Prin mesaj se încearcă evident atragerea voturilor din rândul populației îmbătrânită care trăiește de pe o zi pe alta cu pensii mult prea mici față de cheltuielile cărora trebuie să le facă față. Astfel sunt lansate promisiunile privitoare la majorarea pensiilor cu cinci puncte procentuale, începând cu anul viitor. Asta ne arată și șefii de la Casa Județeană de Pensii Botoșani.
”
Este posibilă o majorare a pensiei cu 5% și este o propunere a d-nei ministru Plumb, care va fi probabil discutată în Guvern, într-o ședință ulterioară”, a declarat
Ioan Buzilă, director executiv adjunct CJP Botoșani.
În realitate pensiile sunt indexate la începutul fiecărui an la momentul în care este adoptată legea bugetului asigurărilor sociale de stat iar această inițiativă nu aparține nicidecum celor din PSD sau
ministrului Rovana Plumb. La fel s-a întâmplat și la începutul acestui an, la fel se va întâmpla și anul viitor dar și peste doi ani, potrivit legislației în vigoare, indexarea fiind făcută în raport cu rata inflației. Legea bugetului asigurărilor sociale de stat în acest moment se află spre dezbatere publică și ar urma să fie adoptată înaintea anului fiscal.
Prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilește valoarea punctului de pensie, cuantumul ajutorului de deces care este echivalent cu valoarea salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentare asigurărilor sociale de stat, dar și indemnizația pentru însoțitor la persoanele cu handicap grad 1.
Intră în discuție și pensia socială, cea mai mică din România și care ar urma să crească. Cu 50 sau 100 de lei, deocamdată majorarea este la stadiul de zvonistică.
”Am înțeles că este o comisie care va studia dacă se vor majora de la 350 la 400 sau la 450 de lei îndemnizația socială. Toți pensionarii care au 350 de lei acum, vor avea 400 sau 450 de lei”, a mai spus directorul de la Pensii.
La Botoșani numărul de pensionari este de puțin sub 100.000.
Gabriela ERDIC
CITEȘTE:
Partidul lui Ponta, noi promisiuni electorale: creșteri de alocații și pensii