Recomandarea vine de la directorul Institutului de Sănătate Publică.
“Purtarea măștii în recreație, dar nu și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă”, este recomandarea oficială pe care Institutul Național de Sănătate Publică a transmis-o Ministerului Sănătății pentru ghidul sanitar ce va fi transmis școlilor.
Simona Pârvu, directorul Institutului Național de Sănătate Publică, a precizat că “profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”.
Șefa Inspecției Sanitare de Stat a declarat pentru Edupedu.ro că la descoperirea unui elev infectat cu COVID-19, clasa acestuia se va închide pentru 14 zile, timp în care colegii săi și ceilalți contacți stau în izolare. Pentru a se închide toată școala, trebuie să existe minimum 3 cazuri de infectare în 3 ture sau clase diferite.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a formulat câteva recomandări pe care le-a transmis Ministerului Sănătății.
Printre acestea se numără distanțarea de un metru între bănci, purtarea măștii în recreație, dar nu și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă.
“Decizia privind numărul de copii care revine la școală va fi luată de fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de numărul de elevi, de spațiu, de personalul didactic și de numărul de cazuri de infectare. Profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”, a afirmat Simona Pârvu.
Directorul INSP a precizat că „dacă se descoperă un copil infectat, atunci se va închide sala de clasă, aceasta va fi dezinfectată, iar elevul și contacții acestuia vor sta în izolare timp de 14 zile. Dacă vorbim de un focar mai mare, atunci școala va fi închisă pe o perioadă de 14 zile. Din punct de vedere epidemiologic, ar trebui să fie minimum trei cazuri dispersate în ture sau clase diferite pentru a închide toată școala, altfel, dacă vorbim de o singură clasă, atunci avem de a face cu un focar localizat. Nu se pune problema de a da vina pe cineva, este un virus cu transmisie comunitară, oricine îl poate lua de oriunde, important este să localizăm cât mai repede cazurile și să limităm cât mai mult transmiterea bolii”.
Aceasta a susținut că măsurile de organizare a anului școlar trebuie gândite punctat pentru fiecare unitate de învățământ în parte.
„Cel mai important rol aici îl vor avea inspectoratele școlare, conducerea școlilor, direcțiile de sănătate publică, consiliile locale, dar și ministerele Educației și Sănătății, ca școala să înceapă în cele mai bune condiții. Este inevitabilă apariția cazurilor de coronavirus la școală, toate statele unde s-au redeschis școlile au avut cazuri în creștere, deci vor apărea focare și vor fi cazuri de îmbolnăvire, iar asta trebuie asumat de toată lumea, pentru că virusul acesta există și nu o să dispară odată cu redeschiderea școlilor. Toți cei implicați, de la autorități locale, școli, până la părinți trebuie să ia măsuri de precauție astfel încât să limităm apariția cazurilor”, a mai spus Pârvu.
Oficialul a precizat că pregătirile locale ar trebui să înceapă deja.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Tânăr din Botoșani, pus pe furat din scări de bloc: A fost REȚINUT de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Schimbări la RAR: Toți șoferii trebuie să respecte noile reguli
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024