80 de locuințe ANL zac nefolosite, deși cererea este foarte mare.
Motivul: lipsesc utilitățile. Primăria susține că o va costa mai mult decât construcțiile în sine să aducă apa, gazul și curentul până la ele.
Ministerul Dezvoltării anunță că singura soluție ar fi să finanțeze din bugetul central aceste utilități.
Mai multe cartiere ANL construite în trecut în țară au devenit locuri fantomă, nelocuite, care se degradează constant, relatează stirileprotv.ro.
În Botoșani, de exemplu, la marginea orașului, pe un teren preluat de la Ministerul Apărării, s-au ridicat 80 de locuințe, jumătate pentru militari. Primăria trebuia să le racordeze la gaze, apă, curent și canalizare. Din 2011 până acum s-au adunat peste 700 de solicitări, dar casele sunt tot goale.
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani: ”Acele locuințe au o poveste mai ciudată. Locuințele finalizate au costat opt milioane de lei, iar utilitățile care cad în sarcina Primăriei Botoșani înseamnă vreo 10 milioane de lei, deci mai mult decât construcția. Noi am scos la licitație de trei, patru ori și nu a venit nimeni.”
Lucrările se fac acum doar la canalizare, dar mai durează. Între timp, oamenii așteaptă și depun cereri.
Femeie: „Locuințe sunt puține și după salariile care sunt în Botoșani, cam toate persoanele sunt la categoria socială, unde sunt și un copil, doi. Cam greu se descurcă. Eu tot la locuința ANL locuiec, dar sunt de o calitate jalnică.”
Bărbat: „Chit că nu e trasă apa, nu e canalizare, acum lucrează.”
Reporter: „Te-ar interesa să depui dosar?”
Bărbat: „Da, m-ar interesa foarte mult. Mi-aș dori să depun pentru ANL.”
Iulian Ciubotaru, șef Serviciu Centru Informații Cetățeni: „Lista din 2011 a conținut 1268 de dosare. Eu estimez că 700 de persoane îndeplinesc condițiile pentru a se muta în acele locuri noi.”
Cei de la Minister spun că i-ar putea ajuta pe edili cu finanțare, ca să se poată muta oamenii.
Marius Vasiliu, purtător de cuvânt al Ministerului Dezvoltării: „Pe problemele semnalate, lipsa rețelelor edilitare la o perioadă foarte mare de timp de la preluarea amplasamentelor, cel mai sigur impune o intervenție de corelare la momentul la care se atribuie finanțarea cu asigurarea finanțării și pentru aceste rețele.”
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Un botoșănean internat la ATI are nevoie de sânge: Cineva poate face o faptă bună
Oana Sava
Nov 01, 2024
Postul „blestemat” de la spital: Al doilea concurs RATAT după ce candidații au luat 1 și 2
Oana Sava
Nov 01, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Prefectul Dan Nechifor, muncă de convingere cu propriii copii: Nu am reușit – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 01, 2024