Este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați profesori din România. A fost prezent, aproape în fiecare an, și la Botoșani, în cadrul unui vechi concurs organizat în acest județ.
Radu Gologan, un profesor cunoscut botoșănenilor întrucât, de ani buni, este prezent în cadrul concursului de matematică dedicat lui Dimitrie Pompeiu, a făcut de data aceasta un apel către dascălii din întreaga țară.
„Avem datoria de a nu lăsa examenele de Evaluare Națională și de Bacalaureat de izbeliște”, scrie într-un apel publicat pe pagina sa de Facebook profesorul Radu Gologan.
Mesajul președintelui Societății de Științe Matematice, arată și Edupedu, vine în condițiile în care organizarea examenelor din acest an se va face cu reguli de distanțare fizică și într-un număr mult mai mare de școli și de clase față de anii trecuți, așa că va fi nevoie de mult mai mulți profesori implicați pentru supraveghere și comisii.
Apelul public al profesorului Radu Gologan:
„Dragi prieteni dascăli,
Avem datoria de a nu lăsa examenele de Evaluare Națională și de Bacalaureat de izbeliște.
Vă rog din suflet, ca în aceste momente critice să realizați ce important este rolul dumneavoastră. Ca președinte al Societății de Științe Matematice, organizație care a gestionat Gazeta Matematică si olimpiadele, inclusiv în perioade de război, vă rog, continuați datoria de dascăli.
Sprijiniți prin implicare! Dovedim astfel că suntem o comunitate, care deși umilită uneori, înțelege că datoria sa este îndreptata doar spre copii.
Mulțumesc!
Cu prietenie,
Radu Gologan”
Reacțiile elevilor și ale profesorilor nu sunt deloc în acord cu cele transmise de Radu Gologan. Aceștia se plâng de faptul că sunt expuși inutil unui pericol, fără ca autoritățile să le ofere și măsurile de protecție minime:
”Domnul Radu Gologan știe că sunt județe în care profesorii au mers la pregătirea pentru examenele naționale fără să li se ofere minimul de protecție… adică măști. Aceștia veneau cu măști de acasă deoarece ”pentru profesori, directorii nu au primit nici un fel de procedură” că trebuie să li se ofere măști”.
”S-a comunicat că nu contează nici bolile cronice ale profesorilor și nici faptul că unii au acasă bătrâni cu comorbidități severe. În aceste condiții, profesorul nu se simte deloc obligat, ci frustrat și speriat. Profesia de dascăl nu implică asumarea acestui risc, precum la profesia de medic. Așa că, domnule Gologan, nu sunt de vină profesorii pentru inconștiența ministrului Educației de a organiza examene în plină pandemie și după ce elevii au stat acasă trei luni”.
Bacalaureatul din 2020 va fi cel mai mare eveniment din învățământul preuniversitar din istoria recentă a României, după cum arăta o analiză Edupedu.ro din 12 mai 2020. Pentru cei peste 187 de mii de elevi care sunt în clasa a XII-a vor fi impuse reguli de distanțare, iar asta înseamnă că vor fi necesare foarte multe săli de clasă și implicit profesori supraveghetori. În plus, temerile care țin de sănătate și de eventuala expunere la noul coronavirus, fac ca unele cadre didactice să opteze pentru a nu participa.
Dacă ar fi câte 10 elevi într-o clasă, ar fi nevoie de 18.700 de clase alocate pentru desfășurarea Bacalaureatului 2020. Asta înseamnă 37.400 de profesori asistenți care să supravegheze probele, câte 2 pe sala de examen, plus câte 4-5 membri în comisiile de examen pe școală.
De precizat, însă, că profesorii de Limba română nu vor putea supraveghea proba la această disciplină, cei de Chimie examenul la materie ș.a.m.d. În total, în învățământul liceal sunt 53.835 de profesori, potrivit datelor INS. Pot fi aduși și profesori din gimnaziu și învățători la supraveghere, iar la nevoie chiar cadre didactice auxiliare, dar ei tocmai ies din examenele de Evaluare Națională, când începe BAC-ul.
Pentru că toate școlile vor fi deschise, va fi necesară prezența în școală pe toată perioada Bacalaureatului a secretarilor, administratorilor, personalului auxiliar. Paza școlilor trebuie asigurată și ea, fiind examene naționale, mai scrie sursa citată.
Și toată această desfășurare de forțe nu va fi doar pentru o zi, ci pentru 3 zile, chiar 4 acolo unde se va susține și proba scrisă la limba maternă.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ANUNŢ Primăria Botoşani referitor la noile locaţii ale secţiilor de votare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Declarația zilei 31 octombrie 2024
Oana Sava
Oct 31, 2024
Gabriela Erdic
Oct 31, 2024
„Căutând armonia” într-o expoziție de pictură la Galeriile de Artă: Intrarea este liberă
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024