O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Totul a plecat după ce o tânără în vârstă de 30 de ani a fost diagnosticată cu coronavirus. Aceasta a fost internată în spital, însă oarecum paradoxal, problemele din amintita localitate abia după aceea au început să apară.
Și aceasta pentru că ea stătea în aceeași casă cu socrii și cumnata, iar aceștia dețin mai multe afaceri în sat: au o moară și un magazin cu bufet.
Vecinii au început să se plângă de faptul că, deși membrii familiei au intrat în contact direct cu persoana infectată, din data în care s-a confirmat testul pozitiv al tinerei timp de trei zile atât moara, cât și magazinul-bufet au rămas deschise.
Iar socrii ar fi continuat să se ocupe îndeaproape de business-uri.
”Ea nu lucra acolo, dar locuia cu ei în casă (...). Nu știu dintre ei cine mai este verificat, noi locuim în apropiere și nu a venit nici o autoritate, nimeni. Nu a venit nimeni să ne spună: «stați în casă». Ea a fost confirmată pe 14 și au ținut până pe 17 deschis pentru că au zis că sunt produsele perisabile. Mi s-a părut inimaginabil, o glumă să stea ca să termine produsele perisabile. Chiar dacă nu au avut ceilalți din casă, dar au fost contacți cu o persoană confirmată pozitiv. Socrii țin deschis, se joacă de-a v-ați ascunselea”, s-a plâns o persoană din sat.
Aceasta a adăugat că, de frică, unii cetățeni din sat au intrat din proprie inițiativă în izolare și de aceea i se pare șocant ca tocmai cei care ar fi trebuit să recurgă la o asemenea măsură, adică membrii familiei, nu o fac și expun pericolului și pe alți oameni din localitate.
Unii săteni susțin că barul, magazinul și moara s-au închis pe 17 iulie, însă pe 21 iulie au fost redeschise.
”Merg oamenii bătrâni, oamenii care sunt foarte săraci. Ei (proprietarii afacerii – n.r.) au zis că nu au nimic, că medicii sunt proști. Nici măcar nu poartă masca. Și oameni care vin la magazin, nici ei nu poartă. O fi vidul legislativ, chiar nu știu ce s-a întâmplat, dar ei totuși fiind contacți apropiați, locuind în aceeași casă... Ne-am autoizolat noi”, a spus un alt sătean.
A menționat că a sunat la Primăria Bălușeni și că nu i-a răspuns cineva.
Iar de același tratament a avut parte și reporterul Botoșăneanul, care în decursul zilei de miercuri a sunat de mai multe ori la Primăria Bălușeni, fără să îi răspundă cineva. L-am sunat și pe viceprimarul Claudiu Doroftei, degeaba însă.
În schimb, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a confirmat diagnosticarea cu Covid-19 a tinerei din amintita casă. Din fericire, al doilea test a ieșit negativ și urma să îl facă pe cel de-al treilea.
”Familia a prins acea perioadă în care doar am putut să îi recomandăm izolarea, nu am putut impune izolarea pentru că nu aveam cadru legal (...) A prins legislația în care DSP-ul doar recomanda autoizolarea. N-am avut o pârghie legislativă”,
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.
Iar o măsură dură împotriva familiei ar putea să nu se mai ia vreodată fiindcă tânăra a fost testată a treia oară, iar la ora redactării articolului se aștepta rezultatul, care dacă va fi negativ va aduce cu sine externarea fetei.
Panica din Buzeni este amplificată și de evenimentele tragice din comună.
Pe 1 iulie a decedat din cauza coronavirusului Neculai Stratulat, tocmai primarul comunei Bălușeni, pentru ca pe 5 iulie, tot în urma diagnosticării cu Covid-19, să moară și Georgel Durnea, fost viceprimar și consilier local.
Pe 21 iulie a intrat în vigoare legea 136 /2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, care permite autorităților să ia din nou măsura izolării în cazul unor îmbolnăviri în pandemie.
Cu toate că Botoșăneanul nu a făcut public nici numele persoanei infectate și nici al familiei, la mai puțin de o oră după apariția articolului, autorul a fost contactat de Laurențiu Lupașcu din Bălușeni care a dorit să facă unele precizări.
”Cu cine ați vorbit au fost rău intenționați din start, au fost foarte rău intenționați. Deși nu m-a obligat nici o lege să stau, eu din proprie inițiativă am închis și magazinul, adică ai mei, până nu s-au testat și ei. Eu nu stau cu dânșii în casă, sunt în autoizolare la mine acasă. Eu nu sunt inconștient cum sunt alții”,
Laurențiu Lupașcu, soțul tinerei diagnostică cu Covid-19.
Aceasta a precizat că luni, 13 iulie, soția a fost transportată de urgență la spital pentru că se simțea rău întrucât avea probleme cu apendicele și că i s-au prelevat probe și pentru coronavirus, iar rezultatul pozitiv la testare a venit abia miercuri.
Susține că ulterior a făcut alte două teste, finalizate cu neconcludent, respectiv negativ și că soția miercuri a fost externată, dar este în continuare în izolare.
”Noi suntem în izolare, avem casa noastră. Părinții, dacă ei au afacerea respectivă au închis magazinul, s-au testat, au ieșit negativ. Mai mult de atunci ce putem face? Așa, să închidem afacerea și să stăm câte două-trei săptămâni nu se poate”,
Laurențiu Lupașcu, soțul tinerei diagnostică cu Covid-19.
A adăugat că ”aceasta este realitatea pură” și că ”v-am prezentat lucrurile exact cum stau”.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Declarația zilei 30 octombrie 2024
Oana Sava
Oct 30, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Aproape 1.500 de abonamente pentru elevi eliberate de Eltrans
Oana Sava
Oct 29, 2024
Un adolescent de 15 ani din Suceava și-a strivit mortal nepoțelul de nici doi ani cu un microbuz
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024