Aproximativ 70 de angajati din cadrul SANEPID, unitate subordonata Directiei de Sanatate Publica au protestat joi dimineata vis-a-vis de intarzierile inregistrate la sporuri pentru o perioada de trei luni de zile.
In contextul gripei porcine si avand in vedere ca personalul medical din cadrul SANEPID este cel mai expus contaminarii cu virusul AH1N1, oamenii s-au declarat nemultumiti de faptul ca salariile li s-au injumatatit.
Si asta in conditiile in care, colegii care isi desfasoara activitatea in spitale, nu se supun acestei reguli si isi primesc drepturile financiare integral.
“
Cu acordul conducerii s-a facut o deturnare de fonduri si noi vrem sa ni se prezinte dovada ca este legal ceea ce fac ei, este dreptul nostru, ei lupta pentru drepturile lor dar nu sa ia drepturile celorlalti, aici este un abuz de putere din partea conducerii, s-a facut o fila de buget la inceputul acestui an si vrem ca aceasta sa fie respectata”, sustine
dr. Natasa Manoila.
“
Lucram fara cursuri de perfectionare in domeniul calculatoarelor, cu salarii injumatatite, noi nu avem echipamente cu care sa lucram, avem echipamente din anul 1996, avem calculatoare antice cu care lucram, iar de cate ori am incercat sa ridicam aceasta problema ni s-a zis ca nu sunt bani”, a declarat si
dr. Felicia Beleca.
Totodata, angajatii din cadrul SANEPID nu beneficiaza nici de plata orelor suplimentare, in conditiile in care odata cu aparitia cazurilor de gripa porcina la nivel local, sunt nevoiti sa lucreze peste program, iar volumul de munca practic s-a dublat.
Aceasta situatie a fost adusa si in atentia prefectului, printr-o adresa oficiala trimisa de catre liderii sindicali din sistemul medical.
Prin aceasta adresa, sindicatele solicita sprijinul Prefecturii pentru realizarea demersurilor necesare in vederea obtinerii integrale a drepturilor salariale cuvenite, conform prevederilor legislative aflate in vigoare.
Incepand din luna iulie a anului in curs, angajatii DSP au primit doar salariile de baza si sporul de vechime.
Este vorba despre sporul de SANEPID de 15%, sporul la laborator de 25%, iar pentru cei de la sectorul de conditii periculoase, un spor de 100%.
In unele cazuri angajatii au pierdut procentual 54%, 100%, sau 45% din drepturile financiare lunare.
La nivelul Directiei de Sanatate Publica isi desfasoara activitatea putin peste 100 de salariati.