O casă reprezintă visul fiecăruia dintre noi, însă materializarea lui comportă un efort financiar considerabil cu multiple implicaţii pe termen lung. De aceea, atunci când îţi proiectezi o casă ar trebui să te gândeşti la viitor şi la felul în care nevoile fiecăruia se schimbă odată cu trecerea timpului. Orice modificare realizată ulterior înseamnă o risipă de timp şi de resurse. Şi da, o reală sursă de stres.
Ai cumpărat deja terenul? Atunci ai făcut primul pas. La capătul drumului, anevoios într-adevăr, te aşteaptă casa visurilor tale. Dar un astfel de vis măreţ merită orice sacrificiu. Iată ce ar trebui să ai în vedere atunci când planifici fiecare etapă de construcţie, pentru a nu avea surprize neplăcute atunci când deja locuieşti în casa pe care ţi-ai dorit-o.
Poate cel mai important lucru atunci când vine vorba de o casă, este realizarea unui proiect care să satisfacă în totalitate nevoile unei familii. Însă, nu doar în momentul conceperii schiţei, ci mai ales ţinând cont de o proiecţie realistă a evoluţiei lor în timp. Bineînţeles, bugetul alocat construcţiei este definitoriu, de el depinzând foarte multe dintre compromisurile la care recurg cei care doresc să îşi vadă visul materializat.
Pentru a putea avea o imagine cât mai clară despre ceea ce îţi este cu adevărat necesar, ar trebui luate în discuţie următoarele aspecte: de cât spaţiu are nevoie familia ta pentru a avea confortul dorit? Care sunt costurile lunare de întreţinere şi dacă reprezintă o cheltuială semnificativă? Cum se realizează încălzirea şi climatizarea locuinţei? Există o perspectivă de revânzare într-un interval mediu de timp?
În funcţie de aceste răspunsuri, alege o echipă de specialişti care să te ajute, din care nu ar trebui să lipsească un arhitect, un constructor sau un şef de şantier. Ei se vor asigura că nu apar situaţii neprevăzute şi casa va fi ridicată conform dorinţelor tale.
Poate nu te-ai gândit la asta până acum, însă poziţionarea casei reprezintă un aspect foarte important de care ar trebui să ţii cont dacă vrei ca pe viitor să faci economie de energie. Ce legătură există între aceste două lucruri aparent atât de diferite? Una extrem de simplă: aşezarea casei cu faţada principală spre sud şi cu spatele la nord, o face să fie inundată de lumina solară pe tot parcursul zilei. Pe lângă faptul că o încălzeşte, îi oferă şi lumină naturală, diminuând astfel consumul de energii convenţionale.
Când vine vorba de o casă, unele lucruri rămân neschimbate de-a lungul anilor, chiar dacă la un moment dat ţi-ar putea veni ideea să zugrăveşti. Însă ar fi bine să o faci doar pentru că îţi doreşti un strop de culoare, nu pentru că s-ar putea să îţi plouă prin acoperiş. Tocmai de aceea ar trebui să alegi o învelitoare de bună calitate care să reziste intemperiilor an după an. Poţi alege de asemenea un sistem de degivrare a acoperişului şi burlanelor care să asigure scurgerea corectă a apei şi topirea zăpezii în sezonul rece.
Şi să nu ignori rolul izolaţiei, atât de interior, cât şi de exterior. Ar trebui să foloseşti materiale superioare calitativ care vor contribui la reducerea semnificativă a pierderilor de căldură şi implicit la reducerea costurilor de încălzire.
Este nevoie de mult mai multă energie electrică şi termică pentru a încălzi o casă comparativ cu un apartament. Tocmai de aceea, pentru a face economie de energie şi implicit, pentru a reduce costurile, instalarea unor sisteme complementare de încălzire reprezintă o investiţie care se amortizează în primii 3 ani. Poţi opta pentru panourile solare care furnizează în timpul verii 100% din necesarul de apă caldă al unei gospodării şi totodată au un aport substanţial la încălzire în timpul iernii. Acesta poate fi utilizat în special pentru instalaţiile de încălzire în pardoseală, sistem care reduce cheltuielile de energie faţă de sistemele tradiţionale de încălzire cu aproximativ 25-30 %.
Şi totodată poţi suplini şi energia electrică dacă alegi să foloseşti panouri fotovoltaice, ambele tipuri de panouri fiind utile şi pe timpul iernii, atunci când cantitatea radiaţiilor solare este mai scăzută.
Dacă la bloc, un interfon este considerat suficient pentru a nu permite oricui accesul în incintă, atunci când vorbim de o casă, nu te poţi baza doar pe un câine de pază pentru a te face să te simţi în siguranţă. Mai ales dacă patrupedul este bichon maltez. Pe lângă construcţia unui gard care să îţi împrejmuiască proprietatea, ar trebui să ai în vedere şi instalarea unor sisteme de alarmă pentru locuinţe care să îţi protejeze de infractori familia şi bunurile personale.
În funcţie de buget, poţi alege modele care funcţionează cu cablu sau wireless şi totodată, le poţi asocia şi camere de supraveghere, astfel încât întreaga proprietate să fie monitorizată. Pentru a putea alege un sistem performant de alarmă ar trebui să ai în vedere perimetrul, numărul de camere, dar şi gradul de pericol la care este expusă locuinţa. Specialiştii de la Atu Tech te pot ajuta să configurezi un sistem complet în funcţie de nevoile tale. Pe ei îi găseşti aici: https://www.a2t.ro/, unei vei descoperi o gama larga de sisteme si kit-uri de supraveghere, adaptate nevoilor fiecarei familii sau tipuri de locuinte.
Pe lângă protecţia împotriva infractorilor, securizarea casei ar trebui să fie realizată şi împotriva diverselor tipuri de accidente prin instalarea alarmelor de gaz, incendiu sau inundaţie. Avertizat la timp, vei putea face faţă cu brio situaţiilor neprevăzute.
Construcţia unei case reprezintă un proiect îndrăzneţ care necesită foarte mult timp şi foarte multe resurse, dar dincolo de ele, satisfacţia este pe măsură.
Surse foto:
https://www.pexels.com/photo/man-building-architect-joy-33343/
https://www.pexels.com/photo/interior-design-of-a-house-1571460/
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024