Bebelușii sunt foarte sensibili, mai ales în primele săptămâni în care ajung acasă de la spital și orice plânset al acestora, le sperie și le agită pe proaspetele mămici peste măsură.
Sursa foto: https://www.shutterstock.com
Una dintre cele mai frecvente probleme ale celor mici, prezenta în majoritatea cazurilor, o reprezinta prezenta colicilor.
Colicii nu reprezintă o boală a sugarilor, ci pur și simplu este modalitatea sistemului lor digestiv de a se adapta la noul stil alimentar. Apariția acestora nu ține, nicidecum, de modul de hrănire al mamei, iar prezența lor nu trebuie să indice neapărat o intoleranță a celui mic.
Starea de disconfort, dată de existența colicilor, se manifestă, cu precădere, în primele trei până la șase luni de viață ale bebelușului, fără a exista însă un moment clar al apariției.
Neputând să verbalizeze durerea, copilul va începe să plângă atunci când ceva nu îi priește. Plânsul puternic și de durată imediat după terminarea mesei și imposibilitatea de a adormi, sunt semne ce trădează existența problemelor abdominale.
De asemenea, experții spun că dacă cel mic își răsucește picioarele în timpul crizelor de plâns, poate fi vorba despre colici.
La fel ca și în cazul durerilor la nivelul stomacului la adulți, și cei mici își aduc picioarele cât mai aproape de abdomen, încovoindu-se și plângând din cauza durerii.
Doctorii și specialiștii în nutriție sunt de părere că alimentația este principala sursă ce creează disconfort celor mici. Deși, problema se poate tratata cu lapte praf special conceput pentru asa ceva. De exemplu, cel de la www.elaptepraf.ro este foarte apreciat si tolerat de cei mici, inca sunt mămici ce preferă să încerce remediile naturiste.
Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt ceaiurile de anason, mentă, mușețel, chimen sau de fenicul (de altfel, acestea sunt eficiente și în cazul disconfortului abdominal la adulți). Totuși, pentru că sugarii sunt mult mai sensibili decât cei mari, este important să ceri sfatul medicului înainte de a-i administra orice tip de ceai.
O altă variantă bună ar fi, ca, în cazul în care mama alăptează, să consume ceaiurile menționate mai sus și astfel, prin lapte, să transmită bebelușului substanțele benefice din aceste ceaiuri.
La fel de importantă este hrănirea sugarului în poziție verticală, astfel încât laptele să alunece spre stomac, evitând astfel posibilitatea de captare a aerului (ce produce balonare și durere).
Gazele intestinale și balonarea sunt cele ce îi provoacă micuțului disconfort și îl face să plângă fără oprire. Dacă îi vei da să mănânce cât se află în această stare, sunt șanse foarte mari să înghită din nou aer și starea să se agraveze. Încearcă să-l hrănești într-un mediu calm astfel încât și el să fie liniștit.
Este bine cunoscută tehnica tuturor mămicilor ce pun copilul pe piept pentru eructare (a râgâi), însă nu trebuie să aștepți să faci asta după masă. Îl poți pune pe micuțul tău să râgâie chiar în timp ce îl alăptezi, când îi schimbi poziția. Astfel, stomăcelul lui va fi mult mai ferit de acumularea gazelor.
Știi cât de neplăcut este pentru tine, când ai dureri de stomac, însă tu te poți trata singură și știi ce ai de făcut. Cel mic, nu! De aceea, este foarte important să acorzi atenție semnelor ce ar indica prezența unei astfel de stări la bebelușul tău și să ceri sfatul medicului înainte de a-i administra orice tratament.
Botoșănean plin de tupeu la volanul unei mașini prin oraș: Le-a tăiat calea polițiștilor locali
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
Charles Petro va juca pentru Malawi în calificările Cupei Africii pe Națiuni
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
Doi medici noi au promovat concursul la Spitalul Județean – SECȚIILE
Oana Sava
Nov 06, 2024