Fostul preşedinte de onoare al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, Aurel Vainer (1932 - 2021), a fost înmormântat marţi cu onoruri militare la Cimitirul Evreiesc Filantropia din București.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, afirmă că regretatul preşedinte de onoare al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, a fost un om "de înaltă ţinută morală", un "promotor al păcii şi al prieteniei între culte şi etnii diferite".
"Am aflat cu multă tristeţe de trecerea din această viaţă a domnului Aurel Vainer, fost preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, om de înaltă ţinută morală. De-a lungul anilor, ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi ca Patriarh al Românei, am avut multe ocazii de a-l întâlni pe domnul Aurel Vainer, atât în calitatea sa de deputat în Parlamentul României, cât şi de preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic. În tot acest răstimp, am remarcat calităţile sale deosebite, primite de la Dumnezeu, pe care le-a cultivat neîncetat cu înţelepciune, dragoste şi responsabilitate în relaţiile cu celelalte culte religioase din România, în general, şi cu Biserica Ortodoxă Română, în special",
arată Patriarhul într-un mesaj transmis marţi.
Întâistătătorul BOR aminteşte organizarea unei serii de simpozioane internaţionale iudeo-creştine, cu participarea directă a lui Aurel Vainer, "evenimente semnificative şi expresii ale responsabilităţii comune pentru promovarea valorilor tradiţionale spirituale iudeo-creştine, care stau la baza civilizaţiei europene şi moderne în general".
În acelaşi timp, arată Patriarhul Daniel, "domnul Aurel Vainer a susţinut iniţiativa Patriarhiei Române de-a înfiinţa, împreună cu celelalte culte religioase recunoscute de către statul român, Consiliul Consultativ al Cultelor din România" şi a sprijinit "eforturile" de păstrare a simbolurilor religioase în spaţiile publice din România şi, în mod deosebit, demersul din Parlamentul României pentru menţinerea orelor de religie în şcolile de stat din România.
"În mod surprinzător, spiritul său de om harnic şi prietenos, deschis dialogului şi cooperării, l-a determinat ca să contribuie financiar la renovarea bisericii ortodoxe din locul său natal, Ştefăneşti, judeţul Botoşani, ca semn al bunelor relaţii dintre evrei şi creştinii ortodocşi. Ne rugăm lui Dumnezeu să aşeze sufletul său împreună cu drepţii, să mângâie familia îndoliată şi pe toţi cei care l-au cunoscut şi l-au preţuit! Veşnica lui pomenire!",
a transmis Patriarhul Daniel.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Farmacia Anca vă așteaptă la un Halloween de poveste: Dovlecelul care sperie microbelul
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Jandarmii de la Bacău vin la meciul de pe „Municipal” – Mesaj pentru suporteri
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Mașină proiectată direct în gardul unei case: Șoferul era BĂUT - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
O adolescentă din Botoșani în semifinale la „Norvegienii au talent” - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024