Conflictul a fost generat de numirea unui ofițer pe un post de șef serviciu din cadrul Penitenciarului Botoșani, fiind sesizat inclusiv aparatul central de conducere a unităților de detenție. Decizia de numire este contestată de unul dintre sindicatele din cadrul Penitenciarului. Pe de altă parte, în opinia celui care a făcut practic numirea, ar fi de fapt o răfuială personală între sindicaliști.
Sindicatul Național al Polițiștilor din Penitenciare (SNPP) – Filiala Botoșani este semnatarul petiției, prin președintele Dan Andrici.
Face trimitere la o ședință a Consiliului de Conducere al Penitenciarului întrunit pe data de 17 martie 2023 în care a fost anunțată numirea lui Răzvan Chilărașu în funcția de șef serviciu siguranță deținere.
O funcție din sectorul operator prin care, în principiu, se asigură măsurile de siguranță prevăzute în regulament la escortarea deținuților în exterior.
Sindicaliștii din cadrul SNPP au lansat o serie de argumente prin care numirea nu ar corespunde normelor legale din punctul de vedere al cerințelor postului care nu s-ar plia pe persoana numită temporar în această funcție.
Concret, SNPP indică faptul că în sectorul operativ a fost numit un ofițer de educație care teoretic nu ar avea competențe profesionale pentru această activitate.
Mai departe, sindicaliștii arată că pe acest post ar fi fost alte trei persoane, componente ale SNPP, în măsură să desfășoare activitatea.
„Toți cei trei polițiști de penitenciare și-au manifestat intenția de a prelua atribuțiile șefului de serviciu siguranța deținerii sau de a coordona activitatea serviciului siguranța deținerii, toți trei argumentând inclusiv experiența profesională în cadrul sectorului operativ, pe funcție de conducere”,
Se arată în sesizarea transmisă de SNPP
Același sindicat a mai făcut trimitere și la o acțiune penală promovată în justiție, una dintre părți fiind Răzvan Chilărașu care practic a fost exonerat de judecători la pronunțare, prin aplicarea doar a unui avertisment. Argumentația de la bază ar fi fost aceea că, o persoană care a fost cercetată penal, nu ar putea deține un post de conducere în cadrul unității de detenție.
În fine, sindicaliștii solicită reanalizarea deciziei de numire în funcția de șef serviciu în cazul ofițerului Răzvan Chilărașu, ultimul argument fiind acela că persoana menționată nu ar avea acces nici la documente clasificate.
De reținut este faptul că, cel vizat în sesizarea SNPP a condus al doilea sindicat din cadrul Penitenciarului, respectiv Novo Legis – Filiala Botoșani. A renunțat la funcția de președinte după numirea pe postul de șef serviciu și a rămas simplu membru de sindicat.
Așa este catalogată această situație de către conducerea Penitenciarului Botoșani. Cms. șef de poliție penitenciară Dumitru Daniel Pînzaru susține că substratul acestui aparent „scandal” ar avea la bază un conflict mai vechi între cei doi lideri sindicali: Dan Andrici (SNPP) și Răzvan Chilărașu (Novo Legis). Și că oricare alt polițist de penitenciar ar fi preluat funcția de șef serviciu, nu ar fi stârnit corul de contestații existent la acest moment.
„E normal, poate să fie o luptă între sindicate, doar că, uneori sindicatele joacă după niște reguli ale unui joc mai puțin fair-play”, a considerat directorul Penitenciarului, care este de părere că sindicaliștii „încă mai au lucruri nerezolvate între ei”.
„Eu nu sunt încântat de ceea ce fac și de felul în care înțeleg să se comporte unii cu alții, pentru că până la urmă, cu toții sunt polițiști de penitenciare, și unii și alții. Și ar trebui ca în primul rând aceasta să fie direcția lor și după aceea să urmărească alte interese punctuale, personale”,
cms. șef de poliție penitenciară Dumitru Daniel Pînzaru, director Peniteniarul Botoșani
În privința „derapajului” sesizat, directorul Penitenciarului susține că din poziția sa a aprobat o propunere venită din partea adjunctului care are în subordine sectorul operativ.
