De fapt, problemele financiare ale Spitalului Județean Mavromati ar avea la bază o practică bine împământenită deja, printre medici.
În sensul în care, pacienții care ajung la spitale de stat sunt ulterior direcționați către cabinetele private ale medicilor care lucrează la stat. Și astfel, lovitura este dublă, adică spitalul nu își mai îndeplinește obligațiile prevăzute în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce duce la o diminuare a sumelor alocate.
Iar plata serviciilor medicale se face către privat (adică medic) și nu către stat.
Cel care a făcut apel ca astfel de practici să înceteze a fost Dorin Birta, vicepreședinte la Consiliul Județean Botoșani.
„Aș dori pe această cale să fac un apel către medici să-și facă și ei datoria legat de atragerea fondurilor de la CAS. Este o problemă care vine din sistem, nu de la noi, nu avem noi cum să facem lucrul acesta. Știți prea bine la ce mă refer și cred că împreună putem găsi soluții de ieșire din acest impas”,
Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani
În replică, sindicalistul Daniel Bulboacă i-a răspuns că problema la care face referire cu salarizarea din Sănătate este una națională, nu locală, iar soluția ar fi de creștere a tarifului pentru servicii medicale, din contractul cu CAS, care a rămas neschimbat din 2018.
Dorin Birta i-a replicat că se află în fața unui paradox, în sensul în care spitalul nu are bani și totuși a pierdut o sumă uriașă de la Casa de Asigurări, prin faptul că unele servicii medicale au fost efectuate, dar în cabinetele private ale medicilor: „Să avem 6 milioane minus de la Casă, este o problemă destul de importantă. Unele servicii medicale nu se mai fac în Mavromati. Nu mă refer aici la numărul de pacienți. Ci la serviciile medicale, care se fac la privat: ne întâlnim la cabinet, asta se spune. Îmi asum și cu asta, basta”.
Daniel Bulboacă a încercat o altă explicație și anume faptul că, după pandemie, când a scăzut încrederea în spitale din partea pacienților s-a ajuns la 75% servicii medicale efectuate. Care, dacă ar fi decontate la prețul corect, spitalul nu ar mai avea probleme financiare.
„Noi nu putem aduce pacienți de acasă. Să-i impui unui medic șef de secție să facă un număr de externări mult mai mare decât numărul de paturi pe care trebuie să-l respecte, o durată medie lunară de spitalizare. Mi se pare absurdă situația în care s-a ajuns”,
Daniel Bulboacă, președinte Cartel Alfa
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024