Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită în fiecare an pe data de 29 aprilie, ne oferă tuturor prilejul de a cunoaște din ce în ce mai multe povestiri istorice, de la cei care le-au trăit în Cel de-al Doilea Război Mondial. Însă noi suntem obligați de conștiința patriotică ca zi de zi să-i onorăm cu respectul cuvenit pe veteranii de război botoșăneni.
Poate considerați că această obligație revine doar în sarcina militarilor, a Guvernului, a autorităților publice locale sau a parlamentarilor, însă eu cred că toți românii suntem datori să le arătăm respectul și admirația pe care le-o purtăm veteranilor de război, care nu au căutat scuze și nu s-au împiedicat de neajunsuri pentru a da României ceea ce are nevoie: DRAGOSTE.
Veteranii de război sunt eroii de lângă noi - părinți, bunici, vecini, prieteni – iar astăzi, chiar dacă mulți dintre aceștia au o vârstă înaintată, trebuie să conștientizăm că încă mai avem timp să învățăm de la aceștia patriotismul, devotamentul, spiritul de sacrificiu și demnitatea.
Putem în fiecare zi să contribuim la întărirea conștiinței patriotice colective prin gesturi, fapte și atitudini demne față de veteranii de război. Trebuie să renunțăm la a-i sărbători doar la evenimente oficiale și la a-i evoca doar în discursuri prin descrieri elogioase. Drapelul României, plachete de onoare, diplome aniversare, flori, cadouri, dar și îmbrățișări și strângeri calde de mâini pot fi oferite oricând veteranilor de război, nu doar astăzi. Astfel, cei care au luptat pentru a apăra independența și integritatea țării, vor simți cu adevărat că noi suntem lângă ei, că îi cinstim prin prezența noastră lângă ei. Putem face acest lucru ÎMPREUNĂ!
Fără a dori să fiu lipsită de modestie, mă simt obligată să vă ofer exemplul personal: de fiecare dată când am întâlnit veterani de război botoșăneni, chiar dacă nu am avut altceva de oferit, mi-am cerut permisiunea de a le strânge mâna și de a-i îmbrățișa, în semn de recunoștință pentru toate sacrificiile pe care le-au făcut pentru noi. E un gest simplu, dar care făcut din inimă, creează o legătură directă între noi și veteranii de război. Mai mult decât atât, transmit ori de câte ori pot această conduită și celor din jurul meu și îi încurajez să facă la fel.
De asemenea, pentru a contribui la perpetuarea în conștiința generațiilor tinere a sentimentelor de recunoștință față de eroii și martirii neamului nostru, am pornit într-un demers frumos, aici, în județul nostru binecuvântat. Împreună cu Asociația Națională a Veteranilor de Război – Filiala Botoșani, prof. de istorie Loredana Ciobanu, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Botoșani, preotul militar Teodor Cenușă, col. (r) dr. Sergiu Balanovici și Cercul Militar Județean, am demarat un concurs de eseuri destinat elevilor de gimnaziu și de liceu, care are în prim-plan veteranii de război botoșăneni. Concursul este în desfășurare, iar de Ziua Eroilor va avea loc festivitatea de premiere a celor mai bune eseuri, toate lucrările urmând a fi publicate într-un volum special.
Mergând mai departe, de-a lungul anilor, inclusiv la locurile de muncă pe care le-am avut, mi-am dorit să contribui mai mult la promovarea prestigiului veteranilor de război și sunt recunoscătoare pentru că am avut ocazia să mă implic în organizarea unor evenimente și să inițiez acțiuni în onoarea veteranilor noștri de război, însă voi evidenția doar câteva dintre acestea.
Fiind absolventă a liceului militar de la Câmpulung Moldovenesc, i-am contactat în anul 2019 pe reprezentanții liceului și le-am cerut sprijinul pentru ca elevi militari din județul Botoșani să participe la ceremonia oficială din 29 aprilie 2019 organizată în Botoșani. Propunerea a fost acceptată, iar liceeni militari botoșăneni au putut să-i salute și să relaționeze cu veteranii de război prezenți la activitate. De asemenea, actorul botoșănean Cezar Amitroaie a acceptat cu inima deschisă propunerea de a recita poezia “Se sting veteranii” în cadrul aceluiași eveniment, unde și copiii din Ansamblul Folcloric „Flori de măr” le-au oferit buchete de flori tricolore purtătorilor de medalii.
