Un spirit întreprinzător, îmbinat cu o ingeniozitate și o dibăcie culturală rar întâlnite la noi. Un profesionist care trece dincolo de rigorile instituționale tocmai pentru a schimba mentalități, pentru a așeza pe cărările bătătorite, aparent fără ieșire, soluții noi și idei neîntâlnite încă.
Născut în Darabani, Ștefan Teișanu este printre cei mai cunoscuți și apreciați antreprenori culturali din România. Conduce, de o vreme, Centrul Cultural Clujean, dar este și președinte al Asociației Nord, organizație care an de an, la Darabani, organizează Festivalul Zilele Nordului, eveniment care a căpătat, deja, dimensiunile unui fenomen nu doar festivalier, ci și cultural, cu puternice accente de promovare turistică.
Implicat în acțiuni culturale din țară și străinătate deopotrivă, Ștefan Teișanu își demonstrează nu doar talentul de antreprenor, ci și pe cel de excelent colaborator. Fie că este vorba despre proiecte culturale, despre încâlceli administrative sau, mai nou, de implicare civică, Ștefan Teișanu este omul potrivit pentru a ajuta. Adică: mii de ore de muncă, disciplină mentală, rezistență la stres.
Un supranume care i se potrivește întocmai dărăbăneanului din Cluj. Care, în vreme de pandemie, s-a alăturat numeroaselor organizații care au pus umărul spre a fi de ajutor: achiziții medicale, campanii de presă, sprijin în toate direcțiile. Toate sub titulatura ”Un singur Cluj”.
Despre ”Ștefan al nostru” vorbește chiar managerul TIFF, Cristian Hordilă, în pressone.ro.
”Ștefan al nostru a fost mintea limpede și calmă în tot vulcanul zilelor care au trecut. Când ajungeam în momente de disperare, îl sunam și cu el îmi făceam ordine în decizii”, spune Cristian Hordilă.
(Ștefan Teișanu)
Scrierile lui Ștefan Teișanu sunt apreciate pe rețelele sociale sau, de o vreme, în revistele din țară. După ce ani de zile a excelat ca organizator, antreprenor, scotocitor de povești, Ștefan Teișanu dovedește acum un excelent talent scriitoricesc. Molcomul moldovenesc împletit cu ascuțimea ardelenească, spiritul analitic și capacitatea de a desface cu luciditate fiecare subiect, abordările care scot la iveală perspective surprinzătoare, toate acestea se regăsesc în textele lui Ștefan Teișanu.
Însă nimeni nu se aștepta, probabil, să îl descopere și pe un album de muzică, drept semnatar de… versuri.
Este vorba despre versurile de pe albumul ”Gloria”, al trupei The Mono Jacks.
O poveste nu mai puțin extraordinară, dacă este să îl ascultăm pe Doru Trascău, de la trupa The Mono Jacks, care mărturisește – pentru bihon.ro - despre prima întâlnire cu Ștefan Teișanu. Apoi despre a doua…
”Despre Ștefan am o poveste întreagă. În vara anului 2019 plecam spre Iași. Urma să urcăm pe scena Festivalului Rocanotherworld. De obicei plecam la drum împreună, cu duba. De data aceasta eu am luat avionul foarte de dimineață pentru că eram invitat să vorbesc la o dezbatere pe teme culturale unde urma să povestesc despre muzică. În dreapta mea se aflau Vlad Alui Gheorghe, om de bază în proiectul Adam’s Nest și scriitorul Marius Chivu. În stânga mea, conversația era ghidată de Ștefan Teișanu pe care îl cunoșteam chiar atunci. Mi-a plăcut acea după-amiază, mi-au plăcut poveștile auzite de la Ștefan și dialogul care a decurs atât de firesc”, spune Doru Trascău.
(Trupa The Mono Jacks)
Așa se face că, peste jumătate de an, gândul lui Doru Trascău se întoarce către omul din avion ”cu care mă văzusem o singură dată în viață”. Căruia îi propune, nici mai mult nici mai puțin, să scrie textele pentru noul album al trupei.
