În acest sens au deschis un proces pentru a obține norma de hrană pe perioada în care se află în repaus medical. Acțiunea este asumată de Sindicatul Șoimul, reprezentativ pentru polițiștii locali, împotriva instituției Poliția Locală Botoșani.
Personalul din Poliția Locală cu statut de funcționar public sau personalul contractual beneficiază de acest drept de normă de hrană care este acordat de autoritățile locale, în cazul de față Primăria Botoșani, în limita bugetului aprobat.
Ceea ce înseamnă că acordarea banilor pentru hrană se află la latitudinea municipalității care poate renunța la alocarea financiară dacă nu dispune de resursele financiare necesare. Ori la Botoșani întreg personalul Poliției Locale beneficiază de norma de hrană care este în valoare de 35 de lei pe zi.
Bani insuficienți, se pare, întrucât Sindicatul Șoimul care-i reprezintă pe cei aproximativ 80 de polițiști locali a deschis un proces prin care solicită normă de hrană și pe perioada concediilor medicale. Adică în timp ce sunt spitalizați sau se află la domiciliu, din bugetul local să le fie dați bani de mâncare.
Acțiunea a fost înregistrată pe data de 16 aprilie 2021, iar pe data de 19 mai 2021 Judecătoria Botoșani a respins acțiunea ca nefondată, însă a oferit drept la apel în termen de 10 zile către Tribunalul Botoșani.
Unde s-a întâmplat același lucru, magistrații de la Tribunal au respins cererea de chemare în judecată a Poliției Locale pe data de 25 mai 2021.
Sindicaliștii de la Poliția Locală nu au renunțat după aceste două eșecuri și au mers mai departe cu recurs la Curtea de Apel Suceava.
Conducerea instituției să ferește să comenteze la acest moment demersul sindical.
„Nu putem vorbi acum pentru că ei mai au dreptul la apel, la Curtea de Apel Suceava”,
Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale
Liderul Sindicatului Șoimul este Marian Purice, cu care Botoșăneanul a încercat să ia legătura pentru mai multe detalii care să justifice acest demers în instanță pentru plata normei de hrană în concediul medical.
Dimineață, în jurul orei 9:00, polițistul Marian Purice nu se afla la sediul Poliției Locale, având tura de la ora 14:00. Prin intermediul telefonului dispecerului de serviciu a refuzat o întâlnire pe această temă, solicitând să fie căutat în apropierea orelor de program. De asemenea, a refuzat să furnizeze propriul număr de telefon pentru a fi contactat de redacție.
Primește o indemnizație lunară din contribuțiile membrilor de sindicat? Sigur este că activitatea sindicală NU poate fi desfășurată în timpul orelor de program fiindcă el este plătit din taxele și impozitele adunate de la botoșăneni ca să fie polițist local, nu ca să dea în judecată instituția care deja îi plătește normă de hrană. Și de asemenea, în calitatea sa de președinte al sindicatului, ar fi putut vorbi în numele colegilor pe care-i reprezintă, despre motivul pentru care este nevoie de sume pentru hrană și pe perioada concediului medical.
este norma de hrană de care beneficiază polițiștii locali botoșăneni.
Ceea ce înseamnă aproximativ 1.000 de lei în plus la salariile care pornesc în medie de la 4.500 de lei net.
Anul trecut spre exemplu, polițiștii locali au stat în concendiu medical aproape 1.000 de zile. Însă, anul 2020 a fost unul atipic.
„În anul 2020 au fost acordate un număr de 916 zile de concediu medical. Numărul mare este datorat unui an atipic, în care, prin legislația existentă, orice persoană intra în izolare la domiciliu, dacă un coleg din cadrul compartimentului era diagnosticat ca purtător de virus”,
Ioan Onuțu, director Poliția Locală
ar fi fost suma necesară pentru plata normei de hrană în concediile medicale
Directorul Poliției Locale susține că această perioadă se înjumătățește într-un an normal, fără restricții sau obligații sanitare.
Polițiștii locali beneficiază de norma de hrană aprobată fie în natură (prin unități proprii sau servicii externalizate), fie în bani (o alocație valorică zilnică).
Norma de hrană se acordă polițiștilor locali cu funcții de execuție sau de conducere, în limita plafoanelor calorice.
De norma de hrană beneficiază și personalul încadrat pe o perioadă determinată de timp pe posturile devenite temporar vacante.
Alocația valorică și actualizarea normei de hrană pentru polițiștii locali se aprobă prin ordin al ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
9.389.000 lei
este bugetul Poliției Locale pe un an, din care 9.200.000 pentru cheltuieli de funcționare și doar 150.000 de lei pentru dezvoltare.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Șofer prins la plimbare puțin „pilit”: A plecat cu Poliția la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Un cunoscut restaurant se închide după 10 ani, va fi înlocuit cu un nou proiect
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024