Alături de colegii mei social-democrați, am fost în vizită la veterani și am plantat împreună cu bravii eroi, în gospodăriile acestora, câte un stejar, care să amintească peste timp de rezistența, voința puternică și măreția veteranilor de război.
Am popularizat în rândul primarilor și consilierilor locali drepturile veteranilor de război, inclusiv dreptul la funeralii cu onoruri militare, de care foarte puține familii ale veteranilor au cunoștință.
Am pregătit cadouri și pachete cu alimente pentru veteranii de război din județ cu diferite ocazii, inclusiv pentru aniversările celor care sărbătoreau 100 de ani de viață, iar în cadrul participărilor la diferite evenimente din localitățile botoșănene, mi-am exprimat mereu, direct față de veteranii de război prezenți, respectul și admirația.
De când am depus jurământul în calitate de deputat, am avut mai multe intervenții de la tribuna Camerei Deputaților, prin care am făcut apel public și mi-am încurajat colegii deputați să le treacă pragul veteranilor de război din județele pe care le reprezintă în Parlament și să le arate că România nu i-a uitat.
Desigur, în toate aceste activități nu am fost singură. Am avut întotdeauna sprijinul președintelui PSD Doina Federovici, al ministrului Marius Budăi, al colegului meu deputat Dan Șlincu, fost prefect al județului, dar și al celorlalți colegi social-democrați, care cunosc importanța veteranilor de război și nu au ezitat nicio clipă să susțină activitățile dedicate acestora.
Nu în ultimul rând, presa a fost dispusă mereu să mediatizeze evenimentele dedicate veteranilor de război, contribuind astfel la promovarea patriotismului și a recunoștinței față de veteranii de război, motiv pentru care le mulțumesc.
Sigur că putem face mai mult. Niciun efort nu este prea mare când vorbim de veteranii de război. Dar pentru acest lucru este nevoie de implicarea tuturor botoșănenilor. Sunt convinsă că mulți dintre dumneavoastră aveți aceleași întrebări ca și mine: Câți dintre noi ar fi capabili să se jertfească pentru țară? Câți dintre noi ar avea curajul să se pună scut în fața unor eventuale amenințări naționale? Este posibil să nu găsim niciodată răspunsurile la aceste întrebări, însă putem oricând să ne aplecăm frunțile și să rostim o rugăciune pentru cei care s-au jertfit pentru țara noastră, rămânând în istorie ca eroii acestui neam.
Vă invit așadar, dragi botoșăneni, să ne dăm mâna și împreună să realizăm una dintre cele mai frumoase și nobile activități permanente pe care o putem desfășura la nivelul județului nostru: aceea de a ne valoriza veteranii de război, de a le arăta respectul nostru și de a le scoate la lumină poveștile de pe front, pentru ca acestea să rămână vii nu doar în memoria familiilor veteranilor de război, ci și în istoria țării.
Le mulțumesc pe această cale veteranilor de război botoșăneni pentru lecțiile pe care le-am învățat și încă le învăț de la ei, dar și tuturor OAMENILOR cu care am colaborat până acum pentru a întări în conștiința botoșănenilor sentimentul de respect față de înaintașii noștri.
Tuturor celor ce au plecat „fără să știe pentru cât timp și fără să stea pe gânduri, acolo unde țara a tremurat”, le doresc sănătate și zile binecuvântate.
Respect și recunoștință veteranilor de război!
(Comunicat Deputat Alexandra Huțu)
Traficant de droguri din Botoșani adus în țară de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Femeie AMENDATĂ de polițiștii locali după ce și-a scos masa în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Inspectorii de muncă, în controale pe la firmele din Botoșani în cadrul unei campanii
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024