Fenomenul care acaparează zona Moldovei este tot mai des întâlnit în judeţul vecin, dar şi la Botoșani.
Mai multe cazuri de lebede moarte, afectate de gripa aviară, au fost înregistrate pe teritoriul judeţului Suceava, schimbările climatice făcând virusul să se răspândească mult mai rapid. Astfel, din cauza căldurii, păsările au început să se deplaseze şi au transmis virusul mai departe.
În acest fel, virusul a ajuns şi în judeţul Botoşani, unde au fost depistate zeci de lebede moarte de către inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
Este vorba de virusul H5 N1, responsabil de gripa aviară şi care se manifestă printr-o evoluție rapidă în rândul păsărilor.
,,Din cauza schimbării climatice, lebedele nu mai sunt migratoare, ci rămân pe anumite lucii de apă, pe suprafeţe de apă care sunt fie stătătoare, fie curgătoare, cum sunt iazuri la noi, acumulări de apă. Astfel, în Botoşani, pe 21 decembrie, anul trecut au fost descoperite un număr de cinci lebede, mai jos de acumularea Rogojești, care au fost confirmate pe 8 decembrie de către DSVSA că este vorba despre gripa aviară. În acest caz, fondul de vânătoare, împreună cu DSV au verificat în permanență zona respectivă să vadă dacă mai apar cazuri de mortalitate la lebede. Până în prezent am descoperit un număr de 17 lebede, în total, încă 12 de la declararea bolii.”
Teodor Harabagiu, directorul executiv al DSVSA Botoşani.
Situaţia focarelor de gripă aviară a fost semnalată în rândul reprezentanţilor DSVSA Botoşani cu scopul de a preveni şi monitoriza evidenţa acestor păsări grav afectate de virusul menționat.
,,În acelaşi timp, monitorizăm efectivul de lebede care sunt în zona respectivă. Au fost transmise măsuri de prevenţie către persoanele şi gospodăriile din zonă ca să nu aibă contact cu păsări sălbatice moarte. De asemenea, am discutat cu toţi cei care sunt administratori sau deţinători ai suprafeţelor cu lucii de apă, cum sunt iazurile, acumulările să ne comunice dacă sunt găsite păsări moarte, în aşa fel încât să putem stăpâni pe întregul teritoriu al județului Botoşani. Dacă mai apar focare să le gestionăm cât mai repede, astfel încât să evităm transmiterea acestui virus către fermele crescătoare de păsări”,
Teodor Harabagiu, directorul executiv al DSVSA Botoşani.
Toţi cetăţenii care întâmpină cazuri de păsări bolnave pot face o sesizare către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Botoşani, la numărul de telefon 0231 512 766.
(Sursă foto: depositphotos)
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bărbat prins sub „aburii alcoolului” după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024