La ora 7:30 în dimineața zilei de 1 septembrie, deja două mașini încărcate cu gunoi stăteau aliniate în fața porții Centrului Integrat de Management al Deșeurilor de la Stăuceni. Erau utilajele celor de la Deea Cleaning, operator de salubrizare botoșănean. Pe drum, alunecau spre a bifa această premieră la Botoșani și camioanele firmei Pavra Com. Singurii care au achitat avansul solicitat conform contractului, pentru a fi primiți pe rampă.
Botoșani, 2016.
Pe data de 1 septembrie după ani de zile în care depozitul a rămas ferecat din cauza unor licitații contestate de participanți, în sfârșit primele mașini încărcate cu gunoi au pătruns pe aleea de acces.
Depozitul ecologic de la Botoșani este funcțional. Și este primul deschis la nivelul regiunii Moldova. A fost dezvoltat în cadrul unui proiect de management integrat al deșeurilor și reabilitare a siturilor istorice contaminate cu o valoare de peste 143 de milioane de lei.
Câștigător desemnat prin licitație pentru dobândirea calității de administrator al depozitului în următorii opt ani de zile a fost desemnat un sucevean.
Pentru mine este o mare provocare
Anton Curelariu se afla dimineață la Stăuceni pentru a fi și el martor la acest moment istoric, în care Botoșani se aliniază normelor europene și depozitează ecologic.
”Pentru mine este o mare provocare, este primul centru de management al deșeurilor care s-a deschis în zona Moldovei, pe fonduri europene, în baza unei licitații și care funcționează legal. Este primul pentru că mai sunt câteva dar care sunt în stadiu de licitație și urmează să se deschidă și ele. Botoșani este primul, pentru mine este o provocare mare, este o investiție foarte mare și o să facem toate eforturile ca să o administrăm la valoarea care merită”
Anton Curelariu, directorul Diasil Service Suceava
Depozitul de la Stăuceni mai are în perimetrul său clădiri administrative, cântar cu o capacitate de 60 de tone, cu software de gestiune și de etichetare, parcare pentru personal, un centru de colectare civică pentru deșeuri voluminoase și deșeuri periculoase, diverse echipamente și utilaje, un sistem de gestionare gaz și, ca să fie cu totul ecologic, sistem de spălare a roților.
Dejecțiile vor fi tratate cu precipitat de var
Dejecțiile care se scurg din deșeuri în procesul lor de degradare, soluţia propusă constă în tratarea biologică în reactor de serie secvenţial şi o tratare fizico-chimică prin utilizarea precipitatului de var și nanofiltrare. Nămolul rezultat în procesele complexe urmează să fie deshidratat și folosit în agricultură ca îngrășământ.
Depozitul ecologic de deșeuri are în componența sa și o stație de sortare care are drept scop reciclarea materialelor care pot fi refolosite. Astfel, stația de sortare are o capacitate de 14.500 de tone/an de hârtie și carton și de 10.000 de tone/an de plastic și metal.
Primii care au pătruns la rampa de la Stăuceni au fost cei de la Deea Cleaning și Pavra Com. Au achitat fiecare câte un avans din cantitatea pe care o vor preda în următoarele luni de zile, până la finalizarea licitației pentru parte de colectare de pe cele cinci zone. Avansul a fost de 16.000 de lei în cazul operatorului de la Mihai Eminescu, respectiv 11.000 de lei în cazul celuilalt.
Tarifele pentru depozitare sunt stabilite prin Hotărâre de Consiliu Județean, respectiv 109,12 lei/tonă pentru deșeuri municipale amestecate și 103, 99 lei/tonă pentru cele reciclabile. Prețurile prezentate nu conțin TVA.
Vezi și: Rampa ecologică de la Stăuceni își deschide MÂINE porțile
USR Botoșani a deschis campania pentru parlamentare: Suntem o alternativă / Aveți cu cine – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 01, 2024
ACUM: Liderii PSD încep oficial campania electorală cu „vedetele” scoase în față – LIVE
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Un botoșănean internat la ATI are nevoie de sânge: Cineva poate face o faptă bună
Oana Sava
Nov 01, 2024