Multă muncă, dar și pasiune! Seriozitate împletită cu un simț al bunei organizări, dar mai ales capacitatea tânărului de a pune în ordine orele, zilele, anii care aveau să îi asigure succesul.
A studiat la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani, fiind olimpic la clarinet, instrument care l-a fascinat și pe care nu l-a abandonat nicio clipă. Iar la final de liceu, atunci când a trebuit să își aleagă un drum pentru viitor, Ștefan Gabriel Dohotariu a ales nu doar muzica, ci și... agricultura.
A urmat în același timp, la Iași, Universitatea de Arte ”George Enescu” (Interpretare muzicală - clarinet) și Universitatea Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” (Agricultură).
A unit cele două drumuri atât de diferite. Le-a dus la capăt. Și nu oricum: cu 10 și șef de promoție la Agricultură, succes care i-a adus, zilele acestea, și un premiu de 1000 de euro pentru performanța extraordinară.
”Timid, în anul 2018, după absolvirea studiilor liceale, mi-am luat inima în dinți și am început una dintre provocările cele mai mari pe care mi le-am propus în viața asta: să fiu licențiat în muzică și să fiu inginer în științe agronomice. Chiar dacă au fost ani cu greutăți, am reușit să le depășesc și să îmi finalizez una dintre cele mai mari dorințe. Chiar dacă viața mea se va orienta spre un singur domeniu de activitate, nu voi uita și nu voi renunța niciodată la pasiunile mele”, spunea Ștefan Dohotariu în urmă cu câteva luni, cu prilejul absolvirii studiilor de licență.
Licențiat în muzică și în științe agricole, Ștefan Dohotariu nu s-a oprit aici. În prezent este masterand la Facultatea de Horticultură, la specializarea Protecția Plantelor.
Luni, la festivitatea de deschidere a anului universitar 2022-2023 de la Universitatea Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” Iași, lui Ștefan Gabriel Dohotariu i-a fost înmânat Premiul de Excelență din partea BRD pentru performanțe academice deosebite. În fapt, este vorba despre Premiul ”testamentar” – în valoare de 1000 de euro - care poartă numele prof.univ.dr. Petru Magazin (17 iunie 1926 – noiembrie 2020), și care se acordă anual șefului de promoție de la Facultatea de Agricultură.
-Este extraordinar și mai ales ieșit din comun ca un artist cu ani mulți de studiu la instrument să devină în cele din urmă inginer agronom, dar fără să renunțe la muzică. Ați finalizat tot în acest an și studiile universitare muzicale. În primul rând: ce v-a determinat să studiați agricultura? În al doilea rând: cum se poate studia, în același timp, și muzica și agricultura?
-Într-adevăr, am terminat două programe de studii de licență: interpretare muzicală și agricultură. Toată această aventură a început la sfârșitul studiilor liceale, după ce mi-am luat în dinți provocarea de a face ceva nou, pe care nu l-am încercat niciodată. Sora mea este și ea absolventă de Agricultură și când mă uitam la ea prin cursuri mi se părea foarte interesant faptul că agricultura este un domeniu atât de complex! Și am început să aprofundez tainele științelor vieții.
Agricultura și cu muzica sunt două domenii diametral opuse, dar datorită faptului că sunt foarte pasionat de ambele domenii, am reușit să le finalizez. A fost greu la început, dar pe parcurs am început să îmi realizez un program strict, astfel încât să am timp și de studiu la instrument, prezența la cursuri… Dar și momente de relaxare cu prietenii mei din cadrul celor două universități.
La un moment dat, am crezut că o să renunț la una dintre alegeri, dar familia mea m-a susținut moral și am reușit să trec peste momentele grele din anii studenției.
-Din ce spuneți pare că a fost dificil. Cu toate acestea, vorbim despre/cu un... șef de promoție la Facultatea de Agricultură. Adică un absolvent de 10.
-A fost dificil, dar și frumos. Chiar din primul semestru am simțit că pot să progresez repede în acest domeniu. Înțelegând cu atât mai bine agricultura modernă, mi-am dorit să aprofundez cât mai mult ramurile acestui domeniu. Și cred că o parte din dorințe s-au împlinit. Încă am foarte mult de învățat, dar știți cum se spune: Toată viața avem de învățat!
-Cum va fi viitorul: Muzica sau Agricultura? Poate ambele?
-Momentan sunt angajat la grupul de firme "Semtop" din județul Iași, cel mai mare multiplicator de semințe din Romania, în calitate de inginer tehnolog pe domeniul tehnic. Dar niciodată nu se știe ce oportunități vor fi... posibil ca într-un viitor să revin și la pasiunea mea pentru muzică.
-În același timp urmați și un Master?
-Desigur! Sunt masterand în cadrul Facultății de Horticultură, la specializarea Protecția Plantelor, din cadrul Universității de Științele Vieții "Ion Ionescu de la Brad" din Iași.
-Ați primit, în cadrul festivității de deschidere a noului an universitar, premiul testamentar ce poartă numele prof.univ.dr. Petru Magazin, în valoare de 1.000 de euro. Un premiu de o valoare mare raportat la mediul universitar românesc, dar deopotrivă și unul cu o mare încărcătură emoțională. Cum ați simțit acest moment?
-Într-adevăr, a fost un moment foarte emoționant. Conducerea Universității m-a anunțat săptămâna trecută, eram pe drum spre un eveniment din comuna Trifești, județul Neamț - "Ziua Sfeclei" - că voi primi acest premiu onorific, pe care regretabilul prof. univ. dr. Petru Magazin și l-a dorit să îl ofere șefului de promoție de la Facultatea de Agricultură. În fiecare an este un moment foarte încărcat de emoție și onorant în același timp.
Tânăr ridicat de „mascați”, a furat din magazine trei zile la rând
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Carnavalul toamnei” la un liceu din Botoșani: Proiect de suflet cu frații de peste Prut
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tragedie lângă noi: Tânăr înjunghiat mortal de un coleg la o petrecere
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Legendarul Nicu Alifantis vine la Botoșani pentru un concert special cu Filarmonica
Oana Sava
Nov 16, 2024