În urmă cu 110 ani se năștea într-un sat din Botoșani, într-o familie de credincioși ortodocși, cel care avea să devină unul dintre marii rugători ai creștinătății.
Părintele Onufrie Frunză s-a născut la 17 februarie 1911, în Călărași, județul Botoșani, fiul lui Teodor și al Profirei, la botez primind numele de Constantin.
În 1936 a intrat pe poartă Mănăstirii Sihăstria, iar după doi ani a fost tuns monahal cu numele de Casian. În 1946 a primit darul preoției, pentru ca trei ani mai târziu să fie alături de părintele Cleopa Ilie la Mănăstirea Slatina, acea academie duhovnicească din nordul Moldovei.
După tulburările pricinuite de autoritățile comuniste la Slatina, părintele Casian și-a căutat liniștea rugăciunii în mai multe ascultări de egumen: la Schitul Grași-Neamț, din 1956 la Schitul Tărcau, iar mai apoi la Rarău-Suceava.
În perioada grea a aplicării stricte a Decretului 410, părintele Casian a pustnicit la Sihla și la locul numit "Piciorul Crucii", din apropierea mănăstirii sale de metanie, unde a găsit acea isihie mult căutată de oamenii rugăciunii, după cum ne mărturisește un ucenic al său:
"Părintele era simplu în cuvânt și se păzea să vorbească de lucruri mai presus de starea să duhovnicească. Căuta ca lucrurile pe care le vorbea să fie mai mici că starea lui interioară. De aceea a fost trecut cu vederea. Însă blândețea, tăcerea și smerenia lui puțini o pot dobândi. El căuta mult simplitatea, fugea de vorba multă și fără rost și se îndeletnicea cu rugăciunea minții".
În 1996, a primit schima monahală, luându-și numele de Onufrie, iar cinci ani mai târziu (6 ianuarie 2001), de praznicul Botezului Domnului, și-a dat sufletul în brațele lui Hristos.
"Scopul părintelui era să nu fie cunoscut. Vorbea puțin și în pilde, iar că preot și egumen nu a predicat niciodată. Părintele Onufrie era un mare nevoitor, blând, smerit și răbdător. În tinerețe, dormea într-un sicriu, pe care îl ținea ascuns sub pat, ca să nu-i vadă cineva nevoința. Mai apoi, spre bătrânețe se așeza când și când pe un pat micuț, pe care nu se putea întinde, și își sprijinea capul, în loc de pernă, pe o bucată de lemn",
arhim. Ciprian Grădinaru, părinte născut de asemenea în județul Botoșani.
În ultimii ani ai vieții, ieroschimonahul își odihnea trupul pe un scaun de lemn, același în care stătea în timpul rugăciunii. Dormea foarte puțin, în jur de 2-3 ore, seara. Noaptea priveghea în rugăciuni, mătănii și lacrimi.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Bărbat căzut în curtea casei sale, salvat de doi polițiști botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
O biserică din Botoșani, cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“, va fi în sărbătoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Doliu la Stațiunea Popăuți și Asociația Moldoovis: Clipe de adâncă tristețe
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Vești bune înainte de Crăciun: CINE sunt cei care ar putea lua două pensii în luna decembrie
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Tânărul care și-a înjunghiat mortal colegul, adus în arest la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024