O călătorie inedită prin Moldova, prin ograda câtorva biserici de lemn, locuri prin care a trecut și poetul, fie în calitate de revizor școlar al județelor Iași și Vaslui, fie pentru a-și vizita mătușile dinspre mamă, maici în vestita mănăstire botoșăneană a Agaftonului.
Sunt multe locuri în Moldova care amintesc de figura marelui Eminescu, locuri cărora, prin simpla sa prezență, le-a marcat istoria, scrie jurnalista Otilia Bălinișteanu în Ziarul Lumina. Este și cazul câtorva localități din județul Vaslui, dar mai cu seamă al bisericilor de lemn din aceste sate, în care a ajuns în inspecții, în perioada revizoratului său.
Botoșanii natali sunt un teritoriu profund marcat și astăzi de spiritul eminescian. Un loc în care poposea adesea e tot în preajma unei biserici de lemn: biserica veche a Schitului Agafton. În această mănăstire celebră în epocă au trăit trei dintre mătușile sale pe linie maternă: Sofia, Fevronia şi Olimpiada Iuraşcu. Potrivit datelor din arhivele mănăstirii, acestea veniseră la Agafton încă din anul 1814, de la un alt schit botoșănean din apropiere, cel de la Orășeni. La Agafton au rămas pentru tot restul vieții, mormintele lor putând fi și astăzi văzute în micul cimitir din jurul bisericuței de lemn a Agaftonului, ridicată de schimnicul Agaton la 1729.
Maicile care le-au prins în viaţă pe cele trei surori au povestit generaţiilor ce le-au urmat despre desele vizite pe care Mihai Eminescu le făcea mătuşilor la Agafton, tăind de-a dreptul, dinspre Ipoteşti, pădurea Baisei, ca să ajungă la „mănăstirea din codri”.
Bunica lui Eminescu, înmormântată în umbra bisericii de lemn de la Băneștii Sucevei
Urme ale poetului am găsit și la biserica de lemn cu hramul „Sfântul Nicolae” din satul Bănești, județul Suceava, construită la 1706. Conform însemnărilor din arhivele parohiei, în curtea acestui locaș este înmormântată Paraschiva Iuraşcu, bunica lui Eminescu din partea mamei. Originară din Băneşti, Paraschiva Brihuiescu s-a căsătorit cu Vasile Iuraşcu din Joldeşti. A avut nouă copii, unul dintre aceştia fiind Raluca, mama poetului. (…) Piatra de mormânt a Paraschivei Iuraşcu se păstrează şi astăzi în biserica-monument din Băneşti, dar locul în care a fost înmormântată nu se mai cunoaşte cu exactitate. Pe piatra funerară se mai poate citi cu mare greutate o inscripţie în chirilică, realizată, se pare, de chiar Vasile Iuraşcu.
Articolul integral în Ziarul Lumina, AICI
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
USR Botoșani a deschis campania pentru parlamentare: Suntem o alternativă / Aveți cu cine – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 01, 2024
ACUM: Liderii PSD încep oficial campania electorală cu „vedetele” scoase în față – LIVE
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Un botoșănean internat la ATI are nevoie de sânge: Cineva poate face o faptă bună
Oana Sava
Nov 01, 2024