Directorul interimar al Spitalului Judeţean doreşte să înfiinţeze o secţie de îngrijiri paleative. Şi nu oriunde, ci în aceeaşi clădire în care îşi desfăşoară activitatea Maternitatea Botoşani.
Iniţiativa se regăseşte în proiectul de management depus de Livia Mihalache în cadrul concursului organizat de Consiliul Judeţean pentru ocuparea postului de manager la „Mavromati”.
Toţi cei trei candidaţi au selectat o problemă prioritară a unităţii şi au prezentat un plan de soluţionare, iar fosta şefă de la Pediatrie consideră că aceasta o reprezintă lipsa unei secţii pentru tratarea bolnavilor incurabili.
În lucrarea depusă, doctoriţa arată că dintr-o analiză a activităţilor Spitalului Judeţean reiese că secţiile de obstetrică-ginecologie care fiinţează în clădirea din bulevardul George Enescu au un indice de utilizare a paturilor de doar 45%, în timp ce cheltuielile de funcţionare depăşesc veniturile realizate.
Ca atare, se propune reducerea de la 110 la 85 a numărului de paturi, reorganizarea celor două secţii în una singură, iar cele 25 de paturi rămase să fie utilizate pentru înfiinţarea Secţiei de Îngrijiri Paleative.
„Spaţiul rămas după reorganizarea secţiilor Obstetrică Ginecologie, respectivul etajul V din str. George Enescu, nr. 6 este suficient pentru înfiinţarea şi organizarea secţiei de îngrijiri paleative de 25 de paturi conform OMS 253/2018 şi OMS 914/2006”,
Livia Mihalache, în proiectul de management.
Medicul care conduce Spitalul Judeţean din luna iulie promite să supună reorganizarea aprobării comitetului director şi să obţină ulterior toate aprobările de la forurile competente pentru modificarea structurii organizatorice, lucruri care crede că se pot face în patru luni.
Mai departe, susţine că eventualele lucrări de reparaţii se vor efectua în regie proprie deoarece Maternitatea a avut parte recent de modernizări cu fonduri de la Banca Mondială.
„Pentru a avea condiţii hoteliere cât mai bune şi servicii medicale de excepţie este necesară dotarea cu paturi articulare prevăzute cu saltele antiescară, mobilier medical modern, monitoare funcţii vitale, aspiratoare secreţii, concentratoare oxigen, glucometru, EKG, cărucioare rulante. Necesarul de mobilier şi echipamentele medicale va fi stabilit cu exactitate de către serviciul tehnic administrativ, iar de achiziţia lor se va ocupa serviciul de achiziţii”,
Livia Mihalache, în proiectul de management.
Pretendenta la conducerea Spitalului Judeţean a identificat şi resursele umane necesare:
- doi medici;
- 11 asistenţi;
- 11 infirmieri;
- un asistent social;
- un psiholog;
- kinetoterapeut cu jumătate de normă;
- 3 îngrijitori de curăţenie.
Fazele următoare ar fi obţinerea acordului Consiliului Judeţean şi a autorizaţiei de funcţionare de la Ministerul Sănătăţii. Ulterior, se va trimite la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) documentaţia completă în vederea contractării de servicii, practic asigurarea finanţării.
În graficul de activităţi se estimează semnarea contractului cu CAS în perioada februarie – aprilie 2020.
Cheltuielile necesare înfiinţării noii secţii, estimate la 200.000 de lei, ar urma să fie incluse în bugetul pe 2019, iar pentru personalul necesar se va face concurs. În schimb, se preconizează o creştere a veniturilor de circa 2,14 milioane lei pe an.
În proiectul de management nu se menţionează ceva despre faptul că aceeaşi clădire va adăposti nou născuţi cu familii fericite şi oameni în stadii terminale ale bolii şi vieţii cu rude pregătite de înmormântare.
La Botoşani se află deja în lucru un spital de boli paleative finanţat de Compania Naţională de Investiţii şi Primăria Botoşani, situat lângă Spitalul de Recuperări „Sfântul Gheorghe”.
„Nu am ce să-i reproșez, singurul lucru pe care i l-am spus când a fost numită manager este să aibă un dialog cu medicii”,
Costică Macaleți, președintele CJ Botoșani.
La capitolul „Selecţionarea unei probleme prioritare cu motivarea alegerii făcute”, Mihail Mălaimare propune „Îmbunătăţirea siguranţei şi satisfacţiei pacienţilor”, iar Corneliu Mihai „Modernizarea infrastructurii Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani şi relocarea mai multor secţii”, aceştia fiind ceilalţi doi candidaţi la funcţia de manager.
Joi, comisiia de organizare a concursului de la ”Mavromati” a decis anularea examenului după depunerea unei contestații de către Mihail Mălaimare.
DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL
Noul Duster - Mașina potrivită pentru orice aventură
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Fermier din Botoșani condamnat la închisoare: Bătea agricultorii care nu îi cedau terenurile
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Jucător de la FC Botoșani convocat în lotul lărgit al Echipei Naționale a Angolei
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
USR Botoșani: Pe Doina Federovici o știam, acum am văzut și cine este Valeriu Iftime
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024