Se solicită demisia preşedintelui ANPC, Eduardt Cozminschi, acesta fiind acuzat că a dezinformat public consumatorii români.
Asociaţia Pro Consumatori vorbește despre ”consecințe grave la adresa sănătăţii” românilor, în urma afirmațiilor publice făcute de Eduardt Cozminschi, președintele ANPC, cu privire la identificarea a sute de mii de măști de protecție neconforme.
Este vorba despre un interviu pe care Cozminschi l-a acordat postului de televiziune Digi 24 referitor la identificarea a 32 de tipuri de măşti de protecţie neconforme pe teritoriul României.
Eduardt Cozminschi declarase în interviul amintit că Autoritatea pe care o conduce a identificat 32 de tipuri de măști neconforme pe piața din România, fiind vorba de ”câteva sute de mii de bucăți” în valoare de ”câteva sute de mii de lei”.
Prin urmare, Asociaţia Pro Consumatori acuză într-un comunicat conducerea ANPC că se face vinovată de ”consecințe grave la adresa sănătăţii datorită folosirii unor măşti neconforme de către consumator”.
Faţă de cele declarate de preşedintele ANPC la data de 1 iunie 2020, Asociaţia Pro Consumatori face următoarele precizări:
– Având în vedere faptul că este vorba de un produs destinat asigurării protecţiei vieţii şi sănătăţii consumatorilor împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care există obligaţia din partea autorităţilor statului român de a fi folosit de consumatori în spaţiile publice închise, pe perioada stării de alertă, respectiv 15 mai -15 iunie, APC somează preşedintele ANPC să facă dovada controalelor efectuate cu privire la cele 32 de tipuri de măşti neconforme, în maxim 3 zile de la data difuzării prezentului comunicat.
– Pe site-ul ANPC la secţiunea dedicată RAPEX-ului nu există nicio postare referitoare la cele 32 de tipuri de măşti, respectiv câteva mii de bucăţi, despre care preşedintele ANPC afirmă că ar fi fost retrase de la comercializare. Pentru conformitatea afirmaţiilor de mai sus a se vedea informaţiile care există la secţiunea RAPEX de pe site-ul instituţiei https://anpc.ro/categorie/41/rapex.
În situaţia în care preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi, nu-şi prezintă demisia de onoare pentru afirmaţiile nefondate cu privire la acţiunile de control realizate de această instituţie pentru identificarea celor “32 de tipuri de măşti neconforme” care au fost notificate pe platforma Comisiei Europene Safety Gate (fost RAPEX) de către alte state membre ale Uniunii Europene, i se solicită premierului Ludovic Orban să-l demită pe actualul preşedinte al ANPC.
Totodată, pentru o informare corectă a consumatorilor români cu privire la măştile neconforme descoperite la comercializare de către alte state ale Uniunii Europene pe pieţele acestora, Asociaţia Pro Consumatori face următoarele precizări:
La data interviului acordat de preşedintele ANPC, pe platforma Comisiei Europene Safety Gate fuseseră notificate 41 de măşti neconforme de următoarele 9 ţări membre ale UE : Polonia (13 notificări), Belgia (13 notificări), Danemarca (11 notificări), Portugalia (3 notificări), Spania (2 notificari), Croaţia (1 notificare), Slovenia (1 notificare), Estonia (1 notificare), Luxemburg (1 notificare). Menţionăm faptul că două mărci de măşti Daddy Baby şi NEP, ambele fabricate în China au fost notificate atât de Belgia, cât şi de Portugalia.
– ANPC este punctul naţional de contact pe platforma Safety Gate, conform legii ANPC ar fi trebuit să verifice dacă pe piaţa din România există la comercializare măşti neconforme ori de câte ori altă ţară membră a Uniunii Europene ar fi făcut o notificare în legătură cu depistarea pe piaţa acestora a unor măşti neconforme.
– Primele notificări cu privire la existenţa pe piaţa UE a unor măşti neconforme au fost făcute de către Belgia la sfârşitul lunii aprilie, notificări care se găsesc în raportul 17 de pe platforma Safety Gate aferent perioadei 17 aprilie – 24 aprilie 2020.
– La 7 din cele 41 de măşti neconforme nu se cunoaşte nici marca, nici ţara unde au fost fabricate, toate cele 7 măşti fiind identificate de către Polonia pe piaţa acesteia, bineînţeles în urma unor încercări realizate în laboratoare acreditate.
– Recent a fost publicat raportul 23 al platformei Safety Gate aferent perioadei 29 mai – 5 iunie 2020, unde apar încă 7 mărci de măşti neconforme fabricate în China, care au fost identificate în urma unor teste de laborator de către următoarele ţări: Malta (3 mărci de măşti neconforme), Polonia (3 mărci de măşti neconforme) Estonia (o marcă de mască neconformă), Belgia (o marcă de mască neconformă). Marca de mască Adiutor a fost notificată ca fiind neconformă atât de Malta, cât şi de Estonia.
– Din cele 48 de măşti neconforme publicate în perioada 24 aprilie 2020 – 5 iunie 2020 pe platforma Safety Gate, 37 au fost fabricate în China, la 7 măşti nu se cunoaşte nici marca, nici ţara unde au fost fabricate, iar celelalte 4 mărci de măşti neconforme din totalul de 48 au fost fabricate în Mexic (2 măști neconforme), respectiv Danemarca (2 măști neconforme).
Cele 48 de mărci de măști prevăzute cu filtru de particule au fost declarate neconforme pentru unul din următoarele motive:
– eficiența de filtrare a particulelor și a microorganismelor rezultată în urma testării a fost găsită mai mică decât eficiența declarată de producător;
– lipsa țării de origine pe ambalajul individual sau colectiv;
– masca nu era certificată de un organism terț, dar pe ambalaj exista marcajul CE;
– masca nu se adapta corespunzător pe față.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Noul Duster - Mașina potrivită pentru orice aventură
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Fermier din Botoșani condamnat la închisoare: Bătea agricultorii care nu îi cedau terenurile
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Jucător de la FC Botoșani convocat în lotul lărgit al Echipei Naționale a Angolei
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
USR Botoșani: Pe Doina Federovici o știam, acum am văzut și cine este Valeriu Iftime
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024