Ovidiu Portariuc, şeful Departamentului Economic al PSD, s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute cu doi importanţi oameni de afaceri din Germania interesaţi să ofere expertiză tehnică fermierilor din Botoşani şi să asigure contracte ferme de export pentru producţia agricolă realizată de agricultorii botoşăneni.
Robert Brandes şi Christine Menzel au făcut o vizită la Botoşani în perioada 10-12 iunie, unde au apreciat potenţialul de dezvoltare al sectorului agricol şi, în mod special, calitatea solului din nordul Moldovei. Fermierii nemţi dezvoltă afaceri de succes de milioane de euro în domeniul agriculturii ecologice, a cultivării şi a comercializării cerealelor bio în Europa Occidentală şi de Est şi sunt interesaţi de o colaborare cu fermierii botoşăneni în domeniul culturilor de soia, porumb, floarea soarelui sau grâu.
„Principala problemă este lipsa banilor şi haosul existent pe piaţa agricolă românească”
Economistul Ovidiu Portariuc, care conduce de mai mulţi ani o fermă ecologică în Botoşani, a subliniat efortul pe care trebuie să îl depună fermierii români pentru a trece testul german de exigenţă în ceea ce priveşte calitatea produselor.
„Mă bucur că prin ceea ce am realizat în ultimii ani am reuşit să câştigăm încrederea partenerilor germani. Am învăţat mult de la ei şi acum ştiu că succesul depinde de respectarea la milimetru a procedurilor. Calitatea muncii va da, negreşit, calitatea produselor”, a declarat
Ovidiu Portariuc. Acesta a criticat politicile haotice din sectorul agricol ce îi determină pe mulţi fermieri români să îşi vândă terenurile şi să plece la muncă pe culturile din străinătate:
„principala problemă este lipsa banilor şi haosul existent pe piaţa agricolă românească. Oamenii preferă să-şi vândă pământul unor aşa-zişi investitori străini care speculează conjunctura actuală şi cumpără pământul românesc pe bani de nimic”.
„Există şi soluţii pentru dezvoltarea agriculturii fără a ne înstrăina suprafeţele agricole”
Liderul PSD Botoşani apreciază că parteneriatele externe sunt o soluţie pentru agricultura românească şi că acestea pot opri fenomenul înstrăinării pământurilor:
„Parteneriatele cu fermierii din Occident îi vor ajuta foarte mult pe fermierii botoşăneni. Vreau să cred că există şi soluţii pentru dezvoltarea agriculturii fără a ne înstrăina suprafeţele agricole. Cu astfel de parteneri fair-play voi colabora oricând cu plăcere”, a declarat
responsabilul cu probleme economice, din PSD Botoşani. În luna iulie, Ovidiu Portariuc va găzdui o delegaţie a unor oameni de afaceri din Japonia interesaţi de asemenea de anumite culturi ecologice care pot fi adaptate climatului românesc.