fost deschis cu ”Noapte albastră” (muzica Ionel Tudor, versuri Andreea Andrei). Una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate piese ale lui Gabriel Cotabiţă, ce avea să-i ofere multe drumuri în muzică, melodia apărea pe primul album al artistului, album ce purta chiar numele ”Noapte albastră”, în 1988.
Artistul care în 1975 debuta în muzica rock, susţinând mulţi ani concerte alături de trupe precum Redivivus, Basorelief, Holograf, avea să facă o cotitură muzicală în 1986, când Ionel Tudor îl solicită pentru a-i interpreta o piesă la Festivalul Mamaia. Aşa începea drumul luminos al lui Gabriel Cotabiţă în muzica uşoară românească, la care adăugăm și perioada de succes VH2. Un drum care continuă şi astăzi, pentru că muzica lui Cotabiţă are publicul său fidel care devine parcă mai numeros de la o generaţie la alta.
Alături de orchestra Filarmonicii Botoşani, Gabriel Cotabiţă a oferit spectatorilor şi ”Prima iubire şi ultima” (muzica Horia Moculescu, versuri Mihai Maximilian), dar și ”Trece vremea”, din repertoriul VH2.
Partea a doua a recitalului a adus-o din nou pe scenă pe soprana Nicoleta Maier, care a cântat până la final alături de Gabriel Cotabiță. Aplauze prelungi au primit cei doi artişti pentru cunoscuta melodie ”Domnişoară, nu pleca” (muzica Ionel Tudor, versuri Andreea Andrei), Concertul de Crăciun al Filarmonicii Botoşani încheindu-se cu melodia ”Ave Maria” (muzică Cornel Fugaru, text Dan D. Dumitriu), un moment care a creat emoție în rândul spectatorilor care nu s-au sfiit să își șteargă lacrimile și apoi să se ridice în picioare în semn de apreciere pentru artiștii de pe scenă.
”Eu sunt legat foarte mult de acest oraş, pentru că aici sunt oameni speciali, începând cu fostul director Ion Ilie, care a fost un om incredibil. M-am îndrăgostit atât de mult de această filarmonică, am avut împreună turnee naţionale şi internaţionale”,
Gabriel Cotabiţă
O sală plină, aplauze şi multă bucurie pe chipurile spectatorilor. O seară magică pe care oamenii au trăit-o simplu, bucurându-se de muzică, bucurându-se unii de alţii. Din păcate, o atmosferă de sărbătoare rară în sala de concerte a Filarmonicii ”George Enescu” din Botoşani, în condiţiile în care orchestra se află pe scenă în fiecare săptămână. Nu puţini au fost cei care, vineri seara, au constatat cu amărăciune acest fapt.
”Foarte frumos concertul. Dar în această seară am privit în jur şi m-am întrebat: unde a fost toată această lume până acum? Eu vin în fiecare vineri, de mult timp, şi sala nu a arătat niciodată aşa, bine, în afara concertelor de Crăciun, de Paști, de Anul Nou. Dacă iubim aşa mult această Filarmonică, şi aţi văzut ce aplauze a strâns în seara asta, cred că trebuie să facem mai mult. Să venim mai des, nu doar în astfel de momente”,
Ioana Vasiliu, pensionară din Botoşani
O ocazie pentru melomani să revină în sala de concerte a Filarmonicii Botoşani va fi chiar săptămâna viitoare, pe 13 decembrie 2019.
Dirijorul Martin Studer (Elveţia) şi pianistul Paul Ionescu, alături de orhestra Filarmonicii, vor prezenta un program care cuprinde lucrări de F.Mendelssohn-Bartholdy (Uvertura „Hebridele”, op. 26), W.A. Mozart (Concertul pentru pian şi orchestră nr. 20, în re minor, K. 466) şi P. I. Ceaikovski (Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64).
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Botoșănean lovit pe trecerea de pietoni, a rămas inconștient pe asfalt
Gabriela Erdic
Nov 17, 2024
Ajutorul de înmormântare crește: CE trebuie să știe beneficiarii
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bănuieli de infidelitate și răzbunare brutală: Medicul i-a recomandat repaus sexual
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Tragedie în familia interpretului Igor Cuciuc: Fiica sa a murit la numai 17 ani
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024