Filmul unei tragedii care îndurera întreaga țară, din București până la Botoșani, intră în istorie.
Documentarul "colectiv", al lui Alexander Nanau, este primul film românesc nominalizat la Oscar.
Lungmetrajul, cronică a primului an de după tragedia din clubul bucureștean Colectiv, a fost selectat la categoriile "cel mai bun lungmetraj documentar" și "cel mai bun lungmetraj internațional".
Nominalizările pentru cea de-a 93-a ediție a galei premiilor Oscar sunt anunțate luni, într-o prezentare online, de actrița și producătoarea Priyanka Chopra Jonas ("The White Tiger") și de cântărețul și actorul Nick Jonas.
"colectiv" (Romania - Luxemburg) este un documentar observațional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureștean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmărește autorități și jurnaliști, căutând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public.
Documentarul, producție HBO Europe scrisă de Alexander Nanau si Antoaneta Opriș, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția 2019, în afara competiției.
O altă nominalizare pentru ”cel mai bun lungmetraj internaţional” aparţine filmului ”Quo vadis, Aida?”, producător Cristian Nicolescu - o coproducţie internaţională la care România a asigurat finanţare prin CNC. Astfel, România are trei nominalizări pentru una din cele mai importante distincţii ale cinematografiei.
„Încotro, Aida?/ Quo vadis, Aida?” este o coproducţie Bosnia şi Herţegovina, Norvegia, Olanda, Austria, România, Franţa, Germania, Polonia, Turcia. Filmul a primit cea mai mare finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei la sesiunea I/2018 a concursului de proiecte, 1,84 milioane de lei. Aida este translator ONU în Srebrenica. Când armata sârbă preia controlul asupra oraşului, familia ei se vede nevoită, la fel ca mii de oameni, să caute adăpost într-o tabără ONU.
Premiile Oscar vor fi decernate anul acesta pe 25 aprilie, într-o ceremonie ce va avea loc la Los Angeles.
Printre cei care au murit în incendiul de la Colectiv era și basistul trupei Bruma.
Basistul trupei Bruma, Ionuţ Maior, s-a stins la Spitalul Universitar. Trupul tânărului originar din Dorohoi nu a rezistat arsurilor adânci. Avea 27 de ani, o soţie pe care o iubea mai presus de orice şi o viaţă înainte. Totul s-a terminat în seara de 30 octombrie 2015. Nu au reuşit să iasă printre primii, aşa că focul i-a năvălit. Mai întâi pe ea, pe Livia, soţia lui. Pentru a o proteja de flăcări, a sărit peste ea cu preţul vieţii...
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024