Cu fix un an înainte de scandalul, devenit național între timp, cu muncitorii din Sri Lanka aduși pentru a lucra în domeniul confecțiilor, Botoșăneanul realiza un reportaj în interiorul fabricii GT Company.
Pe atunci părea că oamenii s-au acomodat condițiilor din România și chiar că le place mediul care i-a primit pentru a câștiga un ban în plus.
I-a reprezentat oarecum oficial o tânără pe numele ei Rajapurage Vishaka Sandamali, însă care a fost „botezată” la Botoșani cu numele românesc „Sanda” pentru a fi mai facilă identificarea dar comunicarea cu colegii români din fabrică sau conducerea.
„Sanda” a lucrat de la început ca operator pe mașini și se află în grupul srilankezilor care au preferat să rămână la Botoșani și să continue să lucreze pentru GT Company. A adoptat așadar o poziție contrară conaționalilor ei care au părăsit spațiile de cazare și au ajuns în cele din urmă în dimineața zilei de 25 mai 2020 pe aeroportul Otopeni.
Femeia din Sri Lanka i-a scris ambasadorului țării sale prin care a dorit să prezinte o altă versiune a ceea ce s-a întâmplat în ultimele două luni de zile în rândul muncitorilor care au lucrat pentru fabrica de confecții din Botoșani.
”M-am decis să scriu această scrisoare ambasadei deoarece 45 de lucrători fac grevă. Totul a început pe data de 30 martie 2020 cânt toți am rămas fără dormitoare și au decis că vor să se izoleze de frică, să nu se contamineze cu COVID. Conducerea a fost și a vorbit cu ei și le-a explicat că nu se știe cât durează această situație și nu putem sta ascunși în tot acest timp. Apoi s-au întors la lucru.
Pe 24 aprilie 2020 deoarece în GT Company un lucrător a contactat virusul COVID-19, compania a decis să despartă unii lucrători din Sri Lanka de celelalte persoane. Ei au stabilit ca 7 oameni să intre în izolare timp de 14 zile. Apoi și alți lucrători s-au decis să nu mai lucreze și să facă grevă. Ei doresc să stea în hostel toți și să nu lucreze în GT Company. Apoi directorul le-a spus că situația este foarte dificilă. Ei trebuie să muncească iar dacă nu vor munci, nu vor fi plătiți. Apoi când au o problemă de sănătate sau altă problemă, GT Company este alături de tine și are grijă de tine întotdeauna. Tu dacă nu mai muncești, decizia îți aparține însă noi își vom tăia din salariu pentru o zi 30 de dolari deoarece stai în hostel fără motiv.
Apoi am fost rugați să nu facem grevă, să stăm să muncim. Însă ei nu au ascultat și nu și-au schimbat atitudinea.
Însă cei care făceau grevă nu au dat nicio șansă celor 13 oameni care voiau să muncească și să fie plătiți. Apoi au fost convocați în ședință și li s-a explicat din nou să nu se certe cu oamenii care muncesc, că toți trebuie să muncească ca înainte, iar ei nu au acceptat.
Ei doresc salariul întreg pentru o lună fără să muncească, însă compania nu poate plăti dacă noi facem grevă.
Din cei 14 oameni, 8 sunt foarte periculoși. Ei sunt împreună și nu se poate discuta cu ei niciodată. De aceea compania a decis ca 8 oameni să plece. Agenții de securitate ai GT Company s-au deplasat la hostel pentru a-i ruga pe oameni să plece însă cei 8 nu au acceptat și au început să se bată cu agenții de securitate, folosind cuțite. Agenții de securitate au încercat să îi oprească pe cei 8 însă s-au alăturat și restul până la 14 care au început să se bată cu cei de la securitate iar aceștia din urmă au reacționat împotriva muncitorilor din Sri Lanka. Apoi totul s-a terminat și au decis toți să se întoarcă în Sri Lanka.
Conducerea GT Company a rugat să nu plece toți, ci doar cei 8 care erau mai violenți și de care compania nu mai are nevoie.
Ei nu au respectat regulamentul companiei, de aceea nu s-a mai insistat să rămână.
Am dorit să vă scriu aceste lucruri care s-au întâmplat în realitate și mai doresc să adaug ceva în mod special: faptul că reprezentanții GT Company nu mai sunt supărați pe ei, dacă doresc să se întoarcă ulterior, o pot face, sunt bineveniți oricând”
Scrisoare a fost redactată în limba română și la acest moment nu se știe dacă a fost expediată. Între timp, conaționalii din Sri Lanka se află cazați într-o unitate hotelieră de lângă aeroport, iar autoritățile încearcă să găsească o modalitate pentru a-i trimite acasă.
Mai jos poate fi urmărit interviul „Sandei” din martie 2019
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Evoluție și inovație - Cum modelează tastatura mecanică și laptopul gaming ASUS viitorul tehnologiei
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Buletinele de vot aduse la Botoșani: Prefectul a anunțat LOCAȚIA unde vor fi depozitate
Oana Sava
Nov 07, 2024