„Până la postul de șef operativ se pot înscrie la concurs, inclusiv agenți. Ori el este ofițer, are minimum 3 ani vechime în sistem. Condițiile sunt foarte permisive, până la acest serviciu. Și atunci nu putem vorbi despre o nerespectare a legii, în niciun caz, nu. Este o părere strict subiectivă, cum că dl Chilărașu vine dintr-un alt sector de activitate, pe o funcție operativă și ar exista și alți ofițeri din sectorul operativ care ar putea să ocupe postul”,
cms. șef de poliție penitenciară Dumitru Daniel Pînzaru, director Peniteniarul Botoșani
După o analiză a listei cu persoane mominalizate de SNPP pentru funcția de șef serviciu siguranță deținere, directorul unității de detenție a arătat că cei în cauză ar fi înaintat cereri de transfer către conducerea Penitenciarului pentru a fi mutați mai aproape de localitățile de domiciliu.
Toate cererile au fost aprobate.
Ba mai mult, una dintre persoanele „propuse” oarecum prin intermediul sindicatului ar fi avut în trecut sancțiuni disciplinare pe linie profesională, după ce în spațiul public ar fi apărut o serie de informații că utiliza resursele unității pentru lucrurile personale. Despre acest subiect Botoșăneanul a scris aici: Un fost director al Penitenciarului Botoșani i-ar fi pus pe deținuți să-i spele uniforma, Avocatul Poporului s-a autosesizat
În oglindă, avertismentul primit de la instanță de Răzvan Chilărașu ar fi avut la bază o tranzacție a unui autoturism între el ca persoană privată și o alta. Fără vreo legătură cu activitatea instituției și fără vreo condamnare la o pedeapsă privativă de drepturi.
„A fost cercetat într-un dosar penal pentru o infracțiune care nu are legătură cu serviciul”, a explicat și acest aspect directorul Penitenciarului Botoșani.
Și, în sfârșit, accesul la informațiile clasificate pe care (nu) l-ar avea Răzvan Chilărașu. În activitatea profesională, el ar mai fi ocupat o funcție de șef de secție, prin împuternicire, având avizul ORNISS – Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat: „ori dacă avea condamnare, într-adevăr așa cum susține SNPP-ul, ar putea să aibă un impact negativ, cu siguranță avizul ORNISS nu era acordat. După aceea, pentru îndeplinirea unei funcții, se poate emite autorizație de acces la informațiile clasificate temporară de către conducătorul unității sau se pot limita documentele la care are acces acel polițist, pe perioada cât el nu are aviz”, a continuat cms. șef de poliție penitenciară Dumitru Daniel Pînzaru.
Ori în cadrul serviciului siguranță deținere nu există documente cu caracter de secretizare ridicat.
În concluzie, directorul Penitenciarului a arătat că nu intenționează să revină asupra deciziei de numire a fostului președinte al Novo Legis în funcția de șef serviciu. În primul rând, datorită rezultatelor obținute pe acest serviciu până la acest moment de către actualul șef, care pot fi justificate prin documente.
Iar de pe altă parte, având în vedere că toți șefii de structuri din cadrul Penitenciarului sunt evaluați periodic în privința activității profesionale desfășurate, iar atunci când ar fi sesizate derapaje cu impact real asupra activității unității, s-ar putea impune o înlocuire din funcția de conducere.
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Centrul Vechi: Femeile au mâncat semințe, adolescenții s-au cățărat pe monument
Oana Sava
Nov 04, 2024
CAMPANIE la Spitalul Județean: Botoșănenii se pot testa GRATUIT pentru această boală
Oana Sava
Nov 04, 2024
SEARA TRECUTĂ: Un bărbat a făcut focul în parc pentru a se încălzi
Oana Sava
Nov 04, 2024