Corpul de control al prefectului a efectuat joi, 2 iunie, verificări la sediul DSP pentru a clarifica aspectele reieşite în urma neautorizării Sanatoriului de Neuropsihiatrie de la Podriga.
Documentele existente au arătat că autorizaţia sanitară de funcţionare (ASF) nu s-a eliberat, întrucât, la verificarea potabilităţii apei din reţeaua ce alimentează zona Săveni, s-au constatat neconformităţi la parametrii oxidabilitate şi turbiditate. Însă, aşa cum se arată în raportul corpului de control al prefectului, „ neconformităţile au fost constatate şi anterior în cadrul procedurilor de verificare în vederea emiterii ASF, însă acestea nu constituiau un impediment în eliberarea ASF, invocându-se Planul de implementare pentru Directiva nr. 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman.” Comisia de control a mai constatat faptul că în perioada verificată, respectiv anii 2010-2015, nu au fost avuţi în vedere indicatorii de oxidabilitate şi turbiditate la eliberarea ASF pentru Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga, deşi potrivit Planului de implementare pentru Directiva nr. 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman, termenul de tranziţie pentru valoarea parametrului oxidabilitate expirase la data de 31 decembrie 2010.
Prefectul Dan Nechifor a considerat că aspectele constatate impun ca situaţia să fie adusă la cunoştinţa ministrului sănătăţii, solicitând în acest sens o echipă specializată care să verifice respectarea prevederilor legale privind emiterea autorizaţiilor sanitare de funcţionare a unităţilor spitaliceşti. Din zona Săveni. Aceasta şi pentru că o verificare făcută chiar de către Compartimentul Control şi Servicii de Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică pe 1 iunie, a semnalat mai multe nereguli privind evaluarea obiectivului Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga, precum şi în notificarea de respingere a autorizaţiei sanitare de funcţionare. Specialiştii au propus reanalizarea evaluării obiectivului cu respectarea prevederilor OMS nr. 1030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei, cu modificările şi completările ulterioare.
Prefectul de Botoşani consideră că gravitatea situaţiei poate căpăta amploare şi mai mare, dat fiind faptul că şi alte unităţi spitaliceşti (de exemplu Secţia externă Săveni a Spitalului Judeţean Mavromati Botoşani) au asigurată alimentarea cu apă potabilă din aceeaşi sursă şi le-au fost eliberate ASF în cursul anului 2016.
„Considerăm că se impune, de urgenţă, clarificarea aspectelor privind calitatea apei potabile asigurată de reţeaua de apă Săveni întrucât din această reţea sunt alimentate mai multe localităţi, printre care şi locuitorii oraşului Săveni dar şi şcolile din zonă.”, este declaraţia prefectului Dan Nechifor.
CITEȘTE: Situaţia de la Podriga este una GRAVĂ! Prefectul îngrijorat de problema pacienților
USR Botoșani a deschis campania pentru parlamentare: Suntem o alternativă / Aveți cu cine – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 01, 2024
ACUM: Liderii PSD încep oficial campania electorală cu „vedetele” scoase în față – LIVE
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Un botoșănean internat la ATI are nevoie de sânge: Cineva poate face o faptă bună
Oana Sava
Nov 01, 2024