Din noaptea alegerilor locale și până în ziua când a jurat din postura de consilier local, Cătălin Flutur a avut o singură apariție publică. A fost acea conferință de presă organizată la două zile după scrutin, în care acuza faptul că ar fi pierdut în urma unor manevre derulate în timpul votării și mai ales după închiderea secțiilor.
De atunci, în luna de zile în care a mai ocupat funcția, fostul primar și-a dedicat o bună parte a timpului pentru a strânge dovezi care să îi susțină afirmațiile că voința botoșănenilor a fost artificial denaturată.
Iar apelul făcut la Tribunalul Botoșani împotriva validării mandatului lui Cosmin Andrei a reprezentant practic o sinteză a activității fostului edil șef în încercarea de a se reveni asupra rezultatului alegerilor, despre social-democrat arătând încă din debutul întâmpinării că, ”alegerea acestuia s-a făcut prin fraudă electorală”.
Cătălin Flutur și-a explicat intervenția în proces prin prisma diferenței de numai 16 voturi și a faptului că, ”prin fraudă electorală am fost lipsit de un număr mult mai mare de voturi, existând o posibilitate concretă și viabilă de a fi declarat câștigător al alegerilor”.
Încă din preambulul întâmpinării, omul care și-a terminat toamna aceasta cel de-al treilea mandat avansează ideea de anulare a alegerilor, care în opinia sa se justifică atunci când, ”votarea și stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripția electorală respectivă”.
”În ce privește fraudele electorale de care am luat cunoștință, acestea au influențat decisiv rezultatul votului, întrucât au afectat un număr mai mare de 16 voturi, cât a fost diferența față de principalul contracandidat, și au fost concertate spre favorizarea contracandidatului meu ori spre defavorizarea mea”,
Cătălin Flutur, fost primar.
Concret, actualul consilier local susține că au dispărut fizic 37 de buletine de vot, iar alte 50 de persoane ar fi fost înregistrate în secțiile de votare, dar nu li s-ar fi regăsit votul în urne.
Apoi, susține că la 9 din cele 85 de secții de votare din municipiu procesele verbale s-au încheiat cu erori flagrante, din care rezultă o diferență între voturile din urnă și numărul de persoane care au votat și/sau între numărul buletinelor de vot întrebuințate și numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne.
În lucrarea depusă la Tribunal, ex-primarul arată că, la aceste secții s-au înregistrat 25 de voturi multiple (alegători care au votat fără să aibă acest drept, alegători care au votat de mai multe ori sau care au introdus în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător).
Pe de altă parte, susține că la 38 de botoșăneni s-a încălcat dreptul constituțional de a alege, prin faptul că, deși s-au prezentat la urne, nu au primit buletine de vot sau, dacă au primit, acestea nu se regăsesc nici la buletinele de vot întrebuințate, nici la buletinele de vot din urne.
”Oricare dintre situațiile anterior menționate determină invalidarea alegerii primarului declarat ales Andrei Cosmin-Ionuț, ținând cont de faptul că diferența dintre primii doi candidați a fost de numai 16 voturi, iar numărul buletinelor de vot care nu se regăsesc nicăieri, deși alegătorii s-au prezentat la urne, este de 38”,
Cătălin Flutur, fost primar.
Acesta a adăugat că altor 12 botoșăneni li s-au fraudat drepturile electorale, prin sustragerea voturilor.
”Per total, la nivelul circumscripției electorale Municipiul Botoșani, unui număr de 50 de alegători li s-a fraudat dreptul electoral, ei fiind prezenți la urne, dar votul lor neregăsindu-se în urnă. Mai mult, din datele finale rezultă că numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne este mai mare decât numărul buletinelor de vot utilizate, ceea ce înseamnă fie că au venit de acasă la secția de votare cu propriile buletine de vot (situație evidentă de fraudă electorală), fie le-au fost sustrase buletinele de vot ulterior votării, fără ca făptuitorii să poată efectua și corelațiile în procesele verbale. Oricare din toate aceste situații prezentate mai sus reprezintă situații concrete și indubitabile de fraudă electorală și determină invalidarea alegerii primarului declarat ales Andrei Cosmin-Ionuț”,
Cătălin Flutur, fost primar.
Consilierul local în funcție susține că s-ar fi falsificat procesele verbale de consemnare a rezultatelor de la unele secții și că s-ar fi corupt alegătorii prin oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să îl voteze ”invariabil” pe Cosmin Andrei.
”Aspectele descrise mai sus sunt dovedite cu înscrisurile anexate împreună cu verificarea înregistrărilor audio-video efectuate de operatorul de tabletă în secțiile de votare, precum și a înregistrărilor video din zona secțiilor de votare, perimetru cu statut special în ziua alegerilor”,
Cătălin Flutur, fost primar.
Pe parcursul întâmpinării acesta a dat exemple din mai multe secții de votare, care în opinia sa îi confirmă afirmațiile.
Dincolo de toate aspectele semnalate de Cătălin Flutur în întâmpinare, sunt câteva chestiuni care dacă nu direct, cel puțin moral sau indirect, îi sunt contrare. Astfel, alegerile au fost organizate de Prefectura Botoșani, care este condusă de Dan Nechifor, numit în funcție cu sprijinul organizației PNL, partid din partea căruia Cătălin Flutur a candidat la Primăria Botoșani.
În toate secțiile de votare, inclusiv în cele pentru care ex-edilul șef semnalează nereguli, PNL a avut câte un reprezentant care a semnat procesul verbal de consemnare a rezultatelor și care în timpul derulării procesului electoral nu a reclamat vreo faptă care să se înscrie la categoria de fraudă electorală.
Mandatul de primar al lui Cosmin Andrei a fost validat pe rând de Biroul Electoral Municipal, Biroul Electoral Județean, Judecătoria Botoșani și apoi Tribunalul Botoșani.
În afara lui Cătălin Flutur, nu există vreun alt candidat care să fi contestat în instanță validarea mandatului lui Cosmin Andrei.
Nici președintele, nici prim-vicepreședinții, nici vreun parlamentar, secretar de stat ori subsecretar de stat ai PNL Botoșanu, colegi de partid ai primarului, nu au susținut teoria fraudării alegerilor.
Dincolo de toate acestea, lui Cătălin Flutur i s-au respins toate contestațiile depuse în instanță, inclusiv cele de renumărare a voturilor nule și a tuturor celor din 18 secții și atunci se naște întrebarea: au greșit oare toți magistrații?
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Sfârșit tragic pentru cinci botoșăneni: AVERTISMENTUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Pro Car Chiptuning Solutions SRL
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Mai mulți botoșăneni rămân FĂRĂ apă din cauza unei avarii: Anunțul Nova ApaServ
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024