Elevii de liceu din clasele IX-XI se pot înscrie pentru o bursă gratuită în Statele Unite ale Americii, prin programul FLEX.
Acesta îşi propune să ofere liceenilor români ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane şi de a studia într-un liceu american pe parcursul anului şcolar 2018-2019, cu toate costurile acoperite.
Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională (American Councils for International Education) și de Ministerul Educației Naționale, invită liceenii cu cetățenie română să participe la programul Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2018-2019. Ministerul Educaţiei Naţionale va promova, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, Programul FLEX în liceele româneşti.
Programul de schimb de experiență FLEX este finanțat de Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii și își propune să ofere liceenilor români ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane și de a studia într-un liceu american pe parcursul anului școlar 2018-2019. Participarea la Programul FLEX, aflat la al treilea an de existență în România, este gratuită. În primii doi ani de implementare, FLEX România a oferit burse unui număr de 49 de liceeni români din diferite județe ale țării, care au locuit și învățat în Statele Unite ale Americii, în state precum Washington, Texas, Colorado, California, Ohio, Pennsylvania sau Maine. Programul se adresează în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, care sunt invitați să candideze online.
Ce este programul FLEX?
Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992, fiind în al 25-lea an de existență. Programul presupune parcurgerea unui schimb de experiență cu durata de un an în Statele Unite ale Americii. Astfel, fiecare bursier va locui timp de un an de zile ca membru al unei familii americane și va studia într-un liceu american, având toate costurile acoperite prin program. În 2018-2019, la nivel global, aproximativ 800 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul programului FLEX.
Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Anul de liceu urmat în SUA va fi recunoscut la întoarcerea în România. Conform reglementărilor în vigoare, disponibile și pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, elevilor li se va recunoaște anul de liceu urmat în SUA, echivalarea făcându-se în bloc și nu materie per materie. Elevul trebuie să obțină notă de trecere în SUA pentru a fi considerat că a absolvit anul de liceu și în România. Elevii nu vor repeta anul de liceu după întoarcerea în țară.
Cine finanțează programul?
Finanțarea aparține în totalitate Guvernului Statelor Unite iar programul este administrat de Biroul Educațional și Cultural (ECA) din cadrul Departamentului de Stat. ECA încurajează înțelegerea dintre cetățenii Statelor Unite și cetățenii celorlalte state. Programul FLEX este sprijinit la nivel local de cetățeni și licee din Statele Unite ale Americii ce găzduiesc, educă și sprijină liceeni fără a primi vreo compensație financiară.
Criterii de eligibilitate
Competiția este deschisă liceenilor care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:
au cetățenie română;
sunt născuți între 15 iulie 2000 și 15 iulie 2003;
sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a
studiază limba engleză în liceu;
îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani
Bursa FLEX acoperă următoarele:
Călătoria dus-întors în Statele Unite ale Americii (inclusiv călătoria de acasă la aeroport)
Alocație de 125$/lună pentru a-i ajuta pe studenți să participe în activități sociale și să își achiziționeze anumite bunuri personale
Plasarea, timp de 1 an, în cadrul unei familii gazdă din SUA, selectată și monitorizată atent, care le va oferi cele 3 mese pe zi
Înscrierea într-un liceu american
Activități de orientare și consiliere inclusiv pregătire ante-program și post-program
Activități ce se derulează în comunitățile locale din Statele Unite
Asigurare medicală, mai puțin asigurare pentru condiții de boală pre-existente și pentru probleme dentare
Taxa pentru obținerea vizei SUA
Candidaturile se depun online până pe 17 octombrie 2017 – AICI. (Sursa: Alba24)
Mai mulți botoșăneni rămân FĂRĂ apă din cauza unei avarii: Anunțul Nova ApaServ
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Aproape 200 de botoșăneni ar putea MURI la o pană de curent
Oana Sava
Oct 30, 2024
Inspectorii ITM Botoșani participă la un seminar important – DETALII
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024