Rezultate finale la Evaluarea Naţională au stârnit emoţii, la Iaşi, şi în rândul directorilor de şcoală, nu doar al elevilor.
Conform mai multor astfel de persoane, cu precădere în judeţ, a existat un blocaj continuu al sistemului informatic care i-a împiedicat pe profesori să vadă notele elevilor la timp şi să primească cataloagele în format digital, existând riscul ca în Iaşi să fie elevi care voiau să facă contestaţie la notă fără însă să aibă această posibilitate.
Cum funcţiona, practic, sistemul: notele erau afişate iniţial pe un portal la care aveau acces doar şcolile, survenite sub forma unor cataloage iniţiale, ce urmau să fie tipărite şi publicate la avizier, în timp ce din judeţul în care s-au corectat lucrările să fie trimise şi cataloagele în format fizic, ştampilate şi semnate, care urmau să ajungă la câteva ore distanţă. Directorii de şcoală din judeţ au semnalat că sistemul informatic nu a funcţionat deloc aşa cum ar fi trebuit. La ora 16.00, de pe platforma ministerului nu au putut fi descărcate cataloagele virtuale, aşa că aceştia au improvizat, luând notele de pe site-ul public, accesibil tuturor, şi acceptând contestaţii de la copiii interesaţi (ele putând fi depuse până la ora 20.00).
„Ne-am gândit că asta era cea mai bună soluţie. După ce am scos notele din site-ul public, la care avea acces toată lumea, inclusiv presa, am zis că vom confrunta notele cu cataloagele care trebuiau să vină pe la ora 18.00, iar între timp copiii să îşi depună contestaţiile. Însă cataloagele nu au mai ajuns“, explică un astfel de director din comuna Gorban.
Ei au continuat să accepte contestaţii de la copii, însă dacă au fost cazuri în care pe platforma publică de furnizare a datelor existau erori, în plus sau în minus, ele nu au putut fi verificate până la ora 20.00, ora maximă de depunere, când a venit confirmarea sub forma cataloagelor tipărite, potrivit Ziarului de Iași.
Procedura la nivelul judeţului Iaşi a fost ca toate tezele să fie depuse la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, de unde să fie expediate către centrul de corectură din Botoşani. Înapoi, directorii şi reprezentanţii şcolilor au fost chemaţi, să le ridice, în ziua publicării rezultatelor, vineri, în jurul orei 16.00. Li s-a comunicat apoi că vor întârzia până la 18.30, apoi până la 20.30, ridicându-le, într-un final, în jurul orei 19.50. Astfel, dacă existau greşeli în notele publicate iniţial pe site-ul ministerului, în plus sau în minus, candidaţii nu aveau cum să afle acest lucru prin faptul că o mare parte dintre şcoli nu au avut o confirmare oficială până după încheierea termenului legal pentru a face contestaţii. Această situaţie s-a repetat şi la unele dintre liceele importante din Iaşi, care însă au avut acces, într-un final, şi la cataloagele virtuale.
„Pe site s-au văzut rezultatele începând cu ora 16.00, dar noi nu le-am putut scoate imediat, aplicaţia nu ne-a permis acest lucru. Elevii ştiau deja de pe site ce note au. S-a întârziat cu scosul listelor pentru a fi afişate, erau elevi care aşteptau la avizier aceste liste, noi însă am dat drumul la contestaţii de la ora 16.00, le-am permis să le depună în baza a ceea ce era pe site. Presupun că elevii de la ţară, care nu au acces la Internet, nu au putut afla imediat notele, dar cu o oră mai târziu au ştiut. La noi, întârzierea a fost de o oră de la publicarea pe site până al afişarea la avizierul şcolii. S-a stat şi peste ora 20.00, dar nu a mai venit nici un copil să facă contestaţii, dovadă că toţi cei care au avut de rezolvat această problemă, au rezolvat-o“, a declarat Paula Gavrilescu, directorul Colegiului Naţional „Emil Racoviţă“ din Iaşi.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean afirmă că nu a existat nicio problemă majoră din acest punct de vedere, nici cu primirea cataloagelor în format fizic şi nici cu primirea celor virtuale, spunând că, practic, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a „girat“ pentru toate rezultatele când le-a publicat pe site-ul public, la care are acces toată lumea.
„Catalogul semnat trebuie doar pentru a certifica şi a rămâne ca document de examen. E vorba de proceduri care au fost valabile peste tot în ţară. Sunt distanţe lungi, depinde de ritmul de mişcare al fiecărei comisii şi de parcurgerea distanţei înapoi cu acele elemente de autenticitate, fiind semnate şi ştampilate. Astea sunt distanţele, cataloagele nu pot să zboare“, a spus Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ Iaşi.
Inspectorul a spus că nu ştie despre o blocare a bazei de date şi „nici nu cred în ea“, explicând că e posibil să fie impresia directorilor respectiv că sistemul nu ar fi funcţional.
„Rezultatele au venit simultan la nivel de ţară, înainte să fie văzute de inspectorate sau de şcoli. Întocmai, am avut girul ministerului, iar butonul de validare a fost apăsat la nivel de ţară prin publicarea listelor. Deci validarea a existat, acestea au fost doar chestiuni de formă, scriptice, care trebuiau să rămână ca documente“, a conchis şefa ISJ.
A murit un actor care a jucat și pe scena teatrului botoșănean
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Transportatori verificați cu un aparat special de către polițiștii botoșăneni - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Jucătorul de la FC Botoșani eliminat în meciul cu „U” Cluj și-a aflat pedeapsa: CÂT va sta pe bancă
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024