”Din când în când, mai citeam ce scria pe profilul lui de Facebook și nădăjduiam că dacă mă va refuza măcar îmi va îngădui să mă inspir din cugetările sale. Din fericire, Ștefan a avut doza de inconștiență de care aveam nevoie și a răspuns ,,da”. A început să scrie chiar din noaptea în care i-am trimis primele trei piese. (…) Ștefan a muncit pe rupte și au fost dăți în care a scris și rescris de 3 ori aceeași piesă. Am convingerea că nu a scris nici pentru el nici pentru mine, ci că a scris, de fapt, pentru muzică. Am continuat să scriem oriunde ne lovea inspirația. Am intrat, apoi, în studio să înregistrez vocea. Chiar și pe ultima sută de metri ne conversam și făceam ajustări de ultimă oră. Nici în visele mele nu aș fi crezut că o să am noroc de o asemenea colaborare. Ștefan semnează cea mai mare parte din versurile albumului și s-a achitat glorios de această sarcină. Mă bucur că am cunoscut un om adevărat, un om inspirat, dar mai ales un om care este ”locuit” pe dinăuntru”, mărturisește în același interviu Doru Trascău.
Despre colaborarea cu trupa The Mono Jacks, Ștefan Teișanu spune că a deschis ”nerăbdarea de a scrie”. Care a continuat firesc. De la texte pentru album la debutul în Dilema veche, de pildă.
”În decembrie, cât am scris fără oprire versurile pentru albumul „Gloria” al The Mono Jacks, m-am încărcat cu o frustrare, o nerăbdare de a scrie, ca o sentință, și că anul ăsta va fi al scrisului. Am lansat albumul, am debutat în „Dilema veche”, iar carantina m-a prins cu câteva schițe pe care nu am reușit deloc să le dezmorțesc. Parcă vreau să mă apuc de toate odată, parcă refuz să scriu numai pentru că e carantină și ar trebui să scriu, nu știu”,
Ștefan Teișanu
Scrisul lui Ștefan Teișanu are rădăcini adânci. În sute, mii de pagini citite de-a lungul vieții, în experiențe pe multiple planuri… literare, de la blog la Facebook și nu numai. Iar pandemia a fost, desigur, un alt prilej de desfătare întru cuvânt!
”În izolare am citit „O odisee” a lui Mendelsohn, antologia de poezie rusă contemporană „Tot ce poți cuprinde cu vederea”, „Biblia după Borges” a cardinalului Ravasi, „Universitățile în Evul Mediu” a lui Jacques Verger, capitole din „Civilizații și tipare istorice” a lui Djuvara și am lăsat începute mai multe. Acum citesc „Jocurile minții” a lui Culianu”,
Ștefan Teișanu
Și nu doar literatura a prins bine în vreme de izolare, ci și mai vechile sau mai noile filme.
”Am văzut „Lupta: viața și arta pierdută a lui Szukalski”, câteva documentare ale lui Herzog, „Melancolia” lui Von Trier și am revăzut „Ultimul samurai”. Am ascultat și reascultat Das Waldkonzert al Khatiei Buniatishvili, Nick Cave și alte obsesii mai vechi și mai noi”,
Ștefan Teișanu
O vreme care, mai presus de toate, a fost una a liniștii. Pentru Ștefan Teișanu, pandemia a fost o confirmare, după cum afirmă el însuși. O confirmare a unei vieți așezate în albia potrivită.
”Izolarea asta nu diferă prea mult de viața mea de dinainte, culmea. Zilele mi-erau foarte intense fiecare, muncind în toate proiectele, așa că seara și în week-end căutam liniștite și intimitate acasă. Acum e cam la fel, ba chiar parcă muncesc și mai mult peste zi, cu câte sunt de reparat peste tot. N-am timp liber mai mult ca înainte și mi-l umplu la fel ca-ntotdeauna literele, ideile pentru comunitate, un pic de sport. Carantina mi-a arătat că eram de dinainte norocos, duceam și duc viața pe care mi-o doream”,
Ștefan Teișanu
VIDEO:
Piesa "Nemuritori" - The Mono Jacks
Înregistrare din concertul de lansare a noului album Gloria - București, Arenele Romane, 8 februarie 2020.
The Mono Jacks:
Doru Trăscău - voce, chitară
Andrei Zamfir - chitară
Cristian Chiru - bass
John Ciurea – tobe
Textier: Ștefan Teișanu
Backing vocals: Marina Arsene
Mihai Grigore
Bogdan Tudor
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Roți blocate și mașini RIDICATE de polițiștii locali: Șoferi amendați pe capete
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
ALERTĂ în această seară: Botoșănean rătăcit căutat de o armată de oameni, l-a găsit STS-ul
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Marius Budăi a transmis tranșant de ce botoșănenii trebuie să voteze masiv PSD – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 01, 2024