Atunci cand doamna de la supermarket zambeste ironic in timp ce analizeaza varza, perele si dulciurile ce le pui pe banda, te intrebi ce este asa amuzant, dar cand prietena ta te felicita pentru sarcina, incepi sa-ti pui deja semne de intrebare.
Ce se intampla cu abdomenul tau, de ce este mereu umflat? Oare stomacul tau nu mai functioneaza cum trebuie? Oare bei prea multa apa? Si cel mai adesea, de ce ti se umfla stomacul fix in momentele importante?
Ei bine, balonarea, caci despre ea este vorba, are mai multe cauze logice care, spre fericirea tuturor, pot fi tratate. Ca in cazul unei boli, cel mai eficient mod de a combate balonarea este de a actiona la nivelul cauzelor.
Inainte de a apela la un medic specialist, analizeaza urmatoarele cauze ale balonarii si observa care dintre acestea sunt valabile in cazul tau:
hidratarea insuficienta sau necorespunzatoare;
o alimentatie saraca in fructe si legume sau din contra, o alimentatie bazata pe o cantitate prea mare de fructe si legume;
mese la ore neregulate;
combinarea gresita a alimentelor;
sedentarismul;
consumi prea multe produse de patiserie bogate in zahar, faina si arome artificiale;
mananci prea repede sau obisnuiesti sa vorbesti in timpul mesei;
consumi bauturi carbogazoase;
constipatia (cauzata de lipsa fructelor si a legumelor din alimentatie si de o hidratare necorespunzatoare).
In urma unui studiu realizat de o echipa de 15 medici nutritionisti din Suedia in luna martie 2018 s-a constatat ca cele mai frecvente cauze ale balonarii sunt: hidratarea insuficienta/ necorespunzatoare, consumul crescut al produselor de patiserie si alimentatia saraca in fructe si legume.
Tot ei au testat peste 20 de metode de combatere a balonarii pe un grup de 100 de indivizi. Dintre acestia, 50 au incercat metodele naturiste propuse de medici, ceilalti 50 au incercat sa trateze balonarea, fiecare dupa o metoda proprie. Astfel, in urma studiului s-a ajuns la concluzia ca cei care au folosit metode naturiste au reusit sa scape de balonare mult mai rapid. Iata care au fost cele mai eficiente si rapide 5 metode:
1.Adoptarea unei alimentații bio. Dintre alimentele bio cele mai apreciate amintim: cereale, orez, leguminoase, cuscus etc. Acest stil alimentar nu are efecte benefice doar asupra sistemului digestiv, ci asupra intregului organism (printr-un aport semnificativ de nutrienti necesari dezvoltarii fizice si cognitive). Intra si descopera aici mai multe alimente bio potrivite pentru gatit.
2.Apa calduță cu lămâie, ghimbir și miere. Intr-un pahar cu apa calduta se dizolva o lingurita de miere, se pune zeama de la un sfert de lamaie si se adauga cateva bucatele mici de ghimbir. Se lasa solutia 10 minute pentru ca aromele sa se omogenizeze, dupa care se consuma pe stomacul gol.
3.Produse de panificație realizate în casă din făină fără gluten, bio. Se pare ca exista o legatura directa intre produsele cu un continut ridicat de gluten si balonare. Astfel, cercetatorii au descoperit ca reducerea cantitatii de gluten din alimentatie are efecte benefice asupra sistemului digestiv.
4.Ceaiul de fenicul. Desi gustul nu este prea grozav, ceaiul de fenicul lupta impotriva formarii gazelor intestinale prin limitarea fermantarii alimentelor. In plus, ajuta la obtinerea unei respiratii proaspete.
5.Cărbunele medicinal. Acesta are putere mare de absorbtie a gazelor intenstinale. De asemena, si acesta ajuta la mentinerea unei respiratii proaspete.
Asadar, nu uita ca inainte de a aplica orice tratament impotriva balonarii este foarte important sa analizezi cauzele. Abia atunci poti actiona eficient in reducerea disconfortului abdominal.
Sursa foto: https://pixabay.com
CE cadou „picant” i-a făcut Spike Liviei Eftimie: Fosta lui Bordea a rămas uimită
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
IMAGINI cu noii consilieri județeni care au depus jurământul la ceremonia de constituire
Gabriela Erdic
Oct 29, 2024
PSD și-a prezentat programul de guvernare pentru următorii 4 ani
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024