În mass-media a explodat cazul unui profesor de religie din satul Baranca, județul Botoșani, acuzat că ar fi „bătut un elev” și „l-ar fi izbit de perete” pe motiv că nu ar fi dorit să-și facă semnul crucii.
Știrea a fost lansată de Pro Tv iar apoi aproape toată mass-media a propagat acuzațiile. Nimeni nu a cerut un punct de vedere al preotului în cauză sau măcar din partea Arhiepiscopiei Iașilor la momentul lansării acuzațiilor.
Între timp, parcă pentru a agrava lucrurile, postul de televiziune B1 TV a prezentat niște imagini de-acum șapte ani dintr-o clasă din Suceava, ca fiind cele de săptămâna trecută, din localitatea Baranca, județul Botoșani. Ca o circumstanță agravantă, cei de la B1 acoperă sursa video - unde scrie clar că e vorba de Suceava - cu textul Baranca, jud.Botoșani.
Coroborând informațiile din partea mai multor martori și persoane informate, ActiveNews a oferit o versiune mult mai aproape de realitate decât cea vânturată prin mass-media.
În primul rând, este important de precizat că băiatul în cauză nu era ortodox, ci penticostal, fapt cunoscut de profesor. Din cauză acest copil era printre puținii de altă credință, școala nu a organizat o oră de religie pentru ei, iar pentru a putea fi supravegheat era lăsat să stea la ora de religie ortodoxă, unde putea face ce dorea, atâta vreme cât nu deranja clasa.
Din acest motiv, acuzația că ar fi fost bătut pentru că profesorul „I-a obligat să se închine, să facă cruce și să spună mai multe recitale ortodoxe”, este lipsită de orice fundament. Mai mult, în timpul unei rugăciuni, băiatul în cauză a preferat să rostească măscări la adresa preotului, fiind lăsat în pace, chiar dacă ceilalți copii erau deranjați.
De altfel, pe tot parcursul orei, copilul a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-l șicana pe profesor: a încercat să-i pună piedică de mai multe ori, a vorbit urât față de el și colegii săi ortodocși, a ieșit la tablă împreună cu un verișor unde au jucat x și o, a vociferat. La toate acestea, reacțiile profesorului au fost dintre cele mai relaxate: s-a oferit să-l ducă acasă pe scandalagiu, dar aflând de la ceilalți copii că locuiește departe a renunțat, pentru că ar fi pierdut toată ora. Apoi i-a spus copilului că va vorbi cu părinții acestuia, replica copilului fiind : „Vorbește, că tata a mai bătut un învățător curând, chiar te rog!”.
În fața acestei amenințări voalate, profesorul a renunțat, așteptând să treacă ora. Momentul cel mai important s-a petrecut la finalul cursului: în pragul ușii, părintele i-a strigat „Să nu mai faci așa la mine la oră”, moment în care băiatul s-a oprit și a încercat să-l lovească pe profesor cu piciorul.
Un alt aspect foarte important este acela că respectiva comunitate penticostală din acea localitate este cunoscută ca foarte agresivă. Nu de puține ori, preoții ortodocși sunt agresați verbal de țiganii penticostali, chiar în prezența copiilor acestora. În context, e foarte important de știut că penticostalii nu cred în semnul Crucii, ceea ce ne duce cu gândul că plasarea unui astfel de copil în mijlocul unei ore unde ceilalți fac și sunt îndemnați să se închine este o invitație la dezastru.
Jurnalistul Paul Gabriel Andrei, primul care a căutat să afle și punctul de vedere al profesorului, a reușit să obțină imaginile de pe camerele de supraveghere de la ieșirea din școală. Acestea confirmă ceea ce ActiveNews a afirmat mai sus, respectiv că acest copil pleacă liniștit, jucându-se cu alți copii, nici urmă de sânge sau alte agresiuni.
„Iată o captură de pe filmarea de la școala presupusei agresiuni. Vedeți în colț data și ora, se potrivesc cu cele despre care s-a tot scris, e vineri la prânz după ore. E o filmare pe care o au și anchetatorii. Mai există și o a doua, dintr-un alt unghi, care certifică același lucru. Copilul în roșu este cel despre care toată presa a spus că a fost agresat. Totul bazat pe mărturia mamei și a unui diagnostic pus de medici. Eu mă aflu în posesia întregii filmări, m-am uitat de câteva ori la ea și copilul nu are absolut nimic. Se joacă, se hârjonește cu colegii săi de clasă. Pleacă absolut liniștit către casă. Pentru un copil care a suferit un traumatism cranio-cerebral ar fi imposibil să se manifeste astfel. Orice s-a petrecut între școală și casă nu poate să știe nimeni. Sau chiar acasă. Ce mai vreți de la mine? E închis cazul? V-ati dat seama că ați fost manipulați, mințiți și că sunteți părtași la linșarea unui om, vinovat doar pentru faptul că e profesor și preot în același timp”, a scris el.
Acesta continuă, afirmând că în comunitatea respectivă romii au antecedente în agresarea profesorilor și a altor persoane.
„Ce ați face dacă ați afla că în respectiva comună e o întreagă problemă cu astfel de manifestări? Ce ați face dacă ați afla că un șef de post s-a ales cu zeci de plângeri din partea unor persoane de etnie romă și totul s-a rezolvat prin destituirea acestuia? Ce ați face dacă ați afla că un pădurar s-a aflat în aceeași postură cu profesorul, santajat pentru o agresiune inchipuită? Ce ați face dacă ați ști că acum 2-3 ani un alt profesor a plecat de la această școală din cauza agresiunilor la care era supus de copiii de acolo?”, a încheiat el.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
ANUNŢ Primăria Botoşani referitor la noile locaţii ale secţiilor de votare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Declarația zilei 31 octombrie 2024
Oana Sava
Oct 31, 2024
Gabriela Erdic
Oct 31, 2024
„Căutând armonia” într-o expoziție de pictură la Galeriile de Artă: Intrarea este liberă
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024