Noul an școlar care debutează pe 9 septembrie 2019 este deschis cu o serie de controverse pe marginea ceremoniilor religioase, dar și a unor declarații la Poliție pe care ar trebui să le dea profesorii și învățătorii. Exceptând acest aspecte, la Botoșani lucrurile sunt gata să intre în făgașul normal.
Liderul unei asociații neguvernamentale din România a arătat că „slujbele și serviciile religioase în școli sunt organizate nelegal de 30 de ani”. A deschis acțiuni în instanță și a depus sesizări la diferite organisme printre care și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) sau Ministerul Educației Naționale (MEN).
Curtea de Apel și Consiliul printr-o decizie încă din 2017 au stabilit, potrivit știrilor ProTV, că slujbele ținute la începerea cursurilor sunt discriminatorii, iar ministerul Educației nu a transmis școlilor ce au de făcut.
Patriarhia invocă respectarea tradiției și insistă că aceste slujbe trebuie ţinute, iar o organizație care militează pentru libertatea de conștiință amenință că va acționa statul în justiție.
În multe şcoli publice, anul şcolar începe cu o slujbă religioasă, în prezenţa elevilor şi părinţilor.
Gabriel Hârtie a declarat că instituția pe care o coordonează nu a trimis vreo circulară în școli, iar decizia este luată de fiecare consiliu de administrație în parte, de la nivelul fiecărei școli.
„Nu am trimis nicio circulară, fiecare CA decide dacă se impune și o ceremonie religioasă sau nu. Nu s-a întâmplat niciodată, mai ales că aici în zona noastră, noi suntem și mai credincioși un pic, nu s-a impus. Eu personal nu am nimic împotrivă ca timp de 5 – 10 mnute să fie o astfel de activitate”,
Gabriel Hîrtie, inspector școlar general
La Botoșani, potrivit șefului educației botoșănene, nu s-a luat decizia ca slujba religioasă să nu aibă loc, de nicio școală.
De asemenea…
Toți profesorii, care intră în contact cu copiii, precum și actorii de la teatrele de copii, animatorii de la petreceri, antrenorii de la cluburile sportive, psihologii și oricine lucrează cu copii sunt obligați, din 20 iulie, să prezinte la locul de muncă un „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că nu sunt agresori sexuali, potrivit adevărul.ro. Asta pentru că a intrat în vigoare Legea 118/2019 privind „Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale“.
65.000 de elevi
sunt așteptați în unitățile de învățământ botoșănene pe data de 9 septembrie 2019.
„Datele exacte le vom avea probabil într-o săptămână, două, după ce se așază toți în bănci pentru că încă se mai mișcă un pic populația școlară”,
Gabriel Hîrtie, inspector școlar general
Șeful Inspectoratului Școlar Județean a avut un mesaj pentru toți cei care intră în noul an școlar, cadre didactice și elevi deopotrivă.
„Le urez un an școlar mai bun decât cel de anul trecut, să fie sănătoși și să aibă rezultate bune spre foarte bune la examenele naționale, pentru cei care vor avea în acest an școlar. Profesorilor, le mulțumesc pentru ceea ce au făcut în anul școlar trecut și cu sprijinul lor sperăm să avem rezultate mai bune în acest an școlar”,
Gabriel Hîrtie, inspector școlar general
117 lucrători
ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani vor fi la datorie la deschiderea noului an școlar pentru a veghea la siguranța copiilor.
Pe lângă ei se vor afla și 20 pe partea de circulație rutieră, pentru ca traficul să fie desfășurat în condiții apropiate de normalitate.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Centrul Vechi: Femeile au mâncat semințe, adolescenții s-au cățărat pe monument
Oana Sava
Nov 04, 2024
CAMPANIE la Spitalul Județean: Botoșănenii se pot testa GRATUIT pentru această boală
Oana Sava
Nov 04, 2024
SEARA TRECUTĂ: Un bărbat a făcut focul în parc pentru a se încălzi
Oana Sava
Nov 04, 2024