Liceeni botoșăneni care vor participa anul viitor la examenul de Bacalaureat vor avea parte de o surpriză. Sesiunea de Bacalaureat nu va mai dura cinci săptămâni, ci doar trei, întrucât perioada de evaluare orală a competenţelor se va restrânge, potrivit noii metodologii de desfăşurare a examenului naţional, aprobată, de ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.
Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Educaţiei, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a aprobat noile metodologii pentru examenele naţionale, iar acestea au adus modificări atât în modalitatea de desfăşurare a Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului, cât şi a examenului de definitivat.
„O primă modificare adusă este că se reduce perioada de desfăşurare a probelor orale de la examenul de Bacalaureat. Astfel examenul nu se va mai desfăşura pe o perioadă de cinci săptămâni, ci doar de trei săptămâni. De asemenea, proba la Limba maternă nu se va mai desfăşura marţea, înainte de proba obligatorie a profilului, ci joia, înainte de proba la alegere”, au explicat sursele citate.
De asemenea, începând din anul şcolar următor şi contestaţiile la examenele naţionale vor suferi modificări. Astfel, notele vor putea fi modificate în urma contestaţiilor chiar dacă acestea nu vor depăşi 50 de sutimi între prima notă primită şi cea obţinută în urma contestaţiei.Totodată, Ministerul mai pregăteşte o noutate pentru elevi, în sensul că elevii care intră în acest an în clasa a XI-a vor susţine simulările la Bacalaureat după o nouă structură, după un model pilot ce va fi prezentat mâine de ministrul Educaţiei.
„Ministerul va pilota o formulă modificată de cerinţe. Se vor face nişte comisii, grupuri de lucru pentru a vedea cum va arăta această nouă structură. Scopul este de a modifica structura Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului”, mai arată sursa.
Şi metodologia de desfăşurare a examenului de definitivat va fi modificat, astfel încât profesorii nu vor mai susţine proba scrisă în vară, ci în aprilie, în vacanţa de Paşte. Toate modificările aduse de noile metodologii vor fi prezentate joi de Ministerul Educaţiei.
Pragul de 0,5 puncte, discriminatoriu
Pe 16 iulie, fostul preşedinte al Consiliului Naţional (CNE), Horia Oniţa, a declarat că vrea să depună o plângere în contencios administrativ prin care va solicita anularea articolului 73 din Metodologia de Bacalaureat, potrivit căruia o notă poate fi modificată în urma contestaţiei doar dacă între prima notă şi a doua (primită după contestaţie) există o diferenţă de cel puţin 0,5 puncte.
Nemulţumirea preşedintelui CNE, Horia Oniţa, proaspăt candidat la Bacalaureat, este că, deşi în urma contestaţiei la Limba şi literatura română, nota i-a fost modificată de evaluatori de la 9,25 la 9,60, nota finală a rămas tot 9,25 deoarece între cele două nu era o diferenţă de cel puţin 50 de sutimi, potrivit ziarului Adevărul.
„În acest sens, mă consider vătămat în drepturi şi voi chema în judecată Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru că au refuzat să îmi admită contestaţia, în mod vădit discriminatoriu prin stabilirea unui prag nejustificat de 0.5 pentru modificarea notei. Îi invit pe toţi cei care vor să se alăture acestui demers să îmi spună, am auzit că sunt deja”, a scris preşedintele CNE, Horia Oniţa pe Facebook.
Cât a durat în acest an Bacalaureatul Probele examenului de Bacalaureat au început în acest an şcolar pe 13 iunie cu Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare în limba română şi au luat sfârşit pe 8 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării, dar propriu-zis sesiunea şi emoţiile s-au încheiat abia pe 16 iulie, când elevii au primit rezultatele finale.
Vezi și: Dezastru la bacul de toamnă – Trei sferturi din elevi picați la examen – LISTA
Sergiu Bălășcău
Nov 01, 2024
Iulius Mall Suceava a dat startul reducerilor de până la 70%, de Black Friday
Oana Sava
Nov 01, 2024
USR Botoșani a deschis campania pentru parlamentare: Suntem o alternativă / Aveți cu cine – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 01, 2024
ACUM: Liderii PSD încep oficial campania electorală cu „vedetele” scoase în față – LIVE
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024