Societatea Naţională de Medicina Familiei reacţionează faţă de declaraţia premierului Florin Cîţu, pe care o consideră nedreaptă şi susceptibilă a induce în eroare opinia publică.
În declaraţia sa, şeful executivului pomeneşte de nişte stimulente care ar fi fost acordate medicilor de familie pentru a se implica în campania de vaccinare, ca parte a strategiei propuse de Ministerul Sănătăţii, şi vorbeşte de miliarde de lei cheltuite în acest scop.
„La începutul anului ne-a fost prezentată o strategie de la Ministerul Sănătăţii prin care ofeream stimulente medicilor de familie pentru a se implica în campania de vaccinare. Am fost de acord, sumele erau foarte mari, de ordinul miliardelor de lei, şi totuşi campania nu a dat rezultatele aşteptate” - declaraţia premierului Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, 28 iulie 2021.
SNMF întreabă public unde sunt aceşti bani cheltuiţi? Pentru că sumele enorme menţionate anterior nu au ajuns decât în mică măsura la medicii de familie.
Trebuie subliniat din start că nu s-a pus problema unor stimulente de tip „premii”, „bonificaţii”, „suplimente”, ci pur şi simplu au fost prevăzute plăţi pentru servicii medicale suplimentare faţă de cele contractate de medicii de familie.
Plăţile sunt în mare întârziere, spun reprezentanții SNMF, sunt cabinete care nu au primit banii pe mai mult de trei luni, nici pentru programare la vaccinare, nici pentru vaccinarea în cabinete.
Iar deconturile pentru pacienţii programaţi la vaccinare sunt de cele mai multe ori greşite, în defavoarea medicilor.
Nici măcar plăţile pentru personalul medical de la centrele de vaccinare (unde activează inclusiv medici de familie) nu sunt la zi. De altfel, la capitolul restanţe, trebuie amintită şi întârzierea semnificativă a plăţilor pentru campania de vaccinare a copiilor în cadrul programului naţional de imunizare.
”Amintim populaţiei, dar mai ales decidenţilor, că, pe întreaga perioadă pandemică, medicii de familie au fost în prima linie, într-o poziţie niciodată recunoscută şi apreciată de Ministerul Sănătăţii şi, implicit, de Guvern.
Atunci când multe spitale şi ambulatorii au fost închise, o parte însemnată a asistenţei medicale a fost preluată de cabinetele de medicina familiei. De asemenea, medicii de familie s-au apărat pe ei şi şi-au protejat pacienţii achiziţionând materiale de protecţie neapărat necesare din propriile fonduri, cu preţul scăderii semnificative a propriilor venituri. Cu toate acestea, fondurile pentru activitatea de zi cu zi din cabinete au crescut cu doar 1% (unu!) în 2021 faţă de 2020, creştere ce nu acoperă nici măcar inflaţia pe anul 2020, în condiţiile în care scăderea constantă a numărului de medici de familie ca urmare a lipsei oricărei susţineri din partea autorităţilor reprezintă o reală problemă de siguranţă naţională”, arată medicii de familie.
Căutând explicaţii publice ale eşecului campaniei de vaccinare anti COVID-19, premierul a recurs la clasicul ţap ispăşitor – asistenţa medicală primară.
În aceste condiţii, medicii de familie, prin SNMF, consideră că atitudinea celor care reprezintă Ministerul Sănătăţii şi Guvernul demonstrează cunoaşterea incompletă a realităţii din teritoriu şi menţinerea reflexului de a plasa propria responsabilitate pe umerii altora, informează agerpres.ro.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Jandarmii botoșăneni solicitați la sfârșit de săptămână: CE evenimente vor avea loc
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Gabriela Erdic
Nov 16, 2024
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu: Împreună pentru un Viitor Mai Bun
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Grup de tineri adunat în fața unui magazin din Centrul Istoric: Unul dintre ei consuma alcool
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Sute de amenzi și aproape 50 de șoferi lăsați FĂRĂ permis la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024