Prima parte a zilei de miercuri, 11 septembrie 2019 le-a fost dedicată salvatorilor de la Botoșani care și-au dat concursul, în văzul publicului într-un exercițiu de amploare în care s-au simulat două cutremure puternice.
Puțini au fost cei care și-au făcut semnul crucii conștientizând faptul că astea ar fi imaginile ce ar putea fi văzute în cazul unui cataclism natural real. Și nu ar mai fi un exercițiu, totul s-ar petrece în realitate, sirenele ar suna alarma pentru o atenționare reală iar „victimele” nu ar mai fi voluntari de la organizații neguvernamentale.
Ceea ce s-a putut vedea astăzi în centrul orașului, zona Hotel Rapsodia – Cinema Unirea a fost doar o simulare însă organizată la intensitatea și amploarea unui eveniment real. Zona a fost eliberată, s-au pornit sirenele, primele au ajuns ambulanțele de la Serviciul Județean de Ambulanță.
Mai apoi, toate autospecialele Inspectoratului pentru Situații de Urgență, încolonate și cu sirenele într-un ritm care dădeau fiori pe șira spinării au ajuns în centrul orașului și s-au desprins din coloană, fiecare pentru a interveni acolo unde era nevoie, conform scenariului inițial.
De altfel, acest scenariu, precum și toate misiunile specifice de intervenție au fost prezentate și detaliate într-un briefing care a avut loc la mezaninul hotelului cu membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) condus de prefectul Dan Șlincu, în calitatea sa de președinte.
Au avut loc două cutremure, urmate de incendii într-o cameră a hotelului și în sala de spectacole a cinematografului. Victimele au fost scoase cu scara mobilă, pe tărgi sau printr-un tub circular utilizat pentru căderi de la înălțime, în lipsa altor mijloace de coborâre. Un alt incendiu s-a manifestat în parcarea subterană, la un autoturism.
Victimele au fost scoase, cele mai grav urcate în ambulanță și transportate la spital. Altele au fost duse la corturile amplasate în fața Cercului Militar, în cele trei corturi pentru triaj, răniți ușor și răniți grav.
”În prima etapă a evaluării am observat că toate structurile, instituțiile și operatorii economici care au asigurat forțe și mijloace pentru această misiune de intervenție și-au cunoscut îndatoririle ce le revin în astfel de situații. Cred că în amănunt vom analiza ulterior, după finalizarea exercițiului pentru că sunt anumite detalii care trebuie analizate și evaluate după încheierea tuturor etapelor acestui exercițiu”,
col. Cristian Amarandei, inspector șef ISU Botoșani
Un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a survolat zona centrală pregătit pentru a interveni dacă s-ar fi impus o situație de extragere a vreuneia dintre victime, din zone greu accesibile.
Botoșănenii s-au adunat în grupuri și au privit scenele care li s-au desfășurat în față. Majoritatea aveau scoase telefoanele mobile, făceau fotografii, live-uri pe Facebook sau filmau pur și simplu. În câteva rânduri au aplaudat chiar intervențiile pompierilor, fiind încântați de anumite părți din amplul exercițiu.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024